Kuningatar Elisabetin kauhujen kuukausi – edellisestä pahasta kriisistä jo liki 30 vuotta: Muistatko, mitä tapahtui vuonna 1992?

rac

Julkaistu:

Brittihovi
Brittilehdissä on kirjoitettu hovin olleen yhtä pahassa kriisissä edellisen kerran vuonna 1992, jolloin kuningatar kuvaili vuottaan sanoin Annus horribilis.
Kuningatar Elisabetin elokuuhun mahtui paljon. 93-vuotiaan kuningattaren perheen maine saatettiin viime kuussa kyseenalaiseen valoon, vaikka vuonna 1953 kruunattu hallitsija ei itse ole urallaan skandaaleita aiheuttanut. Vaatimattomasti elävä kuningatar on ansainnut miljoonien kansalaisten kunnioituksen.

Nyt päivänpolitiikan ulkopuolella pysytellyt kuningatar on revitty mukaan brexit-riitelyyn, ja maanantaina Elisabet joutui allekirjoittamaan lain, joka estää sopimuksettoman brexitin 31. lokakuuta.

Elisabet on kaikki nämä vuodet ollut erinomainen esikuva lapsilleen ja lapsenlapsilleen, mutta oppi ei näytä menneen perille.


Hänen poikansa prinssi Andrew joutui elokuussa vakavan kohun keskelle, kun alaikäisiä tyttöjä koskevasta seksikaupasta ja hyväksikäytöstä syytetty liikemies Jeffrey Epstein teki itsemurhan sellissään.
Vain päivää ennen julkaistiin aiemmin salattuja asiakirjoja, joissa väitettiin muun muassa, että Yorkin herttua Andrew olisi kourinut alaikäisiä tyttöjä vieraillessaan miljonääri Epsteinin asunnolla New Yorkissa.

Epsteinin ja prinssi Andrew’n tiedetään olleen ystäviä. Epsteinin hallusta löydetystä mustasta kirjasta löytyi lisäksi 16 puhelinnumeroa prinssille ja 18 tämän ex-vaimolle.

The Guardianin mukaan elokuussa julkaistuissa oikeuden asiakirjoissa väitetään, että prinssi Andrew kouri alaikäistä tyttöä vieraillessaan Epsteinin asunnolla New Yorkissa.


Daily Mailin mukaan asiakirjoista kävisi ilmi myös, että prinssin väitetään harrastaneen seksiä vain 17-vuotiaan tytön kanssa.

Mukana todistusaineistossa on valokuva, jossa näkyy, kuinka Andrew’n käsi on alaikäisen Virginia Giuffren lantiolla. Kuva on otettu Epsteinin työntekijän Lontoon-asunnolla.
Prinssi Andrew on kiistänyt koskaan nähneensä, todistaneensa tai epäilleensä mitään sellaista, mikä johti Epsteinin pidätykseen ja tuomioon.

Myös hovin edustaja on painottanut, että kaikki väitteet prinssin epäasialliseen käytökseen alaikäisten kanssa liittyen ovat epätosia.

Samaan aikaan herttuatar Meghania ja prinssi Harrya syytettiin tekopyhyydestä, kun Sussexin herttuaparin yksityiskonelennot puhuttivat Britanniassa.

Ilmastonmuutoksen ehkäisemisen puolesta puhuvat Meghan ja Harry saivat kansan tulistumaan, kun parin nähtiin nousevan yksityiskoneeseen Etelä-Ranskassa. Herttuapari ja kolmen kuukauden ikäinen Archie-vauva vierailivat laulaja Elton Johnin kartanossa Nizzassa kolmen päivän ajan. Myös menomatkalla Ranskaan perhe turvautui yksityislentoon.


Ranskaan Sussexin herttuapari lähti vain muutama päivä sen jälkeen, kun he palasivat Ibizalta, jonne perhe lensi niin ikään yksityiskoneella. Yhteensä perhe lensi siis neljä yksityislentoa 11 päivän aikana.
Nizzan lentojen maksajaksi ilmoittautui herttuaparin ystävä Elton John, joka kertoi asiasta myös Instagramissa. Tämän jälkeen moni julkisuudenhenkilö puolusti kohun keskiöön joutunutta herttuaparia sosiaalisessa mediassa.

Harryn ja Meghanin lennot näyttivät entistä pahemmalta, kun samaan aikaan prinssi William perheineen marssi 80 euron halpalennolle.

Vaikka pahimmat kohut ovat kohdistuneet Yorkin herttuaan ja Sussexin herttuapariin, joutuivat kuningattaren kauhuksi kyseenalaiseen julkisuuteen elokuussa myös prinssi Andrew’n ex-puoliso Sarah Ferguson ja prinsessa Annen kenttäratsastajana tunnettu tytär Zara Tindall.


Molempien uutisoitiin elokuussa saaneen kuusinumeroisia rahasummia hongkongilaispohatalta. Muun muassa Telegraphin mukaan naisten panos liikemies Johnny Honin yrityksessä on ollut palkkioihin nähden varsin vaatimaton.

Esimerkiksi Tindallin uutisoitiin osallistuneen ainoastaan kahteen puhelimitse käytyyn hallituksen kokoukseen, vaikka palkkioita kertyi vuoden aikana messevät 100 000 puntaa, eli yli 110 000 euroa.

Tindall kiisti aiemmin tänä vuonna väitteet juristiensa välityksellä, kunnes Daily Mail kertoi elokuussa saaneensa haltuun kopion sopimuksesta.


Yorkin herttuatar Fergusonin kerrotaan puolestaan saaneen Honin yrityksestä palkkioita jopa yli 300 000 punnan edestä.

Brexit-kriisissä syvissä vesissä uivan maan hallitsija Elisabet huokaissee varmasti helpotuksesta, jos tilanne alkaa pikkuhiljaa rauhoittua syksyn edetessä.

Kuningattaren piinaavaa elokuuta kuvannee varsin osuvasti myös se, että Daily Mail kirjoitti brittihovin maineen kokeneen yhtä pahoja kolauksia viimeksi 1990-luvulla.


Kuningatar joutui tuolloin luonnehtimaan puheessaan vuotta 1992 nimikkeellä Annus horribilis. Tuolloin hovissa koettiin muun muassa useita eroja.

Maaliskuussa tuli tieto prinssi Andrew’n ja aikansa kohuherttuattaren Sarah ”Fergie” Fergusonin asumuserosta.

Yorkin herttuaparin eroon liittyi kuningattaren harmiksi useita likaisia yksityiskohtia, joista lienee pahin oli se, kun Fergie kuvattiin saman vuoden elokuussa Rivieralla yläosattomissa intiimeissä tunnelmissa ”taloudellisen neuvonantajansa” John Bryanin kanssa.

Prinssi Philip julisti tapauksen jälkeen Fergien Persona non grataksi, eikä prinssiä ja Yorkin herttuatarta nähty samoissa valokuvissa ennen kuin syksyllä 2018 prinsessa Eugenien häissä.

Huhtikuussa 1992 avioeroon päätyivät myös prinsessa Anne ja kapteeni Mark Phillips.


Tilanne hovissa kiristyi entisestään, kun saman vuoden kesäkuussa ilmestyi prinsessa Dianan paljastuskirja Diana: Her True Story, jossa prinsessa toi esille muun muassa prinssi Charlesin pitkään jatkuneen suhteen Camilla Parker-Bowlesiin ja paljasti ikäviä yksityiskohtia avioliitostaan Charlesin kanssa.

Kuningattaren katastrofaalisen vuoden 1992 kruunasi marraskuussa Windsorin linnassa riehunut raju tulipalo, joka tuhosi useita arvoesineitä. Pahoin palossa vaurioituneen linnan korjaustyöt maksoivat yli 40 miljoonaa euroa.

Kaksi viikkoa palon jälkeen Charles ja Diana muuttivat erilleen. Samoihin aikoihin Dianan spekuloitiin olleen suhteessa lastensa ratsastusopettajaan, kapteeni James Hewittiin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt