Thaimaan kiistelty kuningas on ryvettynyt lukuisissa skandaaleissa – kiihkeä salasuhde, julmasti hylätyt lapset ja 4 avioliittoa ovat vasta jäävuoren huippu

Julkaistu:

uusi kuningas
Thaimaan juuri kruunattu kuningas Maha Vajiralongkorn on tunnettu skandaalien täyttämästä elämästään, joka on pitänyt sisällään salarakkaita, avioeroja ja erikoisia tempauksia.
Armeijan kenraali, merivoimien amiraali ja ilmavoimien marsalkka. Tänä keväänä kruunatulla Thaimaan kuninkaalla Maha Vajiralongkornilla on kunnioitusta herättävä ansioluettelo.

Komeista titteleistä huolimatta 66-vuotias kuningas ei nauti kansansuosiota, vaan päinvastoin. Vajiralongkorn, tai hallitsijanimeltään Rama X, on saanut maailmalla erikoisten tempaustensa takia lisänimen ”kohukuningas”.

Hänen isänsä oli erittäin arvostettu, liki puolijumalana pidetty kuningas Bhumibol Adulyadejin. Sen sijaan uusi kuningas ei ole noussut isänsä veroiseen asemaan, vaan hänen maineensa on ollut lukuisten skandaalien vuoksi varsin kyseenalainen jo vuosikymmeniä.


Tuore kuningas on hallinnut maataan vasta vähän aikaa, sillä hänet kruunattiin virallisesti näyttävässä seremoniassa toukokuun alussa. Vajiralongkorn on kuningas Bhumibol Adulyadejin ja kuningatar Sirikitin ainoa poika. Maataan hän on hallinnut vuodesta 2016 asti, jolloin hänen isänsä kuoli.

Vajiralongkorn järjesti kruunajaistensa alla melkoisen yllätyksen menemällä naimisiin naisystävänsä ja henkilökohtaisen henkivartijakaartinsa varakomentajan Suthida Tidjain, 40, kanssa. Avioliitto on kuninkaan neljäs.


Avioliiton myötä 26 vuotta nuoremmasta Suthidasta, jota kutsutaan myös lempinimellään Nui, tuli kuningatar. Tuore monarkki on Thai Airways -lentoyhtiön entinen lentoemäntä, jonka Vajiralongkorn nimitti jo vuosia sitten henkivartijakaartinsa varakomentajaksi.

Parin romanttisesta suhteesta oli kerrottu jo aiemmin ulkomaisissa tiedotusvälineissä, mutta kuningashuone ei ollut ennen häitä tunnustanut romanssia virallisesti. Parin hääkuva kiersi maailman medioissa ahkerasti, ja pian saksalaislehti tekikin yllättävän löydön potretista. Kuningatar Suthidan kynsissä nimittäin komeili kuvia Charles M. Schulzin Tenavat-sarjakuvissa esiintyvästä Ressu-koirasta.
Hovin lellikkinä kasvanut Vajiralongkorn on tottunut saamaan haluamansa, minkä vuoksi häntä on usein pidetty pöyhkeänä. Ehkä eniten huomiota on kuitenkin herättänyt hänen maineensa parantumattomana naistenmiehenä.

Ensimmäisen kerran kuningas asteli alttarille jo vuonna 1977, ollessaan 25-vuotias kruununprinssi. Tällöin hän vei vihille serkkunsa Soamsawalin, jonka kanssa hän sai myös esikoistyttärensä prinsessa Bajarakitiyabhan.

Liitto alkoi kuitenkin rakoilla pian, sillä Vajiralongkornilla oli intohimoinen salasuhde näyttelijä Yuvadhida Polraserthin kanssa.

Salasuhteesta syntyi lopulta yhteensä viisi lasta. Erottuaan ensimmäisestä vaimostaan kruununprinssi vei salarakkaansa vauhdilla vihille. Pari sai toisensa virallisesti vuonna 1994 järjestetyssä hääseremoniassa. Rakkaus kariutui muutama vuosi myöhemmin, eikä ero ollut helppo. Kruununprinssi sanoutui ilmekään värähtämättä julkisesti irti vaimostaan ja suhteessa syntyneistä lapsistaan.

Pirstaleiksi hajonneet avioliitot ja julma käytös lapsia kohtaan herättivät närkästystä maailmalla. Lehtitietojen mukaan osa lapsista elää maanpaossa, ja heidät on pakotettu luopumaan titteleistään.


Kruununprinssi sai seitsemännen lapsensa Dipangorn Rasmijotin kolmannen vaimonsa Srirasmi Suwaden kanssa vuonna 2005. Alttarille pari oli astellut jo vuonna 2001. Tällöin kuningas kertoi olevansa viimein valmis asettumaan aloilleen.

Aviopari nousi vuonna 2007 kansainvälisesti otsikoihin, kun julkisuuteen vuoti hyvin erikoinen video, joilla kuninkaalliset juhlivat lähes alasti Vajiralongkornin rakkaan puudelin Foo Foon syntymäpäiviä. Erityisesti huomio kiinnittyi yläosattomana ilakoineeseen Srirasmiin.

Kohuvideolla nähdyn puudelin Vajiralongkorn nimitti myöhemmin ilmavoimien marsalkaksi. Koira nähtiin joitakin kertoja edustamassa isäntänsä kanssa komeasti puettuna. Avioliitto Srirasmin kanssa kariutui vuonna 2014, ja lehtitietojen mukaan myös puudeli kuoli 17 vuoden iässä vuonna 2015. Koiralle järjestettiin näyttävät hautajaisseremoniat.

Rakkauden päättymisen myötä Srirasmi menetti kuninkaallisen arvonimensä. Lisäksi peräti yhdeksän hänen sukulaistaan ja läheistään joutui pidätetyiksi ja vangituiksi karmeisiin oloihin. Heitä syytettiin majesteettirikoksesta.


Kuningas on ehtinyt joutua kohujen keskelle myös nykyisen vaimonsa, kuningatar Suthidan kanssa. Saksalaislehti Bild julkaisi heinäkuussa 2016 kuvia kruununprinssistä, joka oli nousemassa lentokoneeseen Münchenissa Suthida vierellään.

Moni joutui hieraisemaan silmiään kuvat nähtyään, sillä tuleva hallitsija ja hänen rakkaansa eivät olleet kuninkaallisen hillittyjä, vaan päinvastoin. Molemmat olivat sonnustautuneet tiukkoihin farkkuihin sekä navan ja tatuoinnit paljastaneisiin hihattomiin paitoihin.

Samainen näky loisti Facebookissa levinneellä videotallenteella vuonna 2017. Tällöin Vajiralongkorn kulki naisen seurassa Münchenissä sijaitsevassa ostoskeskuksessa napapaidassa ja huomiota herättävissä tekotatuoinneissa.

Thaimaan viranomaiset vaativat poistamaan nolon videotallenteen välittömästi majesteettirikoslakiin vedoten.


Naisseikkailujen ja erikoisten asuvalintojen lisäksi Vajiralongkornin ylellinen elämäntyyli on herättänyt huomiota. Kuningas on todennäköisesti jopa isäänsä varakkaampi, sillä nykyisen kuningashuoneen varallisuudeksi on arvioitu jopa 35 miljardia euroa.

Huikean varallisuuden lisäksi Vajiralongkorn huristelee pitkä matkoja omalla Boeing 737 -lentokoneellaan. Ohjaajan puikoissa istuu kuningas itse, sillä hänellä on lentäjän pätevyys. Vajiralongkorn onkin usein paennut aiheuttamiaan kohuja Saksaan, jonne hänellä on ollut tapana lentää omalla koneellaan.

Ylellistä elämää elävä naistenmies ei ole innostunut jalkautumaan kansalaistensa pariin, joten hän on jäänyt etäiseksi hahmoksi thaimaalaisille. Kuningas Bhumibol ja kuningatar Sirikit sen sijaan tekivät vuosikymmenten varrella runsaasti hyväntekeväisyystyötä maan köyhimpien keskuudessa.

Tie raikuliprinssistä vakavasti otettavaksi ja arvokkaaksi kuninkaaksi lienee siis kansalaisten mielestä vielä aivan puolitiessä – vaikka he eivät sitä ääneen voikaan sanoa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt