Suomalainen kuninkaallisasiantuntija arvioi Ruotsin hovin päätöksen – ennustaa monarkialle karua tulevaisuutta: ”Merkitys kutistuu entisestään”

Julkaistu:

historiallinen päätös
Kirjailija Kaisa Haatasen mukaan Ruotsin hovin päätös on nykyaikainen ja looginen.
Ruotsin hovi tiedotti maanantaina, että kuningas Kaarle Kustaa on päättänyt, ettei hovi kustanna jatkossa prinsessa Madeleinen ja prinssi Carl Philipin lasten elämää. Samalla lapset vapautetaan kuninkaallisista velvoitteista ja he saavat vapaamman tulevaisuuden.

Ruotsalaiset kuninkaallisasiantuntijat eivät yllättyneet hovin päätöksestä. Maailman eri kuningashuoneista kertovan Monarkian muruset – kaiken maailman kuninkaallisia -kirjan yhdessä Sanna-Mari Hovin kanssa kirjoittanut Kaisa Haatanen on tutkinut monarkiaa vuosikausia.

Myös hänen mukaansa Ruotsin hovin päätös oli odotettu. Haatanen kertoo spekuloineensa aihetta yleisellä tasolla jo vuonna 2018 ilmestyneessä kirjassaan.

– Kun prinssit ja prinsessat naivat aateliston ulkopuolelta tavallisia ihmisiä, niin koko monarkia tekee itseään pikkuhiljaa tarpeettomaksi. Tämä Madeleinen ja Carl Philipin lasten pudottaminen hovin ulkopuolelle on konkreettinen esimerkki siitä, Haatanen perustelee.

Samanlaisia esimerkkejä löytyy maailmalta. Esimerkiksi Tanskassa virallisia tehtäviä on jo rajattu ja niitä keskitetty pelkästään hallitsijalle.

– Mielestäni tämä on nykyaikaista ja loogista. Näin monarkialle tulee tapahtumaan yhteiskunnallisessa kehityksessä. Se tekee itseään pikkuhiljaa tarpeettomaksi, Haatanen arvioi.


Edustustehtävien keskittäminen kruununprinsessa Victorialle tarkoittaa Haatasen mukaan sitä, että kuninkaallisten tehtävien määrä ylipäätään vähenee.

– Samalla kun hovi pienenee, myös kuninkaallisten läsnäolo arjessa pienenee, Haatanen muistuttaa.

Haatasen arvion mukaan päätöksen taustalla on pakko olla myös taloudelliset paineet.

– Kyllä tässä täytyy olla taloudelliset syyt taustalla. Samalla määrärahat mitä tarvitaan, pienenee. Tämä on kaikille osapuolille hyvä tilanne.


Monarkialla on vielä vankka kannattajakunta Ruotsissa, vaikka moni liputtaakin tasavallan puolesta. Haatanen uskoo, että uutiset on otettu Ruotsissa vastaan hyvillä mielin.

– Vaikea kuvitella, että monarkian kannattajatkaan katsoisivat tätä päätöstä pahalla. Sukulaislasten pudottaminen hovin ulkopuolelle nostaa Victorian symboliarvoa entisestään, Haatanen sanoo.

Vaikka monarkia ei lepääkään kaikista vankimmalla pohjalla, on kruununprinsessa Victoria kuitenkin Haatasen mielestä kasvatettu erittäin hyvin modernin ajan kuningattareksi.

– Hän vaikuttaa hirveän fiksulta, ja hänellä on ilmeisen onnellinen avioliitto ja häntä tukeva puoliso. Se tieto, mitä hänelle on annettu, ohjaa häntä nykyaikaisen valtion kuningattareksi, jonka tehtävä on olla skarppina ja edustaa, Haatanen sanoo.


Kuninkaallisten elämä on kiehtonut ihmisiä vuosisatojen ajan. Monarkian asteittainen murentuminen kuitenkin näkyy Haatasen mukaan jo nyt ihmisten asenteissa.

– Niitä, jotka ottaa tällaisen touhun vakavasti, on koko ajan vähemmän ja vähemmän. Monarkiasta ja kuninkaallisten edustustehtävistä on tullut nykyään hieman sellaista naamiaishuvittelua, ikään kuin jotain leikkiä.

– Uskon, että eurooppalaisen monarkian merkitys kutistuu entisestään tulevaisuudessa, Haatanen arvioi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt