Ruotsin historiallinen päätös: hovi ei enää maksa pikkukuninkaallisten elämää – saavat vapaamman tulevaisuuden

Julkaistu:

Ruotsin kuninkaallinen hovi pienenee merkittävästi, kun prinsessa Madeleinen ja prinssi Carl Philipin lapset jättävät hovin.
Ruotsin hovi tiedotti tänään, etteivät prinsessa Madeleinen ja prinssi Carl Philipin lapset kuulu enää hoviin. Ruotsalaislehti Aftonbladetin mukaan lapsia ei näin ollen koske enää kuninkaalliset velvollisuudet.

Ruotsin hovi järjesti asiasta tiedotustilaisuuden maanantaina kello 13 Suomen aikaa. Tilaisuudessa valtakunnanmarsalkka Fredrik Wersäll kertoi, että kuninkaallisen perheen pienentämisestä päätti kuningas Kaarle XVI Kustaa.

Prinsessa Madeleinen ja prinssi Carl Philipin lapset saavat päätöksestä huolimatta pitää tittelinsä, jotka he ovat syntymässään saaneet. Tittelit eivät valtakunnanmarsalkan mukaan periydy enää eteenpäin seuraaville sukupolville.

Lapset eivät enää ota osaa kuninkaallisiin velvollisuuksiin, vaan heidät määritellään tästä eteenpäin ”enemmän tavallisiksi kansalaisiksi”. Näin ollen hovi myös irtisanoutuu heidän elämiseensä liittyvistä kustannuksista ja koulutuksen maksamisesta.

Päätöksen tarkoituksena on lisätä tulevan kuningattaren eli kruununprinsessa Victorian valtaa ja vähentää velvollisuuksia prinssiltä ja prinsessalta.

– Tämä tulee lisäämään Victorian velvollisuuksia, mutta hän on kruununprinsessa ja tuleva hallitsija, valtakunnanmarsalkka sanoi.


Koko perhe on valtakunnanmarsalkan mukaan ottanut päätöksen vastaan positiivisesti, sillä päätös tuntuu luonnolliselta.

– Koko perhe on ollut mukana päätöksenteossa. He näkevät tämän positiivisena asiana. Lasten roolit ovat nyt erittäin selvät, ja tämä on tuntunut luonnolliselta päätökseltä, valtakunnamarsalkka totesi.

– Päätöksen myötä lapset saavat enemmän vapautta elää omaa elämäänsä, hän muistutti.


Ruotsin hovi pienenee uutisen myötä merkittävästi. Madeleinella on kolme lasta Chris O’Neillin kanssa: prinsessa Leonore, 5, prinssi Nicolas, 4, ja prinsessa Adrienne, 1.

Carl Philipillä puolestaan on kaksi lasta prinsessa Sofian kanssa: prinssi Alexander, 3 ja prinssi Gabriel, 2.


Kuninkaallisten asiantuntijoiden mukaan on oletettavaa, että myös prinsessa Madeleinen ja prinssi Carl Philipin edustustehtävät vähentyvät.

Aftonbladetin hoviasiantuntija Jenny Alexanderssonin mukaan kuninkaan päätös oli odotettu.

– Odotettu uutinen. Olimme jo pohtineet, että tällainen päätös tulee kenties kolmen neljän vuoden kuluessa, mutta tilanteesta on tullut sellainen, että uskon kuninkaan halunneen tehdä päätöksen jo nyt, kun lapset ovat vielä sen verran nuoria. Mutta en ole erityisen yllättynyt, Alexandersson sanoi.

Expressenin entinen hovireportteri Sten Hedman spekuloi, että päätöksen taustalla voivat olla taloudelliset syyt.

He kuuluvat jatkossa Ruotsin hoviin:

Kuningas Kaarle Kustaa

Kuningatar Silvia

Kruununprinsessa Victoria

Prinssi Daniel

Prinsessa Estelle

Prinssi Oscar

Prinssi Carl Philip

Prinsessa Sofia

Prinsessa Madeleine

Prinsessa Birgitta

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt