Kommentti: Ruumiinavaus antoi selityksen Aurinkokuninkaan ällistyttävälle ruokahalulle

Julkaistu:

Kuninkaallisten elämä herättää paljon mielenkiintoa. Jopa heidän suolentoiminnoissaan riittää historiankirjoittajille töitä.
Ihmiskunta on koko olemassaolonsa ajan pyörinyt oman navan ja vatsan hyvinvoinnin ympärillä. Suurimman osan ajasta vatsan hyvinvointia ollut se, että vatsa on täynnä.

Useimmiten se on ollut puolillaan. Tai hyvä jos edes sitä.

Moderni aika on onneksi korjannut tilannetta. Yhä useamman vatsa on täynnä. Samalla on tullut nippu uusia ongelmia. Suolen toiminta ja vatsan hyvinvointi tuntuvat kiinnostavan nyt aivan älyttömän paljon.

Vatsan täytteet eivät välttämättä ole yhteensopivia elimistön kanssa. Näin on tosin ollut ennenkin. Vääntää ja kouristaa. Pierettää ja närästää. Vatsa on pääasia, kun se ei toimi kunnolla. Sama pätee meistä jokaiseen keisarista rahvaaseen.

Historiantutkijat ovat peranneet monen suurmiehen- ja naisen elämät ja kuolemat perinpohjaisesti, mutta tämäntyyppiset navan seudun asiat jätetään usein sivuun. Menneisyydestä löytyy kuitenkin eräs maineikas poikkeus: Ranskan kuningas Ludvig XIV eli Aurinkokuningas (1638–1715).

Hänen täysistuntonsa pehmustetun chaise percéen päällä etuoikeutetun lähipiirin kanssa on kerrottu moneen kertaan. Kuninkaalla oli toki syytä istuakin.

Herman Lindqvistin kirjoittamassa elämäkerrassa lainataan Ludvig XIV:n kälyä Liselottea, jonka mukaan kuningas saattoi yhdellä aterialla syödä neljää erilaista keittoa, kokonaisen peltopyyn, fasaanin, ison lautasellisen salaattia, paksut siivut keittokinkkua, lampaanlihaa valkosipulin ja kastikkeen kera, makeita kakkusia sekä kaiken päälle hedelmiä ja keitettyjä kananmunia.


Hallitsijan toinen vaimo Madame de Maintenon kuvasikin, että jos hän söisi puolet kuninkaan annoksista, hän kuolisi viikossa.

Aurinkokuningas sai pahan suolistovaivan 48-vuotiaana. Peräsuolesta välilihaan puhkesi avanne, joka leikattiin. Leikkaus oli sensaatio: potilas eli vielä lähes 30 vuotta sen jälkeen, ja käsitys kirurgian mahdollisuuksista mullistui sensaatiomaisella tavalla.

Kuningasta eivät lopulta tappaneet vatsavaivat vaan jalan kuolio. Selitys jättimäiselle ruokahalulle löytyi kuoleman jälkeen, kun hänelle tehtiin ruumiinavaus: suurmiehellä oli suursuoli. Aurinkokuninkaan mahalaukku oli epävatallisen iso ja suolisto tuplasti niin pitkä kuin normaalisti.

Voit lukea lisää suoliston ja vatsan hyvinvoinnista Ilta-Sanomien erikoisjulkaisusta Elä hyvin ja nauti!