Herttuatar Meghan kertoi itku kurkussa tv-kameroille totuuden julkisuuden kiroista – tuhannet häkeltyivät kuulemastaan: ”Sydäntäsärkevää”

Julkaistu:

brittihovi
Sussexin herttuatar kertoo sunnuntaina ensiesityksensä saavassa dokumentissa karun totuuden siitä, kuinka julkisuuden valokeilassa eläminen on vaikuttanut hänen jaksamiseensa.
Herttuatar Meghanin jokaista liikettä on seurattu brittimediassa hyvin tiiviisti viimeistään sen jälkeen, kun hän nai prinssi Harryn vuonna 2018. Herttuatarta käsittelevät uutiset eivät ole olleet aina mukavaa luettavaa: ilmastonmuutostyön puolesta puhuvaa pariskuntaa on syytetty yksityislentokohun takia tekopyhäksi ja jopa Meghanin tapaa pidellä Archie-poikaansa sylissä on arvosteltu kitkerästi lehtikuvien perusteella.

Kaksi viikkoa sitten pariskunta aloitti oman sotansa mediaa vastaan ilmoittamalla haastavansa Mail on Sundayn oikeuteen lehden julkaistua Meghanin isän kirjeet. Lisäksi prinssi Harry on nostanut oikeusjutun The Sunin, Daily Mirrorin ja News of the World omistajia vastaan.

Sussexin herttuatar näyttää julkisesti haavoittuvaisen puolensa kertomalla avoimesti julkisuuden valokeilassa olemisen vaikeudesta uutisankkuri Tom Bradbylle ITV Newsin Harry & Meghan: An African Journey -dokumentissa, joka esitetään Britanniassa ensimmäistä kertaa kokonaisuudessaan myöhään sunnuntai-iltana.


Dokumentin sisällöstä on kuitenkin tihkunut jo ennakkoon tietoa. Perjantaina julkaistulla lyhyellä videopätkällä Meghan kertoo ääni väristen, ettei hän osannut käsitellä asioita, jotka tapahtuivat sen jälkeen kun hän meni naimisiin ja sai toukokuussa ensimmäisen lapsensa.

– Kiitos, kun kysyt. Kovin moni ei ole kysynyt, olenko ok, herttuatar sanoi kyyneleitään pidätellen, kun Bradby kysyi häneltä julkisuuden vaikutuksesta hänen jaksamiseensa.
– Elämme päivän kerrallaan, Meghan sanoo Daily Mailin mukaan ja myöntää heti perään, että herttuapari ”on olemassa, mutta ei elä”.Herttuaparin mukana Afrikan-kiertueella ollut Bradby muistelee dokumenttiprojektia The Timesissa julkaistussa kirjoituksessaan.

Hän kirjoittaa mediamylläkän vaikuttavan merkittävästi myös prinssi Harryyn, joka pitää mediaa syynä äitinsä prinsessa Dianan traagiseen kohtaloon. Prinssin pitkään tunteneen Bradbyn mukaan Afrikan-kiertueella hyvin väsyneeltä ja rasittuneelta vaikuttanut Harry pelkää, että historia toistaa itseään hänen vaimonsa kohdalla.

– Suojelen aina perhettäni, ja nyt minulla on perhe jota suojella, prinssi sanoi uutisankkurin mukaan.


Tunnin mittaisessa dokumentissa Harry myös leikittelee ajatuksella siitä, että perhe jättäisi Britannian taakseen ja muuttaisi Afrikkaan.

– En tiedä, missä päin Afrikkaa asuisimme tällä hetkellä. Tulimme juuri Kapkaupungista ja se voisi olla upea paikka meille, prinssi pohdiskeli ja paljasti, että Afrikan puolesta tehtävä työ on keskeisessä roolissa herttuaparin elämässä myös tulevaisuudessa.

Kun ensimmäinen, tunteikas videoklippi dokumentilta julkaistiin perjantaina, alkoi herttuattarelle sataa tukea ja sympatiaa. Sosiaalisessa mediassa pariskuntaa on tsempattu lukuisilla #WeLoveYouMeghan -tunnisteella varustetuilla viesteillä.
– Muistatteko Harryn ja Meghanin kihlajaishaastattelun? Katsokaa, kuinka onnellinen ja hauska hän oli. Se oli Meghan ennen kuin brittimedia aloitti vihakampanjansa. Haluaisin nähdä jälleen sen Meghanin.
– Sen ajan määrä, jonka ihmiset käyttävät tämän naisen häiritsemiseen on ällistyttävää ja musertavaa. Antakaa hänen elää.
– Olet upea ja vahva nainen. Olet ihastuttavan inspiroivat. Olet ollut kannustava ja muuttanut miljoonien elämän lyhyessä ajassa. Valoasi ei voi himmentää. Sinua rakastetaan todella paljon.
– Kuvittele, että olet herttuatar kaikilla mahdollisilla etuoikeuksilla ja ainoa henkilö, joka kysyy oletko ok, on uutistoimittaja. Sydäntäsärkevää.


Muun muassa CNN uutisoi sunnuntaina, että Meghan ja Harry aikovat rauhoittaa tilannetta ja aloittaa marraskuun puolivälin tienoilla vuoden loppuun asti kestävän tauon kuninkaallisista edustustehtävistään.

Uutiskanavan lähteen mukaan herttuapari aikoo todennäköisesti viettää perheaikaa Britanniassa, mutta myös Meghanin kotimaassa Yhdysvalloissa.