Herttuatar Meghan piti ensimmäisen puheensa Archien syntymän jälkeen: koskettavat sanat ihmisoikeuksista saivat aikaan raikuvat suosionosoitukset

rac

Julkaistu:

Herttuatar Meghan ja prinssi Harry pitivät kumpikin koskettavat puheet vieraillessaan Kapkaupungissa.
Prinssi Harry, herttuatar Meghan sekä Archie-vauva saapuivat maanantaina Etelä-Afrikkaan, Kapkaupunkiin, mistä he aloittavat kymmenen päivän mittaisen Afrikan-kiertueensa.

Heti ensimmäisenä vierailupäivänään Sussexin herttuapari suuntasi Nyangassa sijaitsevaan Justice Desk -keskukseen, joka auttaa alueen lapsia ja erityisesti tyttöjä sekä nostaa esiin ihmisoikeuksia.

Prinssi Harry ja herttuatar Meghan saivat ensin ohjatun kierroksen keskuksessa, jonka jälkeen paikalliset lapset pääsivät keskustelemaan herttuaparin kanssa.


Päivän ohjelmaan sisältyi myös herttuattaren koskettava puhe. Puheessaan Meghan kertoi vierailevansa ensimmäistä kertaa Etelä-Afrikassa ja kiitteli järjestöä ihmisoikeuksien eteen tekemästään työstä.

– Se työ, mitä täällä teette pitääksenne naiset ja lapset turvassa, on tarpeellisempaa kuin koskaan aikaisemmin. Tämä on ongelma, jonka ihmiset kohtaavat kaikkialla maailmassa ja erityisesti Etelä-Afrikassa viimeisten kuukausien aikana, herttuatar totesi puheessaan viitaten viimeaikaisiin väkivaltaisiin mellakoihin.
Syyskuussa Etelä-Afrikassa todistettiin useita päiviä jatkuneita mellakoita, kun paikalliset hyökkäsivät afrikkalaisten vierastyöläisten kimppuun. Mellakoissa kuoli todistetusti ainakin 15 ihmistä. Etelä-Afrikan mellakat sekä vierailukohde Nyangan maine ”murhapääkaupunkina” johtivat myös herttuaparin vierailun turvatoimien kiristämiseen.

– Muistakaa, että olemme aviomieheni kanssa seuranneet tarkasti kaikkea, mitä olette kokeneet täällä, niin hyvin kuin etäältä kykenemme, Meghan painotti puheessaan.


Herttuatar kertoi naisten ja lasten oikeuksien olevan erittäin lähellä hänen sydäntään ja puolustaneensa niitä ahkerasti. Meghan viittasi puheessaan myös asemaansa kuninkaallisessa perheessä sekä etniseen taustaansa. Meghanin isä on valkoihoinen ja äiti tummaihoinen, mikä on osaltaan hankaloittanut naisen matkaa brittihovissa.

– Haluan vain sanoa teille tämän. Vaikka olen täällä aviomieheni kanssa ja edustan kuningasperhettä haluan teidän tietävän, että olen täällä äitinä, vaimona, naisena, värillisenä naisena sekä teidän sisarenanne. Olen täällä teidän kanssanne ja teitä varten, herttuatar totesi saaden osakseen raikuvat aplodit.

Myös prinssi Harry piti puheensa Nyangan asukkaille. Puheessaan prinssi kiitteli paikallisia lämpimästä vastaanotosta ja kertoi matkan olevan herttuaparille äärimmäisen tärkeä.

– Olen vieraillut maassanne monesti ja pidän Kapkaupunkia täysin uniikkina ja erityisenä paikkana. Halusin, että ensimmäinen matkamme perheenä, vaimoni rinnallani, keskittyisi juuri niihin haasteisiin, joita miljoonat Etelä-Afrikassa kohtaavat, Harry totesi puheessaan.


Kymmenen päivän mittainen Afrikan-kiertue on herttuaparin ja neljäkuukautisen Archie-pojan ensimmäinen virallinen edustusmatka perheenä. Matka pitää sisällään vierailut neljässä eri maassa. Hovi on kertonut kiertueen olevan aikataulultaan varsin kiireinen.

Voit lukea herttuatar Meghanin puheen kokonaisuudessaan täältä.