Prinssi Harry myönsi viimein tulehtuneet välit prinssi Williamiin ja kohu oli valmis: veljesten välillä on ollut aina raastava jännite - Kuninkaalliset - Ilta-Sanomat

Prinssi Harry myönsi viimein tulehtuneet välit prinssi Williamiin ja kohu oli valmis: veljesten välillä on ollut aina raastava jännite

Prinssi Harryn ja prinssi Williamin välit ovat viimeisten parin vuoden aikana muuttuneet lämpimistä ja läheisistä viileiksi ja tulehtuneiksi. Muistatko nämä käänteet välirikkodraamasta?

Herttuatar Meghan, prinssi Harry, prinssi William ja herttuatar Catherine ovat edustaneet viime aikoina yhdessä vain pakollisissa edustustilaisuuksissa.

22.10.2019 12:51

Britannian ITV-kanavalla esitettiin sunnuntaina uunituore dokumentti Harry & Meghan: An African Journey, joka on kuvattu herttuaparin syyskuisella Afrikan-matkalla.

Dokumentissa prinssi Harry ja herttuatar Meghan avautuvat ensimmäistä kertaa kohtaamastaan kritiikistä ja kommentoivat heihin kohdistuneita väitteitä.

Yksi tällaisista väitteistä on prinssi Harryn ja hänen isoveljensä prinssi Williamin väliset erimielisyydet ja välien viileneminen.

Dokumentissa toimittaja Tom Bradby kysyy Harrylta, että kuinka totta ovat lehtien palstoilla esiintyneet huhut veljesten välirikosta, joita hovi ei ole missään vaiheessa kommentoinut millään tavalla.

– Tähän rooliin, tähän työhön, tähän perheeseen ja sen kokemiin paineisiin kuuluu, että asioita tapahtuu väistämättä. Mutta me olemme veljeksiä. Olemme aina veljeksiä, Harry vastasi.

Harry jatkoi kertomalla kierrellen ja kaarrellen, millaiset välit veljeksillä on tällä hetkellä.

– Olemme kiistatta eri poluilla tällä hetkellä, mutta tuen Williamia aina ja tietääkseni myös hän tukee minua. Emme näe toisiamme yhtä paljon kuin aikaisemmin, koska olemme niin kiireisiä, Harry selvitteli.

– Mutta rakastan häntä kovasti ja suurin osa on keksitty tyhjästä. Veljeksillä on hyvät ja huonot päivänsä.

Lapsuudessaan veitikkamaiset prinssit Harry ja William on nähty aiemmin tiiviinä veljeskaksikkona. Heidän välillään on Dianan kuoleman myötä kokemus, jota kukaan muu ihminen maailmassa ei voi täysin ymmärtää.

Useiden brittilehtien lähteet kertovat kuninkaallisen perheen iäkkäämpien jäsenten olevan huolissaan veljesten väleistä.

– Harryn ja Williamin välit ovat epätoivoisen surulliset. He menevät täysin eri suuntaan ja Harry on se, joka kärsii tilanteesta selvästi enemmän. Vaikuttaa siltä, että äitinsä arkun takana kävellyt poika ei ole koskaan palautunut tilanteesta, mikä on todellinen tragedia, lähteet kertoivat The Mirrorille.

– Monet perheen lähipiiriin kuuluvat ovat sanoneet, että veljesten ajautuminen erilleen olisi ollut viimeinen asia mitä heidän Diana-äitinsä oli halunnut.

 ”En usko, että veljesten välit ovat olleet samat enää sen jälkeen.”

Huhut veljesten ja heidän puolisoidensa tulehtuneista väleistä alkoivat liikkua vuonna 2018. Ensin puhuttiin vain herttuatar Meghanin ja herttuatar Catherinen viilenneistä väleistä, mutta myöhemmin myös veljesten välien epäiltiin tulehtuneen.

Syksyllä 2018 esiin nousseiden huhujen mukaan Williamin ja Harryn välit viilenivät, kun William ilmaisi huolensa Harryn ja Meghanin suhteen nopeasta etenemisestä.

– William oli vain huolissaan siitä, että suhde oli edennyt niin nopeasti. Koska hän on ehkä maailman ainoa ihminen, jolla on näin läheiset välit Harryyn, päätti William kysyä veljeltään, että onko hän ihan varma asiasta, kun suhde tuntui etenevän todella nopeasti, Vanity Fairin kuninkaallistoimittaja Katie Nicholl kertasi välirikon taustoja tammikuussa 2019 ilmestyneessä Kate ja Meghan: kuninkaallinen välirikko -dokumentissa.

Nicholl totesi, että William oli varmasti tarkoittanut asian veljellisenä neuvona, mutta Harry otti kommentin aivan toisin.

– Harry suojelee Meghania kaikelta, ja hän otti Williamin kommentin osoituksena siitä, että muu perhe ei täysin tukenut tulevaa liittoa. En usko, että veljesten välit ovat olleet samat enää sen jälkeen.

Puheita ja huhuja välirikosta ovat siivittäneet erityisesti muutamat viimeisen vuoden aikana tapahtuneet asiat.

Maaliskuussa hovi tiedotti, että Harry ottaa välimatkaa isoveljeensä ja heidän taloutensa erotettiin omiksi yksiköikseen.

Toukokuussa Harry ja Meghan erosivat prinssiveljesten vuonna 2009 perustamasta The Royal Foundation -hyväntekeväisyyssäätiöstä, jossa he vaikuttivat ennen yhdessä prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen kanssa.

Lisäksi Harry ja Meghan muuttivat pois Kensingtonin palatsista ja he asuvat tällä hetkellä Windsorin linnan tiluksilla sijaitsevassa Frogmore Cottagessa – kaukana ja erillään Williamista ja Catherinesta ja heidän lapsistaan.

Prinssi Harrya ja prinssi Williamia pidettiin pitkään hyvin läheisinä ja rakastavina veljeksinä, jotka puhalsivat yhteen hiileen. Heitä yhdisti kaiken muun lisäksi heidän äitinsä prinsessa Dianan kuolema, joka on viiltänyt syvät arvet molempiin veljeksiin, eikä sitä kokemusta voi kukaan muu ihminen maailmassa täysin ymmärtää.

Harry oli äitinsä kuollessa 12-vuotias, William 15.

Prinsessa Dianan kuolema vuonna 1997 muutti pysyvästi prinssi Williamin, prinssi Harryn ja prinssi Charlesin elämää ja käyttäytymistä.

Äidin kuoleman jälkeen prinssi Harryn elämässä alkoi useita vuosia kestänyt jakso, jonka aikana nuori prinssi kantoi kaunaa, vihasi rooliaan julkisuuden valokeilassa, läträsi alkoholilla, rillutteli ja juhli.

Williamia puolestaan kasvatettiin kruununperijän rooliin, sillä hän on kruununperimysjärjestyksessä toisena isänsä prinssi Charlesin jälkeen. Hän on joutunut elämään aina vakaata elämää ja pysymään roolissaan ja julkisuudessa.

Vaikka veljesten välit ovat aina ennen vaikuttaneet päällisin puolin lämpimiltä, niin veljessuhde ei ole ollut aivan aukoton. Maaliskuussa julkaistussa prinssi Charlesin elämäkerrallisessa Charles at Seventy: Thoughts, Hopes and Dreams -teoksessa kuninkaallisten elämään ja vaiheisiin erikoistunut toimittaja-kirjailija Robert Jobson kertoi, että veljesten välillä on aina ollut valtava määrä jännitteitä.

Niihin ovat johtaneet kirjan mukaan muun muassa prinssi Williamin kilpailuhenkinen ja jopa hankala ja oikukas luonne. Harry on kirjan mukaan puolestaan aina ollut sydämellisempi ja ”helpompi” kuin isoveljensä.

Veljesten tulevaisuus on hyvin erilainen.

Kuten Harry kertoi tuoreessa dokumentissa, molemmat prinssit elävät tällä hetkellä hyvin erilaista elämä.

Veljesten ja heidän perheidensä tulevaisuus tulee olemaan hyvin erilainen, sillä Harry on kruununperimysjärjestyksessä vasta kuudes, joten hän voi elää Meghan-vaimonsa ja heidän Archie-poikansa kanssa sangen vapaamuotoista elämää. Prinssi William valmistautuu puolestaan kaikessa hiljaisuudessa kruununperijän vaativaan rooliin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?