Hoviasiantuntija ei yllättynyt Ruotsin hovin uutisesta: ”Meillä on suuri määrä prinssejä ja prinsessoja, joilla on kuninkaalliset tittelit”

Julkaistu:

Ruotsin hovi
Aftonbladetin hoviasiantuntija Jenny Alexandersson muistuttaa, että myös Tanskassa virallisia tehtäviä on rajattu ja ne on keskitetty hallitsijalle ja kruununperijälle.
Ruotsin hovi tiedotti maanantaina, että prinsessa Madeleinen ja prinssi Carl Philipin lapset enää kuulu kuninkaalliseen hoviin.

– Heillä ei ole enää kuninkaallista roolia hovissa, eikä heidän odoteta osallistuvan tulevaisuudessa kuninkaallisiin velvollisuuksiin, hovin tiedotteessa todettiin.

Aftonbladetin hoviasiantuntija Jenny Alexandersson sanoo pitävänsä kuninkaan päätöstä odotettuna.

– Odotettu uutinen. Olimme jo pohtineet, että tällainen päätös tulee kenties kolmen neljän vuoden kuluessa, mutta tilanteesta on tullut sellainen, että uskon kuninkaan halunneen tehdä päätöksen jo nyt, kun lapset ovat vielä sen verran nuoria. Mutta en ole erityisen yllättynyt, Alexandersson sanoi.
Hänen mukaansa asia ei tullut yllätyksenä, koska samanlaista kehitystä on nähty myös muissa maissa.

– Tanskassa on jo tehty samalla tavalla. Virallisia tehtäviä on rajattu ja ne on keskitetty hallitsijalle ja kruununperijälle. Samalla kuninkaallisille annettu määräraha on keskitetty hallitsijalle ja kruununperilliselle, Alexandersson perustelee.


Expressenin entinen hovireportteri Sten Hedman spekuloi, että päätöksen taustalla voivat olla taloudelliset syyt. Alexandersson ei kuitenkaan ole samaa mieltä, vaikka Ruotsin hoviin on viime vuosina syntynyt useita pieniä kuninkaallisia.

– En usko, että kysymys on pelkästään siitä. Kysymys on siitä, että halutaan keskittää tehtäviä. Tällä hetkellä meillä on suuri määrä prinssejä ja prinsessoja, joilla on kuninkaalliset tittelit ja sitä myöten oikeus osallistua virallisiin tehtäviin ja edustaa Ruotsia. Uskoisin, että tarkoitus on keskittää tehtäviä, hän arvioi.

– Toki tässä tulee määrärahakin kuvioihin. Sehän on se, jonka monet ruotsalaiset ovat eniten nostaneet esille. Tarvitsemmeko näin monta prinssiä ja prinsessaa? Eikö määräraha kasva vuosi vuodelta? Ja se on nähty, että kuninkaalta ja hovilta hallitukselle tuleva lasku on kasvanut.

Expressen tavoitti myös kuningas Kaarle Kustaan sisaren prinsessa Birgitan kommentoimaan asiaa tuoreeltaan. Prinsessa sanoo pitävänsä päätöstä hyvänä.

– Ehdottomasti. Ihmiset ihmettelevät ja ajattelevat niin paljon. On hyvä, että on selvä järjestys. Se on varmasti hyvä asia kaikin puoli, uskon näin, Birgitta sanoi.


Lehdessä spekuloidaan päätöksen olevan takaisku prinsessa Madeleinelle, joka on ilmeisesti toivonut lastensa kuuluvan kuninkaalliseen perheeseen.

Tämä kävi ilmi vuonna 2014, kun hänen esikoisensa Leonore syntyi. Tytär nimittäin sai kuninkaallisen tittelin, vaikka Madeleinen puoliso Chris O’Neill kieltäytyi kuninkaallisesta tittelistä avioituessaan Madeleinen kanssa.

Valtakunnanmarsalkka Fredrik Wersällin mukaan lapset saavat jatkossa silti pitää herttuan ja herttuattaren arvonimensä. Leonore on Gotlannin herttuatar, prinssi Nicolas Ångermanlandin herttua ja Adrienne Blekingen herttuatar. Gabriel taas on Taalainmaan herttua ja Alexander Södermanlandin herttua.


Prinsessa Madeleine, prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia jatkavat edelleen työskentelyä hyväntekeväisyysjärjestöjen ja erilaisten säätiöiden kanssa.

Ruotsin hovi järjestää asiasta tiedotustilaisuuden noin kello 13 Suomen aikaa. Ilta-Sanomat seuraa tilannetta.

He kuuluvat jatkossa Ruotsin hoviin

Kuningas Kaarle Kustaa

Kuningatar Silvia

Kruununprinsessa Victoria

Prinssi Daniel

Prinsessa Estelle

Prissi Oscar

Prinssi Carl Philip

Prinsessa Sofia

Prinsessa Madeleine

Prinsessa Birgitta

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt