Espanjan ex-kuningas Hangossa! Juan Carlos ja prinsessa Elena osallistuivat purjehduskisaan – kisasivat huippuarvokkaasta palkinnosta

Julkaistu:

Viehättävä Hanko on saanut vieraakseen Espanjan eläkkeellä olevan kuninkaan Juan Carlosin sekä tämän tyttären, prinsessa Elenan.
Kruunustaan poikansa Felipen hyväksi 2014 luopunut Espanjan kuningas Juan Carlos, 81, on parhaillaan Suomessa nauttimassa merellisistä maisemista.

Jo vuosikymmeniä purjehdusta harrastaneen kuninkaan toi Hankoon kuun alussa startanneet 6mR-klassikkoveneiden maailmanmestaruuskisat.


Klassikkoveneisiin on jo vuosikausia liittynyt merellisten maisemien lisäksi myös glamouria sekä tietysti maailmallakin tunnettuja ihmisiä.

Melkein poikkeuksetta aina loistavasti miehistönsä kanssa kisoissa pärjännyt, ja Suomesta vuonna 2015 6mR-veneen ostanut Juan Carlos on tuonut purjehduskilpailuihin omanlaisensa mausteen, sillä hänen tyttärensä, prinsessa Elenakin on mukana. Prinsessa Elena kuuluu toisen veneen miehistöön.


Olympialaisissakin maataan aikoinaan edustanut Juan Carlos luotsaa kisavenettään. Kerrotaan, että hän istuu veneessään samettityynyn päällä.

Emerituskuningas on myös hallitseva MM- ja EM-tittelien haltija, ja aikoo puolustaa mestaruuttaan täysillä. Muut kisaajat tietävätkin, että useita mestaruuksia miehistönsä kanssa tahkonnut kuningas ei helpolla anna periksi.

Muiden purjehtijoiden joukossa Juan Carlos on kuin yksi heistä. Emerituskuningasta pidetään herrasmiehenä ja hän on purjehduspiireissä kuin kotonaan. Kuningas ei vaadi erityiskohtelua ja häntä on helppo lähestyä, mutta ikänsä puolesta siniverinen herrasmies ei jaksa osallistua kisapäivän jälkeisiin rientoihin vaan mieluummin keskittyy itse kilpailuun.


Suomen visiitin aikana Juan Carlos asuu yksityisessä majoituksessa Hangossa.

Viikonvaihteessa Juan Carlos osallistui 6mR-veneiden, ”kutosten”, tiimoilta järjestettyyn esikisaan.

Lauantaina Juan Carlos kisasi myös Sinebrychoff Challengessa. Hän purjehti tosin vain yhden kierroksen, sillä tuulta ei ollut tarpeeksi. Koska tuuli ei odotuksista huolimatta noussut, kuningas jätti homman kesken ja lähti maihin.


Näin ollen hän ei päässyt sunnuntaina pidettyyn Sinebrychoff Challengen kaksintaisteluun, jossa tämän vuoden karsinnan voittaja kisasi viime vuoden Challenge-voittajaa vastaan.

Historiaa arvostava Juan Carlos oli hyvin tietoinen siitä, että vuodesta 1888 purjehditun Nicolas Sinebrychoff Challengen voittopokaali on maailman toiseksi vanhin yhä kierrossa oleva purjehduspalkinto. Vanhempi on vain legendaarinen America´s Cup -pysti.


Juan Carlos olisikin mielellään napannut pystin kotiinviemisiksi.

Sinebrychoff Challenge -pokaalin voitti NJK:ta edustava, Djinn-venettä kipparoiva Karl Gustav Pihl miehistöineen.

Koska tänä vuonna juhlistetaan tunnetun suomalaisyrityksen 200-vuotista taivalta, kisan teemaksi on valittu Sailing for Better Tomorrow. Sloganilla halutaan kiinnittää huomio ilmaston ja Itämeren suojeluun.

6mR-MM-mittelössä Hangossa on 48 venekuntaa ja purjehtijoita on noin 240.