Thaimaan kuningas sai tarpeekseen rakastajattarestaan ja teki julman päätöksen – naista saattaa nyt odottaa karu kohtalo

Julkaistu:

kuninkaalliset
Asiantuntijoiden mukaan kuninkaan käyttämät sanankäänteet kielivät siitä, että hänen entistä ”jalkavaimoaan” odottaa rangaistus.
Thaimaan kuningas Rama X ilmoitti alkuviikosta päättäneensä riistää Sineenat Wongvajirapakdilta tämän virallisen rakastajattaren tittelin ja sotilasarvon.

Hovin virallisen tiedotteen mukaan 34-vuotias Sineenat oli ”kunnianhimoinen” ja ”yritti nostaa itsensä kuningattaren asemaan”. Tiedotteen mukaan ”kuninkaallisen rakastajattaren käytöstä pidettiin epäkunnioittavana”.

Tapaus on herättänyt huomiota ympäri maapalloa, sillä Sineenatin tilanne saattaa olla nyt syvästi huolestuttava.


Thaimaan kuningasperhettä on kritisoitu jo vuosia tavasta hallita maata.

Washington Post -lehden mukaan Thaimaan perustuslaki kieltää kuninkaan ja kuningattaren halventamisen, loukkaamisen ja uhkaamisen ankaran rangaistuksen uhalla.

Rangaistus kuninkaan uhkaamisesta voi olla 3–15 vuotta vankeutta – ja sama henkilö voi saada samaan aikaan useampia tuomioita eri uhkaamisista.

Sineenat Wongvajirapakdi nimitettiin kuninkaan rakastajattareksi vasta heinäkuussa. Thaimaassa kuningas voi ottaa itselleen vaimon rinnalle virallisen rakastajattaren seuralaisekseen, mutta tapa ei ole Thaimaan hovissa kovin yleinen. BBC:n mukaan Thaimaan kuningas nimitti itselleen virallisen rakastajattaren edellisen kerran melkein vuosisata sitten.

Sineenatin tausta on hämärän peitossa. Brittien yleisradioyhtiön mukaan hänestä tiedetään vain se, mitä hovi on päättänyt julkisissa esittelyteksteissään kertoa.

Näiden tietojen valossa Thaimaan pohjoisosista kotoisin oleva nainen työskenteli aiemmin sairaanhoitajana. Kun hän tutustui silloin kruununprinssin titteliä kantaneeseen nykyiseen kuninkaaseen, hän omistautui Thaimaan armeijan palvelemiselle. Sineenat eteni armeijassa taistelulentäjäksi ja laskuvarjohyppääjäksi.


Mitä Sineenatille tapahtuu nyt?

Sineenatia saattaa odottaa karu kohtalo nyt, kun hän ei enää ole kuninkaan suosiossa.

Kuninkaan mielestä Sineenat ei ollut tarpeeksi kiitollinen saamastaan harvinaisesta rakastajattaren tittelistä. Sen sijaan hän osoitti kuninkaan mukaan epäkunnioitusta eikä käyttäytynyt asemansa mukaisesti.

BBC haastatteli aiheesta Thaimaan lakeihin ja kulttuuriin erikoistunutta professori Tamara Loosia. Hänen mukaansa tapahtumat ovat osoitus Thaimaan jäykästä ja alistavasta hallitsemiskulttuurista.

– Sineenatin arvonalennus on kuin jäänne ajalta, jolloin naisilla ei voinut olla poliittista valtaa, Loos sanoo.


Sineenatin tulevaisuudesta ei luultavasti kerrota lainkaan julkisuudessa, ainakaan Thaimaan hovin toimesta.

Thaimaan kuninkaalla on omanlaisensa historia vaimojensa käsittelyssä. Hänen nykyinen vaimonsa, kuningatar Suthida on miehen neljäs vaimo.

Vuonna 1996 kuningas heitti pellolle toisen vaimonsa ja kieltäytyi tunnustamasta heidän neljää yhteistä poikaansa. Ex-vaimo muutti pysyvästi Yhdysvaltoihin.

Vuonna 2014 kuningas riisti kolmannelta vaimoltaan kaikki tittelit ja karkotti hänet hovista. Ex-vaimon vanhemmat joutuivat vankilaan kuninkaan loukkaamisesta. Julkisuudessa ei tiedetä lainkaan, mitä tälle ex-vaimolle ja tämän perheelle kuuluu nykyään.


Asiantuntijoiden mukaan kuninkaan käyttämät julmat sanankäänteet Sineenatin tittelien riistämisen yhteydessä kielivät siitä, että kuningas haluaa oikeuttaa naista odottavan rangaistuksen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt