Kuningatar Elisabet joutui turvautumaan ovelaan temppuun varmistaakseen, että kuningataräiti ei aiheuttaisi harmia vieraille – syytä kuningataräidin pinttyneelle tavalle ei tiedetä - Kuninkaalliset - Ilta-Sanomat

Kuningatar Elisabet joutui turvautumaan ovelaan temppuun varmistaakseen, että kuningataräiti ei aiheuttaisi harmia vieraille – syytä kuningataräidin pinttyneelle tavalle ei tiedetä

Kuningataräiti tunnettiin voimakastahtoisena naisena.

Kuningataräiti tunnettiin voimakastahtoisena naisena.

Julkaistu: 30.9.2019 15:33

Kuningataräiti oli toistuvasti myöhässä illallisilta, joten lopulta Elisabet II joutui huijaamaan hänelle illallisen alkamisajan.

Kuningatar Elisabet II:n äiti, kuningataräitinä tunnettu Elizabeth Bowes-Lyon oli omalaatuinen persoona, jonka edesottamuksista on kerrottu vuosien varrella monenlaisia tarinoita.

Siinä missä useimmissa perheissä lasten saaminen ajoissa ruokapöytään on ongelma, niin kuninkaallisessa perheessä tilanne oli pitkään toisin päin. Kuningataräidillä oli pinttyneenä tapana myöhästyä illalliselta.

Kuninkaallisen perheen kokkina työskennellyt Darren McGrady paljastaa nyt Marie Claire -lehden haastattelussa kuningattaren keksineen ovelan keinon äitinsä pöytään saamiseksi. Hän yksinkertaisesti huijasi äidilleen, että illallinen alkaa viisitoista minuuttia aiemmin kuin se oikeasti alkaisi.

– Kaikille muille sanottiin varttia myöhäisempi aika, koska he vain tiesivät, että hän olisi kuitenkin myöhässä, Elisabetin, Philipin, Dianan, Charlesin, Harryn ja Williamin kokkina aikanaan työskennellyt McGrady kertoi.

Kuvassa hovin entinen kokki Darren McGrady.

Kuvassa hovin entinen kokki Darren McGrady.

Tarina ei kerro, miksi kuningataräiti oli aina myöhässä illallisilta.

McGrady kertoi myös, että illalliset olivat menneinä vuosina äärimmäisen muodollisia. Etikettiä noudatettiin säntillisesti. Naisilla oli joka ilta yllään illallisleninki ja pöytiin katettiin posliinit.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun McGrady tekee paljastuksia kuninkaallisen perheen syömistavoista. Mirror-lehti kertoo, että aiemmin hän on kertonut, että kuningatar Elisabet II ei mielellään syö pastaa, perunaa tai valkosipulia. Sen sijaan hän suosii grillattua kalaa tai kanaa ja vihanneksia.

Kuningatar Elisabet joutui petkuttamaan omaa äitiään illallisen alkamisajasta, väittää kuninkaallisen perheen entinen kokki.

Kuningatar Elisabet joutui petkuttamaan omaa äitiään illallisen alkamisajasta, väittää kuninkaallisen perheen entinen kokki.

Kuningataräiti kuoli 101-vuotiaana vuonna 2002. Hänellä oli tunnetusti paljon erikoislaatuisia, jopa pinttyneeksi kuvailtuja tapoja ja näkemyksiä etiketin noudattamisesta. Häntä on pidetty sekä syynä siihen, miksi brittihovi nauttii valtavaa suosiota kansan keskuudessa, mutta myös hovin konservatiivisten asenteiden ylläpitäjänä ja hyvin vanhoillisena kuninkaallisena.

Brittiläisen Channel 5 -kanavan tänä kesänä julkaisema dokumenttisarja The Queen Mother paljasti rakastetusta kuningataräidistä paljon uusia puolia. Dokumentti herätti saarivaltiossa paljon huomiota.

Kuningataräiti otti ison roolin silloin, kun hänen miehensä veli Edvard luopui kruunusta Wallis Simpsonin takia. Dokumentissa väitetään, että kuningataräiti kielsi Wallisilta kuninkaallisen tittelin ja ajoi pariskunnan maanpakoon. Sen jälkeen kuningataräiti jalkautui itse kansan pariin ja kuunteli, mitä kansalla oli sydämellään.

– Oli upeaa, kuinka hän meni spontaanisti ihmisten luo. Hän jutteli, katsoi suoraan silmiin ja sai heidät tuntemaan, että oli tullut tapaamaan juuri häntä. Hänellä oli luontainen kyky olla ihmisten kanssa, kuninkaallisasiantuntija Jane Ridley sanoi dokumentissa.

”Kuningataräiti” Elizabeth Bowes-Lyon menehtyi vuonna 2002.

”Kuningataräiti” Elizabeth Bowes-Lyon menehtyi vuonna 2002.

Se luontainen kyky ei kuitenkaan auttanut väleissä uudistusmielisen vävypojan kanssa. Kuningataräiti ja kuningatar Elisabetin puoliso, prinssi Philip eivät väitteiden mukaan tulleet kovin hyvin toimeen.

Eräs tarina kertoo siitä, miten Philip halusi luopua hovin tavasta lähettää viestejä paperilapulle kirjattuina viestilappuina. Lähettipojat kuljettivat kirjeitä hovin jäseneltä toiselle huoneesta toiseen. Philipin mielestä puhelimien asennuttaminen Kensingtonin palatsiin olisi nykyaikaisempaa.

Teknologiaa rakastava Philip asennutti palatsiin kaikkialle lankapuhelimia ja määräsi puhelimien käytön ensisijaiseksi viestintätavaksi hovissa.

Tuoreimmat osastosta