Ruotsin pikkukuninkaalliset jättävät hovin ja saavat vapaamman tulevaisuuden – päätös ei ole poikkeuksellinen: myös he hylkäsivät kuninkaallisen elämän

Julkaistu:

kuninkaalliset
Alkuviikosta ilmoitettiin, että Ruotsin prinsessa Madeleinen ja prinssi Carl Philipin lapset jättävät hovin. Myös moni muu kuninkaallinen on vaihtanut elämän hovissa tavallisempaan arkeen.
Ruotsin hovi ilmoitti maanantaina, että prinsessa Madeleinen ja prinssi Carl Philipin lapset jättävät hovin kuninkaan päätöksestä.

Kuningas Kaarle Kustaan päätös tarkoittaa myös, ettei hovi kustanna enää Madeleinen kolmen ja Carl Philipin kahden lapsen elämää, eivätkä lapset osallistu enää kuninkaallisiin velvollisuuksiin. Tiedotteen yhteydessä kerrottiin, että Madeleinen ja Carl Philipin lapset saavat pitää herttuattaren ja herttuan arvonimensä, mutta heitä ei jatkossa kutsuta prinsseiksi tai prinsessoiksi.

Lapset saavat muutoksen myötä vapaamman tulevaisuuden erossa kuninkaallisista velvollisuuksista. Sekä Madeleine että Carl Philip näkivät muutoksen hyvänä asiana.
Kuninkaallisasiantuntijat ovat muistutelleet, ettei prinsessan ja prinssin titteleitä ole jaettu kaikille muissakaan maissa automaattisesti. Esimerkiksi naapurissa Norjassa prinsessa Märtha Louisen ja hänen ex-miehensä, kirjailija Ari Behnin lapsilla ei ole kuninkaallisia titteleitä.

Kansa on hiljattain vaatinut myös Märtha Louisea luopumaan tittelistään, kun prinsessa alkoi tehdä kaupallisia esiintymisiä yhdessä nykyisen shamaanimiesystävänsä kanssa. Märtha Louise ei ole luopunut tittelistään kokonaan, mutta ei käytä töidensä yhteydessä prinsessan titteliään.


Britanniassa odotettiin keväällä prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin esikoisen syntymää royal baby -kuplassa. Toukokuussa syntyneellä Archiella ei kuitenkaan ole prinssin titteliä, kuten ei myöskään prinssi Edwardin tai prinsessa Annen jälkikasvulla.

Myös piskuisessa Monacon ruhtinaskunnassa prinssin ja prinsessan tittelit ovat saaneet vain ruhtinas Albertin jälkeläiset.

Vuosien saatossa on kuitenkin nähty esimerkkejä myös kuninkaallisesta elämästä ”taviksiksi” siirtyneistä kruunupäistä.

Tanskassa prinssi Joachimin ex-puoliso Alexandra palasi prinsessavuosien jälkeen normaalin elämän pariin, kun pari erosi vuonna 2005.


Eron jälkeen kreivittären tittelin saanut Alexandra on kertonut tanskalaislehdistölle pyrkivänsä elämään kahden poikansa kanssa mahdollisimman tavallista elämää poikien kuninkaallisista titteleistä huolimatta.

– Käymme yhä itse ruokaostoksilla. Joskus lehtien etusivuilla on jotain sontaa, mutta me vain nauramme sille, koska se on osa elämäämme, muun muassa hyväntekeväisyysjärjestöissä vaikuttava Alexandra, 55, kertoi Her & Nu -lehdelle kesällä 2018.

– Yritän tehdä heidän kanssaan kaikkea tavallista niin paljon kuin suinkin mahdollista. Uskon, että olemme heidän isänsä kanssa onnistuneet antamaan heille hyvät elämänarvot.

Romaniassa puolestaan maan viimeisen kuninkaan Mikael I:n lapsenlapsi, prinssi Nicholas Medforth-Mills joutui luopumaan tittelistään ja paikastaan kruununperimysjärjestyksessä skandaalin vuoksi vuonna 2015.

Skandaali alkoi, kun Nicoleta-niminen nainen paljasti hänellä olleen lyhyt suhde prinssin kanssa. Seurauksena nainen oli tullut raskaaksi ja sai lapsen, vaikka Daily Mailin tietoonsa saamien väitteiden mukaan Nicholas oli yrittänyt painostaa tätä aborttiin.


34-vuotias Nicholas on vuosien ajan kiistänyt suhteen, mutta joutui tänä kesänä perumaan aiemmat puheensa ja myöntämään Facebookissa isyystestin jälkeen olevansa lapsen isä.

Kuningas Mikaelin kyllästyttyä skandaaliin ja evättyään lapsenlapseltaan prinssin tittelin Nicholas muutti Britanniaan. Hän avioitui syksyllä 2018 romanialaisen toimittajan Alina Maria Binderin kanssa.

Tunnetuin esimerkki rakkauden vuoksi tittelistään luopuneista kuninkaallisista on Edward VIII, joka luopui vuonna 1936 kruunustaan avioituakseen amerikkalaisen näyttelijättären Wallis Simpsonin kanssa. Windsorin herttuan arvonimen saanut Edward eli ulkomailla, kaukana Buckinghamin palatsista ja sen kuninkaallisesta elämästä.

Vastaavanlaisia rakkaustarinoita on nähty tällä vuosituhannella.

Hollannissa nykyisin hallitsevan kuninkaan Willem-Alexanderin pikkuveli Johan Friso oli vuonna 2003 toisena kuningashuoneen perimysjärjestyksessä. Prinssi päättyi kuitenkin luopua tittelistään avioituakseen ihmisoikeusaktivisti Mabel Wisse Smitin kanssa.

Hollannin parlamentti vastusti liittoa, sillä Mabel myönsi olleensa 15 vuotta aiemmin opiskeluaikoinaan suhteessa rikollisliigan johtajaan, huumepomo Klaas Bruinsmaniin.

Pariskunta avioitui vuonna 2004 skandaalista piittaamatta. Pari sai kaksi tytärtä vuosina 2005 ja 2006. Perhe asui Lontoossa, missä Friso työskenteli muun muassa investointipankki Goldman Sachsin varatoimitusjohtajana.

Miehen elämä päättyi kuitenkin traagisesti vain 44 vuoden iässä elokuussa 2013 oltuaan puolitoista vuotta koomassa.


Hän jäi helmikuussa 2012 lumivyöryn alle lasketellessaan Itävallassa. Johan Friso ehti olla lumen alle hautautuneena 20 minuuttia ennen kuin pelastajat saivat kaivettua hänet esiin.

Myös Thaimaan entisen kuninkaan Bhumibolin ja kuningatar Sikritin vanhin lapsi prinsessa Ubolratana luopui tittelistään rakkauden tähden. Yhdysvalloissa opiskellut prinsessa avioitui vuonna 1972 amerikkalaisen Peter Ladd Jensenin kanssa vanhempiensa vastustelusta huolimatta.

Pari asettui Yhdysvaltoihin, missä prinsessa tunnettiin rouva Julie Jenseninä. Pariskunta sai kolme lasta, mutta erosi vuonna 1998. Eron jälkeen Ubolratana palasi lapsineen kotimaahansa lopullisesti vuonna 2001.

Hän ei ole eronkaan jälkeen virallisesti kuningashuoneen jäsen, mutta kotimaassaan häntä kohdellaan kuin muitakin kuningashuoneen jäseniä.


Viime talvena hän kohautti aikeillaan pyrkiä pääministeriksi ja haastaa Thaimaan sotilasjuntan. Kuningas Maha Vajiralongkorn piti kuitenkin Ubolratanan ehdokkuutta erittäin epäsopivana, jonka seurauksena Thai Raksa -puolue luopui aikeestaan asettaa prinsessa pääministeriehdokkaakseen.

Samankaltaisia merkkejä on leijunut ilmassa myös Japanissa, kun prinsessa Mako ilmoitti vuonna 2017 tahtovansa luopua tittelistään, koska tahtoo naida aatelittoman Kei Komuron.

Häitä on kuitenkin lykätty useaan otteeseen. Alkuvuodesta uutisoitiin, että viimeisimmän lykkäyksen syynä olivat ilmeisesti sulhasen perheen taloudellisista sotkuista paljastui ikäviä tietoja. Keisarillinen perheen kuvaillaan pelänneen prinsessan kihlatun saattavan heidät häpeään.

Makon isä prinssi Fumihito sanoi kesällä Japan Timesille, ettei hänellä ole tietoa siitä, milloin häät lopulta järjestetään.

Artikkelia ja otsikkoa muokattu klo 12:29: Täsmennetty, että prinsessa Madeleinen ja prinssi Carl Philipin lapset saavat jatkossakin pitää herttuattaren ja herttuan tittelit.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt