Prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin toiminta sai britit suunniltaan – suhaavat ympäriinsä yksityiskoneella: ”Suoraan sanottuna tekopyhää”

Julkaistu:

lentomatkustus
Prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin lentomatkat puhuttavat Britanniassa. Media ja kansa ihmettelee, miksi ilmastonmuutoksesta huolestunut pari lentää yksityiskoneella reittilentojen sijaan.
Prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin matkustaminen on noussut Britanniassa kuumaksi puheenaiheeksi. Herttuapari on matkustanut lehtien mukaan kuluneen viikon aikana yksityiskoneella ensin Ibizalle ja sitten Nizzaan.

Harryn ja Meghanin kerrotaan suhauttaneen yksityislentokoneella Nizzaan keskiviikkona, vain kaksi päivää sen jälkeen, kun he palasivat toisella yksityiskoneella lomamatkalta Ibizalta. Mirrorin mukaan pari lensi keskiviikkona Nizzaan 12-paikkaisella Cessnan lentokoneella, jossa on todelliset luksuspuitteet ja jonka vuokra on yli 22 000 euroa.

Daily Mail huomauttaa, että kun mukaan lasketaan menolento Ibizalle, matkusti herttuapari yksityiskoneella peräti kolmesti vain reilun viikon aikana.

The Sun -lehti julkaisi sivuillaan laajan artikkelin parin matkustamisesta sekä kuvia, joissa Meghan, Harry ja pieni Archie nousevat lentokoneensa kyydistä.

Brittilehdet kritisoivat voimakkaasti sitä, että herttuapari käyttää matkoihinsa reittilentojen sijaan yksityistä lentokonetta. The Sun huomauttaa, että matka yksityiskoneella Nizzaan tuottaa seitsemän kertaa enemmän hiilidioksidipäästöjä henkilöä kohden kuin sama matka kaupallisella lennolla lennettynä. Lehti kertoo myös, että reittilentoja Lontoosta Nizzaan menee päivittäin yli 20 kappaletta ja niiden hinnat ovat varsin edullisia.


Herttuatar Meghanin ja prinssi Harryn matkatottumukset ovat joutuneet suurennuslasin alle osittain siksi, että pari on puhunut ympäristön puolesta ja kertonut ottavansa vastuun omalta osaltaan ilmastonmuutoksen ehkäisyssä. Britit kommentoivatkin parin lentomatkoja sosiaalisessa mediassa ja lehtien keskustelupalstoilla kritisoiden toimintaa rajusti.

Sunin mukaan prinssi Harry on varoittanut julkisuudessa ilmastonmuutoksen ”järkyttävistä” seurauksista ja muistuttanut sen olevan koko ihmiskunnan asia. Pari on myös puhunut asiasta Instagram-tilillään

– Kun maailmaa asuttaa lähes 7,7 miljardia ihmistä, jokainen päätös, jokainen jalanjälki, jokainen teko vaikuttaa, he kirjoittivat Instagramissa heinäkuussa.
Prinssi myös kertoi pari viikkoa sitten Vogue-lehdessä, että hän ja Meghan haluavat vain kaksi lasta. Syyksi hän kertoi huolen ympäristöstä.

Harry osallistui tänä heinäkuussa huippusalaiseen ilmastokonferenssiin, jossa oli paikalla lukuisia maailmantähtiä. Hän piti tapahtumassa koskettavan puheen, jossa hän ilmaisi huolensa ilmastomme tilasta.

Sisiliassa järjestetty tapahtuma herätti hämmästystä maailmalla, sillä moni tähti porhalsi sinne yksityisellä lennolla keskustellakseen ilmastonmuutoksesta ja sen ehkäisystä.

Kansainväliset mediat kertoivat, että Sisiliaan saapui tapahtuman aikaan jopa 114 yksityiskonetta. Monet lehdet laskivat, että jos koneet lentävät Los Angelesista Palermon lentoasemalle, tuottavat ne ilmakehään noin 784 000 kiloa hiilidioksidipäästöjä.
Prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin yksityislennot ovat median ja kansan lisäksi herättäneet ihmetystä myös hovin entisessä työntekijässä. Sun-lehti haastatteli prinsessa Dianan henkivartijana aiemmin toiminutta Ken Warfea, joka ei ole lainkaan ilahtunut prinssi Harryn matkustustottumuksista.

– Suoraan sanottuna se on tekopyhää. Harry ei voi saarnata ilmastonmuutoksen katastrofaalisista seurauksista samalla, kun hän liitelee ympäri maailmaa yksityiskoneella.

Warfen mukaan kuninkaalliset matkustivat aivan tavallisilla lennoilla silloin, kun hän toimi 1990-luvulla Dianan, Williamin ja Harryn vartijana.

– Minun aikanani palatsissa suurin osa lennoistamme oli kaupallisia British Airwaysin lentoja, hän toteaa.

Sunin lähteen mukaan Harry ja Meghan maksoivat yksityiset matkansa omasta pussistaan. Buckinghamin palatsi kieltäytyi kommentoimasta asiaa.

Ota kantaa

Pitäisikö yksityiskoneilla lentämistä rajoittaa?

Kyllä 89% Ei 11%
Ääniä yhteensä 16375