Sarah Ferguson on hyljeksitty herttuatar, josta tuli kuninkaallisten häpeäpilkku – salakuvat varpaiden imeskelystä saivat prinssi Philipin kilahtamaan

Julkaistu:

60 vuotta
60 vuotta täyttävä Sarah Ferguson on kulkenut elämässään skandaalista toiseen. Yksi asia on pysynyt: hän rakastaa yhä ex-miestään prinssi Andrew’ta.
Kauan sitten Sarah Ferguson oli ihailtu herttuatar, joka oli naimisissa prinssinsä kanssa ja asui palatsissa.

Satu kesti aikansa ja rikkoutui rumasti.

Lokakuun 15. päivä 60 vuotta täyttävä Yorkin herttuatar Sarah ”Fergie” Ferguson kertoo elämäkerrassaan, kuinka muuttui protokollaa ravistelevasta ”raikkaasta tuulahduksesta” kuninkaallisen perheen epäsuosituimmaksi jäseneksi.

Kun hän googlaa itseään, oma nimi pompahtelee esiin lähinnä pelkissä skandaaleissa.

”Miksei ikinä puhuta siitä, mitä muutakin olen? Olen puhuja, kirjailija, elokuvatuottaja, valokuvaaja, taiteilija, pilotti ja yrittäjä. Olen äiti, hyväntekijä ja lasten oikeuksien puolestapuhuja. Olen työskennellyt jopa tarjoilijana ja hiihdonopettajana”, hän ihmettelee elämäkerrassaan.


Itsetunto-ongelmien kanssa painiva Sarah kirjoittaa vihdoinkin hyväksyneensä, että se on ihan ok, jos 50 prosenttia ihmisistä ei pidä hänestä.

”Toivottavasti ne toiset 50 prosenttia pitävät!”

Sarah syntyi yläluokkaiseen kotiin Lontoossa lokakuussa 1959. Hänen isänsä työskenteli Walesin prinssin poolotiimin päällikkönä, minkä takia hän tutustui kuninkaallisiin jo pienenä.

Keväällä 1985 Sarah löysi kotoaan kuninkaallisella leimalla varustetun kirjeen, jossa häntä pyydettiin osallistumaan kuningattaren juhliin Windsorin linnassa.

Kutsun lähettäjäksi paljastui hänen kaukainen serkkunsa ja lapsuudenystävänsä prinsessa Diana, joka oli saanut päähänsä Sarahin sopivan täydellisesti lankomiehelleen prinssi Andrew’lle.

Sarah pääsi juhlissa istumaan prinssi Andrew’n viereen ja ihastui silmittömästi miehen komeuteen. Vain vuotta myöhemmin he olivat kihloissa.

”Andrew on täydellinen mies ja sielunkumppanini. Hän on rento, hurmaava ja keppostelija, kuten minäkin.”


Päivää ennen kuninkaallisia häitä järjestettiin juhlat hääparin kunniaksi. Lapsesta asti painonsa kanssa kamppaillut ja syömishäiriön läpikäynyt Sarah sulloutui spanxeihin. Kun hän meni juhliin, ne olivat täynnä satoja Bond-tyttöjen näköisiä naisia. Sarah katsoi naisia kateellisena ja mietti olevansa ainoa, joka käyttää muotoilevia alusvaatteita.

Häitä juhlittiin heinäkuun 23. päivä 1986 Westminster Abbeyssa. Lindka Cierachin suunnittelemaan norsunluunväriseen silkkisatiiniunelmaan pukeutunut Sarah nautti jokaisesta häidensä sekunnista 100 000 ihmisen hurratessa kadulla.

”Olin niin suunnattoman rakastunut. En tajunnut, että prinssini saatuani minun pitäisi luopua niin paljosta. Myöhemmin jopa miehestäni.”

Onni alkoi rakoilla, kun työt laivastossa pitivät Andrew’n poissa kotoa. Sarah laskeskelee nähneensä miestään avioliittonsa ensimmäisten viiden vuoden aikana vain 40 päivää vuodessa.


Esikoisprinsessa Beatrice syntyi elokuussa 1988. Sarahin mukaan ensimmäisen kerran brittilehdistö kääntyi häntä vastaan, kun hän jätti kuusiviikkoisen tyttärensä luotettunsa hoitoon lähtiessään Andrew’n kanssa Australian-kiertueelle. Häntä pilkattiin ylipainoiseksi ja huonoksi äidiksi.

Prinsessa Eugenien synnyttyä maaliskuussa 1990 Sarah pysytteli kotona hoitamassa lapsiaan. Tuolloin häntä syytettiin työnvieroksujaksi.

Liitossa oli pahoja ongelmia ja pari ajautui asumuseroon. Vuonna 1992 Sarahista julkaistiin brittihovia ravistelleita salakuvia, joissa yläosattoman Yorkin herttuattaren varpaita imi amerikkalainen bisnesmies John Bryan.

Kuvat kiihdyttivät Fergien ja Andrew’n liiton hiipumista, ja pari erosi virallisesti neljä vuotta myöhemmin. Huhutaan, että prinssi Philip julisti Sarahin persona non grataksi kuvien jälkeen.

Vuonna 2018 Sarah paljasti CNN:n Piers Morganille, miltä kuvien julkaisu ja siitä aiheutunut skandaali tuntui.

– Muistan nähneeni kuvat ja miettineeni ”Voi ei, Sarah”. Silloin paras ystäväni Caroline sanoi minulle, että ”nyt tarvitset apua”.


Sarah sanoo elämäkerrassaan rakastavansa yhä Andrew’ta ja Andrew’n rakastavan yhä häntä. Andrew kutsuukin heitä maailman onnellisimmaksi eroperheeksi. Huhutaan, että he asuisivat jälleen saman katon alla.

Yorkin herttuatar myöntää olevansa mustasukkainen Andrew’n tapailemista kauniista naisista. Hän ei ole sanojensa mukaan koskaan löytänyt rinnalleen ketään yhtä merkittävää kuin Andrew.

1990-luvulla Sarah paini rahaongelmiensa kanssa. Hän sai taloudellista apua Painonvartijoista, jonka edustajana hän toimi 12 vuoden ajan.

Prinsessa Dianan kuolema elokuussa 1997 järkytti Sarahia syvästi, vaikka he eivät olleet puhuneet toistensa kanssa vuoteen. Sarah sai tietää Dianan soittaneen heidän yhteiselle ystävälleen päivää ennen kuolemaansa ja kysellyt, missä se ”Punapää” oikein menee, sillä hänellä olisi asiaa.

”Dianan kuolema jätti suuren aukon sydämeeni. Rakastin häntä niin paljon. Hän oli hauskimpia tuntemiani ihmisiä, kukaan muu ei saanut minua nauramaan niin paljon.”

Vuotta myöhemmin Sarah menetti äitinsä järkyttävässä auto-onnettomuudessa Argentiinassa.


Vuonna 2010 Sarah oli ajautunut keskelle painajaista. Prinssi Andrew’n piti pelastaa ex-vaimonsa talousahdingosta ja velkojilta. Vastineeksi avusta Sarahin piti irtisanoa henkilökuntansa.

Salakuvaskandaali oli pientä verrattuna siihen, kun News of the Worldin toimittaja tekeytyi arabisheikiksi ja alkoi hieroa kauppoja Sarahin kanssa. Sarah kauppasi tälle tapaamista Andrew’n kanssa 600 000 euron korvausta vastaan. Kun totuus tuli ilmi, Sarah halusi vaipua häpeästä maan alle.

Kun William ja Catherine ilmoittivat kihlauksestaan, Sarah kertoo halunneensa kuolla, niin pahalta hänestä tuntui. Hän oli niin kateellinen heidän onnestaan.

Vuonna 2011 parin hääpäivänä Sarah ohjeisti tyttäriään puhelimitse ja pyysi Andrew’ta sujauttamaan ex-vaimon kuvan taskuunsa. Sen jälkeen hän romahti ja itki yksin thaimaalaisessa huoneessa. Menneet muistot omista häistä ja kaikesta tapahtuneesta tulivat pintaan.

Vaikkei Sarah ollut tervetullut Williamin ja Catherinen häihin, hänet kutsuttiin prinssi Harryn ja Meghanin häihin 2018.

Sarah arveli Good Morning Britain -ohjelmassa kutsun takana olleen itse kuningatar, jota hän pitää yhä ystävänään. Sydney Morning Herald -lehden mukaan Sarah tapaa tätä nykyä kuningatarta säännöllisesti teekutsuilla.


Skandaalit eivät ole jättäneet Sarahia rauhaan. Hänen ja prinssi Andrew’n puhelinnumerot löydettiin itsemurhan tehneen Jeffrey Epsteinin mustasta kirjasta. Epsteinia syytettiin alaikäisiä tyttöjä koskevasta seksikaupasta ja hyväksikäytöstä. Brittilehdistön mukaan Sarah vastaanotti Epsteinilta rahalahjoituksia velkoihinsa.

Itsetunto-ongelmiensa kanssa elämänsä paininut Sarah vaikuttaa olevan 60 vuoden kynnyksellä armeliaampi itselleen. Hän julisti taannoin hyväntekeväisyystilaisuudessa olevansa seksikäs, röyhkeä ja superräväkkä.

Sarahilla on yksi haave ylitse muiden: hän haluaa olla isoäiti jonakin päivänä.

Kursivoidut kohdat lainauksia kirjasta Finding Sarah: A Duchess's Journey to Find Herself.

Muut lähteet: Hello Magazine, Express, Sydney Morning Herald.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt