Japanin kruununprinssi vaikuttui syvästi presidentti Niinistön luona – pisti merkille samankaltaisuuden Suomen ja Japanin kulttuureissa

Julkaistu:

japani-suomi
– Minusta tuntui vahvasti, että Suomi kunnioittaa luontoa ja asettaa aina toiset etusijalle, Japanin kruununprinssi ylisti puheessaan Suomea.
Japanin kruununprinssi Akishino, 53, ja kruununprinsessa Kiko, 52, saapuivat tiistaina Suomeen neljä päivää kestävälle vierailulle.

Kruununprinssiparin päivä huipentui keskiviikkoiltana juhlavastaanottoon, joka järjestetään Japanin suurlähettilään residenssissä Helsingissä. Vastaanottoa isännöi Japanin Suomen-suurlähettiläs Takashi Murata.

Kruununprinssi ja tämän puoliso saapuivat juhlavastaanotolle noin kello kahdeksalta illalla. Ulkoministeri Pekka Haavisto otti vieraat vastaan. Tilaisuus alkoi juhlallisesti Suomen ja Japanin kansallislaulujen instrumentaaliversioilla.


Japanin kansallislaulu Kimi ga yo esitettiin ensin. Kun kappale soitettiin, kruununprinssipari liikuttui silmin nähden.

Sen jälkeen kruununprinssi Akishino piti lyhyen, mutta Suomea kauniisti kunnioittavan puheenvuoron hiljaiselle yleisölle.

Akishino kiitti puheessaan Suomen ja Japanin välistä, jo sata vuotta jatkunutta yhteistyötä.

– Tänään meidän mukanamme on ihmisiä, jotka ovat auttaneet maisen välisten suhteiden syventämisessä. Mukana täällä on eri alojen asiantuntijoita, kuten talouden, politiikan ja ympäristöasioiden asiantuntijoita. Haluaisin osoittaa syvää kunnioitusta teitä kohtaan, Akishino lausui aluksi.


Erityisesti kruununprinssi kiitti tasavallan presidentti Sauli Niinistöä ja rouva Jenni Haukiota siitä, miten presidenttipari otti heidät vastaan aiemmin päivällä presidentin kesäasunnossa Naantalissa.

– Tänään presidentti Niinistö puolisoineen vastaanotti meidän Kultarannassa, joka oli täynnä kesän tuoksua, kruununprinssi Akishino sanoi tulkin välityksellä.
Kruununprinssi kertoi kiinnittäneensä Kesärannan-vierailullaan huomiota siihen, miten Suomessa kunnioitetaan luontoa ja muita ympärillä eläviä.

– Minusta tuntui vahvasti, että Suomi kunnioittaa luontoa ja asettaa aina toiset etusijalle. Se on samanlaista Japanissa, hän sanoi.

– Lopuksi haluaisin toivottaa ulkoministeri Haavistolle ja kaikille muille kaikkea hyvää. Toivoisin, että meidän maidemme välinen suhde olisi valoisa ja loistava, kuten suomen kesän aurinko.


Japanin kruununprinssiparin vierailu Suomessa kestää perjantaihin asti.

Tasavallan presidentin kanslian julkaiseman tiedotteen mukaan vierailu liittyy tänä vuonna vietettävään Suomen ja Japanin diplomaattisuhteiden satavuotisjuhlavuoteen. Kruununprinssipari tutustuu vierailun aikana suomalaiseen kulttuuriin, nähtävyyksiin, luontoon ja terveydenhuoltoon.

Ennen Suomea kruununprinssipari vieraili Puolassa. Kruununprinssipari matkustaa nyt ensimmäistä kertaa virallisissa edustustehtävissä uudessa virassaan. Akishino nousi kruununprinssiksi huhtikuussa, kun hänen isänsä luopui historiallisesti vallasta. Akishinon isoveli Naruhito nousi silloin Japanin keisariksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt