Harryn ja Meghanin salamyhkäisyys kuumentaa tunteita – pikku-Archien ristiäisiä varjostaa kansan kiukku: ”Joko he katoavat julkisuudesta, tai...”

Julkaistu:

ristiäiset
Prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin esikoislapsen ristiäispäivästä tulee täysin erilainen kuin aiempien kuninkaallisten vauvojen kastejuhlista.
Britannian prinssi Harryn ja tämän puolison herttuatar Meghanin esikoislapsen ristiäisiä vietetään tänään lauantaina Windsorin linnassa Englannissa. Seitsemäntenä kruununperimysjärjestyksessä oleva Archie Harrison Mountbatten-Windsor syntyi 6. toukokuuta 2019.

Isoveljensä prinssi Williamin perheen tavoin Harry ja Meghan päättivät viettää ristiäisiä vain lähipiirin kesken suljettujen ovien takana. Myös ajankohta oli ennustettavissa: ristiäisiä vietetään brittihovissa useimmiten noin kahden kuukauden kuluttua lapsen syntymästä. Archien syntymästä tulee lauantaina kuluneeksi tasan kaksi kuukautta.

Ajankohta ja seremonian yksityisyys ovat kuitenkin ainoita asioita, jotka tapahtuvat totutun kaavan mukaan. Näistä ristiäisistä on tulossa hyvin erilainen tapahtuma kuin aiemmista vastaavista tilaisuuksista.

Williamilta ja Catherinelta tuoreet vanhemmat eivät selvästi ainakaan halunneet ottaa mallia.


Cambridgen herttuatar Catherine synnytti kaikki kolme lastaan kuninkaallisten suosimassa, perinteikkäässä Lindo-siivessä lontoolaisessa synnytyssairaalassa. Hän asteli vastasyntynyt pienokainen sylissään tunnollisesti median eteen suoraan synnytysosastolta aina vuosina 2013, 2015 ja 2018.

Hurmioitunut kansa sai ihastella ruttukasvoista vauvaa ja todistaa vanhempien väsyneitä, mutta onnellisia hymyjä. Kuninkaallisen lapsen odotus sai kliimaksinsa.

Samoissa merkeissä sujuivat jokaisen lapsen ristiäiset. Itse seremoniat vietettiin visusti suljettujen ovien takana, mutta media ja fanit saivat kuitenkin nähdä paljon kaipaamansa vilauksen juhlapukeisista vieraista ja ristiäismekossaan uinuvista lapsista kirkon pihamaalla. Ihastuttavat ristiäiskuvat täyttivät lehtien sivut.

Kun Harryn ja Meghanin esikoislapsi syntyi, he tekivät käytännössä kaiken eri tavalla kuin William ja Catherine.

Meghan synnytti vauvan salaisessa paikassa täydessä yksityisyydessä. Jopa kaikkialle tiensä löytävät paparazzit jäivät nuolemaan näppejään. Vasta jälkikäteen selvisi, että synnytys tapahtui Portlandin yksityissairaalassa.

Kun synnytys oli ohi, pariskunta kertoi ilouutisen maailmalle vain lyhyen sosiaalisessa mediassa julkaistun päivityksen muodossa.

Kaksi päivää myöhemmin Sussexin herttuapari esitteli vauvan medialle järjestetyssä lyhyessä tilaisuudessa Windsorin linnassa. Samaan aikaan pariskunta kertoi esikoisensa koko nimen julkisuuteen. Ensimmäiset kuvat Archiesta julkaistiin lehtien sivuilla.


Ristiäisiä on odotettu kuninkaallisfanien keskuudessa kuin nousevaa kuuta, sillä pikku Archiesta ei ole tähän mennessä nähty kuin nenänpää ja ummistetut silmät tiukan kapalon sisällä. Pieni kuninkaallinen vauva on vilahtanut julkisuudessa tasan yhden kerran, nimittäin syntymän kunniaksi järjestetyssä mediatilaisuudessa 8. toukokuuta.

Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että lauantaista tulee kuninkaallisfaneille suuri pettymys. Ristiäiskuvia nähdään vasta jälkikäteen, eikä edes kummeja paljasteta julkisuuteen. Briteissä vellookin tällä hetkellä jopa vihamielinen ilmapiiri yksityisyyttä toivovaa herttuaparia kohtaan.


Ketkä ovat pienokaisen kummeja?

Archien kummien nimiä ei poikkeuksellisesti kerrota lainkaan julkisuuteen. Herttuapari sanoi, että kyseessä on kummien oma toive saada pysyä salassa.

Lapsen kummeiksi on veikattu muun muassa tennistähti Serena Williamsia ja stylisti Jessica Mulroneyta. Molemmat ovat herttuatar Meghanin hyviä ystäviä.

Hello-lehti kuitenkin huomauttaa, että kumpikaan heistä ei voi olla lapsen kummi, sillä Englannin kirkko edellyttää, että viralliset kummit on kastettu kirkkoon. Williams on Jehovan todistaja ja Mulroney juutalainen.


Britannian kirkko noudattaa julkisuussäädöstä, jonka mukaan kenen tahansa lapsen virallisten kummien nimet pitäisi saada tietoon nimellistä maksua vastaan. Lehdissä on kuitenkin esitetty, että kuningatar Elisabet voisi vaatia poikkeusta tähän käytäntöön.

Yleisö ei pääse lähellekään kappelia

Ristiäiset järjestetään Windsorin linnan mailla piilossa katseilta.

Alun perin luultiin, että ristiäiset järjestettäisiin Windsorissa Pyhän Yrjön kappelissa eli samassa paikassa, jossa Harry ja Meghan vihittiin viime vuonna. Kuuluisaan kappeliin olisi mahtunut istumaan peräti 800 ihmistä.


Nyt on kuitenkin selvinnyt, että ristiäisiä vietetään sen sijaan pienessä yksityisessä kappelissa syvällä linnan mailla. Yleisöllä tai median edustajilla ei ole mitään pääsyä lähellekään kyseistä kappelia.

Telegraph-lehden mukaan kappelissa on istumapaikkoja vain 30 ihmiselle. Ristiäisiin on kutsuttu 25 ihmistä, joten paikka on juuri sopivan kokoinen intiimille seremonialle.

Kuningatar ei osallistu ristiäisiin

Archien ristiäisiin on kutsuttu vain 25 vierasta. Pieneen joukkoon kuuluvat Sussexin herttuaparin kaikkein läheisimmät perheenjäsenet ja ystävät.

Tietojen mukaan paikalle saapuvat ainakin kruununprinssi Charles puolisonsa herttuatar Camillan kanssa. Prinssi William ja herttuatar Catherine ovat myös vieraiden joukossa.


Herttuatar Meghanin äiti Doria Ragland on varmuudella paikalla ensimmäisen lapsenlapsensa ristiäisissä.


Sen sijaan lapsen isoisoäiti, kuningatar Elisabet II ei pääse lainkaan paikalle. Se oli tiedossa jo etukäteen, sillä Elisabetilla on samaan aikaan muita sitoumuksia. Ei ole tietoa siitä, tuleeko kuningattaren puoliso prinssi Philip siitä huolimatta paikalle.

Kansa raivostui

Pikku Archien ristiäisiä varjostaa kansan kiukku.

Raivo repesi, kun Harry ja Meghan ilmoittivat vain päiviä ennen paljon odotettua ristiäisseremoniaa, että tilaisuus pidetään kokonaan salaisesti. He sanoivat julkaisevansa tilaisuudesta jälkikäteen vain omia, itse valitsemiaan kuvia sosiaalisen median välityksellä.

Lue lisää: Meghanin ja Harryn salailu sai asiantuntijat ärähtämään: kylmäävä arvio kastejuhlan yksityiskohdista – ”Mikä tekee heistä niin erilaisia?”

Ilmoitus tuli vain muutama päivää sen jälkeen, kun herttuaparin valmiiksi remontoidun uuden kodin hintalappu tuli julki.

Windsorissa sijaitseva, kuningattaren pariskunnan käyttöön lahjoittama Frogmore Cottage remontoitiin vastaamaan pariskunnan toiveita viimeisintä yksityiskohtaa myöten. Hintaa remontille kertyi yli 2,4 miljoonaa puntaa eli 2,7 miljoonaa euroa.

Monien brittien mielestä verorahojen ”hintana” pitäisi olla, että kuninkaalliset antaisivat jotakin vastalahjaksi myös kansalle. Kriitikoiden mielestä ristiäisten tapaisten tilaisuuksien pitäisi olla julkisia, koska kuninkaalliset elävät etuoikeutettua elämää verorahojen turvin.


Prinssi Harry ja herttuatar Meghan ovat viime kuukausina alleviivanneet käytöksellään omaa oikeuttaan yksityisyyteen.

Express-lehti teki aiheesta omilla verkkosivuillaan kyselyn, johon vastasi vajaat 3 000 brittiä. 82 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että Harry ja Meghan tekevät kansaa kohtaan väärin salatessaan ristiäisten yksityiskohdat.

Kuninkaallisasiantuntija Penny Juror tiivisti kritiikin The Times -lehden haastattelussa:

– He eivät voi saada molempia. Joko he valitsevat elävänsä täysin yksityisesti, maksavat itse talonsa ja katoavat julkisuudesta, tai sitten he pelaavat peliä siten kuin sitä kuuluu pelata, Juror paukautti.

– Archien ja tämän kummien näkeminen saapumassa ristiäisiin on se mitä kansa haluaa.


The Times tavoitti erään pariskunnan lähipiirin jäsenen, joka sanoi, että toive yksityisyyteen olisi lähtöisin ensisijaisesti Harrysta.

– Archiella ei ole kuninkaallista titteliä, joten Harry kokee, että hänellä on täysi oikeus vahtia poikansa yksityisyyttä, ystävä sanoi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt