Prinssi Harry avasi vihdoin suunsa raivostuttaneesta yksityislentokohusta ja täräytti ”faktat” tiskiin: sitten kansalle paljastui ruma totuus - Kuninkaalliset - Ilta-Sanomat

Prinssi Harry avasi vihdoin suunsa raivostuttaneesta yksityislentokohusta ja täräytti ”faktat” tiskiin: sitten kansalle paljastui ruma totuus

Julkaistu: 4.9.2019 8:25

Prinssi Harry lennähti Amsterdamiin puhumaan uudesta hankkeestaan. Samalla hän kommentoi viimein yksityislentojen aiheuttamaa kohua.

Prinssi Harry edusti tiistaina Amsterdamissa esitelläkseen ympäristöystävällistä turismia tukevaa Travalyst-nimistä hanketta. Hankkeen tarkoitus on muun muassa suojella villieläimiä, vähentää liikaturismin haittoja ja ehkäistä ilmastonmuutosta.

Ajoitus on vähintään laskelmoitu, sillä Harry ja hänen vaimonsa, herttuatar Meghan ovat olleet viimeisen kuukauden myrskyn silmässä lennettyään neljä kertaa yksityislennolla 11 päivän sisään. Lentely suututti brittikansan erityisesti siksi, että pari esiintyy julkisuudessa ilmastoaktivisteina.

Prinssi Harry puhui Travalystin puolesta tiistaina.

Herttuapari vieraili kolmen kuukauden ikäisen Archie-vauvansa kanssa muun muassa Ibizalla sekä Elton Johnin luona Nizzassa. Kohun jälkeen Meghanin kerrotaan palkanneen Hollywood-tähtien suosiman PR-firman kiillottamaan julkisuuskuvaansa.

Harry lensi tällä kertaa Amsterdamiin reittilennolla. Puheessaan hän otti poikkeuksellisesti kantaa myös yksityislennoista syntyneeseen kohuun.

– Matkustan 99-prosenttisesti reittilennoilla. Välillä mahdollisuus lentää yksityiskoneella on tarpeellinen – perustuen pelkästään siihen, että voin pitää perheeni turvassa. Se on niin yksinkertaista, CNN kertoo prinssin tuumanneen.

– Minulle kyse on tasapainosta. Se ei ole valinta, jonka haluaisin tehdä, mutta jos minun on pakko, vakuutan, että korvaan tasaan tilit ja korvaan aiheuttamani vahingot.

Harry ja Meghan kohtasivat runsaasti kritiikkiä lentelystään yksityiskoneella.

Kuitenkin Daily Mailin tekemän selvityksen mukaan Harryn luvut ovat pahasti pielessä. Lehti laski, että Sussexin herttuaparin toukokuussa 2018 vietettyjen häiden jälkeen kuusi kymmenestä meno-paluulennosta on tehty yksityiskoneella. Täten reittilennoilla tehdyt matkat jäisivät vain vaivaiseen 40 prosenttiin.

Laskelmien mukaan yksi Harryn ja Meghanin tekemä yksityislento vastaa seitsenkertaisesti reittilennon päästöjä henkeä kohden. Harry kuittasi huolen hiilijalanjäljestä sillä, että hän kompensoi päästönsä lahjoittamalla rahaa puiden istutukseen ja uusiutuvan energian käyttöön.

– Emme voi lakata yrittämästä vain siksi, ettemme voi tehdä kaikkea. Voimme aina parantaa. Kukaan ei ole täydellinen, mutta olemme kaikki vastuussa omasta vaikutuksestamme ympäristöön.

Lentojen määrä maailmalla on lähes tuplaantunut sitten vuoden 2008 ja määrän arvioidaan kipuavan 1,8 miljardiin lentomatkaan vuoteen 2030 mennessä. Puheessaan Harry painotti massaturismin vaaroja paikkoihin, joiden ekosysteemi ei kestä sitä.

– Prinssi Harry saarnaa jälleen ympäristöstä. Hän voi tehdä niin, tai olla yksityislentelevä julkkis. Ei molempia, juontaja Piers Morgan täräytti aiheesta.

Samaan aikaan kuninkaallisen perheen tekemien lentojen päästöt ovat lähes tuplaantuneet viime vuoteen verrattuna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?