Japanin kruununprinssipari saapui tänään Tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion vieraiksi. Edustusmatka liittyy tänä vuonna vietettävään Suomen ja Japanin diplomaattisuhteiden satavuotisjuhlavuoteen.
Suomen presidenttipari ottaa Japanin kruununprinssiparin vastaan keskiviikkona Kultarannassa. Tänään tiistaina kruununprinssipari on tutustuu Suomen taiteeseen ja kulttuurihistoriaan.
Kruununprinssi Akishino ja kruununprinsessa Kiko vierailevat tänään Kansallismuseossa, Ateneumin taidemuseossa ja Helsingin tuomiokirkossa.
Kansallismuseossa kruununprinssiparille esiteltiin Akseli Gallen-Kallelan Sammon puolustus -fresko ja heille kerrottiin myös Kalevalan tarustosta.
Seuraavaksi kruununprinssiparille esiteltiin maailmalla huomiota herättänyt äitiyspakkaus ja sen historia. Parille esitelty pakkaus on peräisin vuodelta 1993 ja sisältää vaatteita ja hoitotarvikkeita.
Äitiyspakkauksen vaatteisiin kuuluu muun muassa neutraalin värisiä haalareita, myssyjä, potkupukuja ja bodyja. Tarvikkeisiin kuuluu esimerkiksi hygieniatarvikkeita, ruokalappu, ensikirja ja pehmolelu.
Vauvantarvikkeet ovat varsin tuttuja myös kruununprinssiparille, jolla on kolme lasta. Parin tyttäret Kako ja Mako ovat jo aikuisia naisia, poika Hisahito on 12-vuotias.
Äitiyspakkauksen sisältö kiinnosti erityisesti prinsessa Kikoa, joka kyseli uteliaana pakkauksesta löytyvistä erilaisista tavaroista ja niiden käyttötarkoituksesta.
Erityisen paljon kiinnostusta maailmalla on herättänyt se, että monet suomalaiset vauvat uinuvat ensimmäiset kuukautensa äitiyspakkauksen laatikossa. Tämä kiinnosti myös prinsessa Kikoa.
Kun prinsessalle kerrottiin, että suomalaisvauvoja nukutetaan äitiyspakkauksen laatikoissa, hän yllättyi.
– Todellako? prinsessa hämmästeli.
82-vuotiaalla äitiyspakkauksella on Suomessa vahva symbolinen rooli. Pakkaus niittää hyvää mainetta myös maailmalla – esimerkiksi Ukraina on ottanut mallia Suomesta ja alkanut jakaa äitiyspakkauksia vastasyntyneille.
Suomalainen äitiyspakkaus on kiinnostanut maailmalla etenkin sen jälkeen, kun Britannian yleisradioyhtiö BBC julkaisi sitä koskevan jutun vuonna 2013.