Kruununprinsessa Victorian valtaa lisätään merkittävästi – muutoksella suuri vaikutus myös prinsessa Estellen elämään: ”Se voi käydä rankaksi”

Julkaistu:

Ruotsin hovi
Ruotsissa ennakoidaan, että Victorian ja tulevaisuudessa myös Estellen edustustehtävät voivat käydä kuormittaviksi, kun kuninkaallisia on vähemmän.
Ruotsin hovi tiedotti maanantaina kuningas Kaarle Kustaan poikkeuksellisesta päätöksestä, jonka seurauksena prinsessa Madeleinen ja prinssi Carl Philipin lapset eivät jatkossa enää kuulu hoviin.

Hovi tiedotti, että Madeleinen kolme lasta sekä Carl Philipin kaksi lasta eivät enää ota osaa kuninkaallisiin velvollisuuksiin, vaan heidät määritellään tästä eteenpäin ”enemmän tavallisiksi kansalaisiksi”. Näin ollen hovi myös irtisanoutuu heidän elämiseensä liittyvistä kustannuksista ja koulutuksen maksamisesta.

Expressen uutisoi, että Leonore, 5, Nicolas, 4, Adrienne, 1, Alexander, 3, ja Gabriel, 2, katosivatkin hovin nettisivuiltakin vain alle vuorokausi sen jälkeen, kun muutoksesta tiedotettiin.
Svensk Damtidningin mukaan tämä tietää muutoksia myös kruununprinsessa Victorialle ja hänen perheelleen. Kuninkaan päätös tarkoittaa, että kruununprinsessan velvollisuudet tulevat lisääntymään.


– Kruununprinsessa on tuleva hallitsija, joten on ilmeistä, että paine kohdistuu häneen, sanoi valtakunnanmarsalkka Fredrik Wersäll.

Valtakunnanmarsalkka sanoo lehdelle, että kuninkaan päätös on osa luonnollista kehitystä. Hänen mukaansa on ollut tarpeellista tehdä selväksi, millaiset roolit kuninkaallisilla on.

– Tämä tarkoittaa, että kuningas ja kruununprinsessa yhdessä kuningatar Silvian ja prinssi Danielin kanssa edustavat Ruotsia tapaamisissa muiden valtioiden johdon kanssa, hän kiteyttää, mutta muistuttaa samalla, että muutos koskee myös Victorian ja Danielin esikoistytärtä, prinsessa Estelleä.

– Kun prinsessa Estelle on aikuinen, myös hänen odotetaan edustavan maataan.

Svensk Damtidningin päätoimittaja Johan T. Lindwall varoittaa, että muutokset lisäävät merkittävästi Victorian perheen työtaakkaa.

– Aiemmin on ollut useita prinssejä ja prinsessoja, jotka olisivat voineet edustaa kuninkaallista perhettä tulevaisuudessa. Nyt kuningas on päättänyt keskittyä kruununprinsessan perheeseen. Se voi käydä rankaksi Victorialle ja myöhemmin myös Estellelle.


Maailman kuningashuoneista kertovan Monarkian muruset – kaiken maailman kuninkaallisia -kirjan yhdessä Sanna-Mari Hovin kanssa kirjoittanut Kaisa Haatanen on tutkinut monarkiaa vuosikausia.

Myös hänen mukaansa Ruotsin hovin päätös oli odotettu. Haatanen kertoo spekuloineensa aihetta yleisellä tasolla jo vuonna 2018 ilmestyneessä kirjassaan.

– Kun prinssit ja prinsessat naivat aateliston ulkopuolelta tavallisia ihmisiä, niin koko monarkia tekee itseään pikkuhiljaa tarpeettomaksi. Tämä Madeleinen ja Carl Philipin lasten pudottaminen hovin ulkopuolelle on konkreettinen esimerkki siitä, Haatanen perusteli IS:n haastattelussa.
Edustustehtävien keskittäminen kruununprinsessa Victorialle tarkoittaa Haatasen mukaan sitä, että kuninkaallisten tehtävien määrä ylipäätään vähenee.

– Samalla kun hovi pienenee, myös kuninkaallisten läsnäolo arjessa pienenee, Haatanen muistutti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt