Prinssi Harry täyttää tänään 35 vuotta – näin median valokeilassa koko elämänsä eläneestä raikuliprinssistä kasvoi perheenisä ja hyväntekijä

Julkaistu:

35
Harry juhlii 35. syntymäpäiväänsä tänään sunnuntaina.
Neljäntenä kruununperimysjärjestyksessä oleva prinssi Harry on kuten veljensä William: hän on elänyt koko elämänsä julkisuuden valokeilassa.

Harrya on kuvailtu kahdesta veljestä nenäkkäämmäksi ja hän tuntuu viihtyvän kameroiden edessä paremmin kuin William.

Kuninkaallisia seuraavat tahot uskovat, että Harry kärsi enemmän äitinsä, prinsessa Dianan kuolemasta auto-onnettomuudessa vuonna 1997. Moni uskookin, että äidin menettäminen sai Harryn kokeilemaan mietoja huumeita ja juopottelemaan jo 17-vuotiaana.

Mediassa Harrya on kutsuttu villikoksi ja playboy-prinssiksi. Hän aiheutti melkoisen skandaalin vuonna 2005 pukeutumalla naamiaisissa natsiunivormuun – vain kaksi viikkoa ennen kuin kuningatar Elisabet emännöi muistojuhlaa holokaustien uhreille.

Toinenkin tapaus herätti närää: Harrysta levisi alastonkuvia hänen juhliessaan Las Vegasissa elokuussa 2012. Otokset olivat lopulta jokaisen brittilehden kannessa.

Asiat ovat muuttuneet. Viime vuodet prinssi on tehnyt lujasti töitä etäännyttäkseen itsensä nuoruusvuosien imagosta. Harry on aktiivinen hyväntekijä ja hän on ottanut vastaan lukuisia kuninkaallisille kuuluvia tehtäviä.


Harryn armeijaura alkoi elokuussa 2006. Hän valmistui legendaarisesta Sandhurstin sotilaskoulusta ja liittyi Household Cavalryn eliittijoukkoihin. Prinssi palveli konfliktialueilla Irakissa ja Afganistanissa.

Vuonna 2007 hänet piti sijoittaa uudestaan Irakiin, mutta suunnitelmia muutettiin kun saatiin vihiä, että jotkut tahot suunnittelivat Harryn kidnappaamista.

Harry oli Afganistanissa 10 viikkoa. Prinssi otettiin pois etulinjasta sen jälkeen kun mediaan levisi tieto, että hän on mukana ryhmässä, joka lähtee tehtävälle Helmandin maakuntaan. Esimiehet pelkäsivät, että Harryn läsnäolo vaarantaisi hänen omansa ja taistelutoveriensa turvallisuuden.


Harry oli ensimmäinen kuningasperheen jäsen setänsä prinssi Andrewn jälkeen, joka oli mukana taistelutoiminnassa. Andrew lensi helikopteria Falklandin sodassa vuonna 1982. Lokakuussa 2008 Harry päättikin seurata setänsä ja veljensä jalanjälkiä ja kouluttautui helikopteripilotiksi.

Vuonna 2012 Harry palasi Afganistaniin neljän kuukauden pestille ja lensi Apache-helikoptereita.

Harry oli paikalla kun talebankapinalliset hyökkäsivät brittien tukikohtaan syyskuussa 2012 tappaen kaksi yhdysvaltalaissotilasta.

Palattuaan Afganistanista Harry otti vastaan lisää kuninkaallisille kuuluvia tehtäviä, kun kuningatar vähensi omia velvollisuuksiaan.


Lokakuussa 2013 Harry oli mukana veljenpoikansa, prinssi Georgen kastejuhlassa. George oli sysännyt Harryn kruununperimysjärjestyksessä kolmannesta neljänneksi.

Harry osallistui Yhdysvalloissa haavoittuneille sotilaille järjestettyyn Warrior Games -urheilukilpailuun ja päätti tuoda saman konseptin Englantiin. The Invictus Gamesista kasvoi valtava urheilutapahtuma, johon osallistui parhaimmillaan yli 400 haavoittunutta sotilasta 13 eri maasta. Sotilaiden olympialaisiksi kutsutussa tapahtumassa kisataan muun muassa pyörätuolirugbyssa, jousiammunnassa, soudussa ja koripallossa.


Toukokuussa Harry avioitui amerikkalaisen näyttelijän Meghan Marklen kanssa. Häät televisioitiin miljoonille katsojille.


Sussexin herttuapari sai ensimmäisen lapsensa, Archie Harrison Mountbatten-Windsorin tämän vuoden toukokuussa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt