Lopetti neitsyeiden esittelyt ja palvelijoiden puuteroinnin – näin hurjasti kuningatar Elisabet on uudistanut brittihovia

rac

Julkaistu:

66-vuotisen valtansa aikana Elisabet on tehnyt muodonmuutoksen ujosta esiintyjästä sujuvaksi somekasvoksi.
Kuningatar Elisabet II:n hallinnon aikana maailma on muuttunut järisyttävällä tavalla.

Britti-imperiumista on muodostunut Kansainyhteisö, yläluokan ihailu on vaihtunut julkkisten palvontaan ja muodollisuudet ovat saaneet tehdä tilaa tuttavallisuudelle.

Kuningatar on onnistunut muuttamaan brittihovia siten, että monarkian asema on yhä vakaa.

– Muutos on jatkuvaa. Se, miten suhtaudumme siihen, määrittää tulevaisuutemme, hallitsija on todennut.

Tässä viisi tapaa, miten Elisabet on modernisoinut brittihovia.

1. Televisiokameroiden salliminen

Elisabet II vastusti kruunajaistensa televisiointia vuonna 1953. Televisiota pidettiin rahvaanomaisena ja lisäksi Elisabet itse oli ujo. Hän pelkäsi, että suora lähetys ja hänen mahdolliset virheensä vähentäisivät kruunajaisten arvokkuutta.

Lehdistön kritiikki sai Elisabetin muuttamaan mielensä. Kruunajaiset televisioitiin ja niistä tuli vuoden katsotuin televisio-ohjelma.

Neljä vuotta myöhemmin Elisabet piti ensimmäisen joulupuheensa televisiossa. 1960-luvulla alkoivat kuninkaallisista kertovat dokumentit.

Elisabet oli pelännyt, että tv-kameroiden päästäminen lähelle tekisi monarkian edustajista liian tuttuja, latteita ja tavanomaisia. Kävikin niin, että juuri television avulla kansa pystyi samaistumaan kuninkaalliseen perheeseen uudella tavalla. Monarkia saatiin astumaan välttämättömän askeleen lähemmäs ihmisiä.


2. Hovin uudet tavat

Buckinghamin palatsin elämäntyyliä Elisabetin valtaannousun aikaan on kuvailtu homehtuneeksi muistoksi muinaisilta ajoilta. Elisabet on muuttanut tapoja monin tavoin.

Heti hänen valtakautensa alussa palatsin työntekijöiden pukeutumissääntöjä höllennettiin. Miespalvelijoiden ja lakeijoiden ei tarvinnut enää vuonna 1955 ripotella hiuksiinsa vaaleaa seosta, jolla matkittiin 1700-luvun peruukkeja.

Samana vuonna eronneiden sallittiin tulla kuninkaalliseen aitioon Ascotin laukkakilpailuissa.

Vuonna 1958 hovissa esiteltiin viimeiset debytantit eli yläluokan nuoret naiset, jotka olivat valmiita astumaan seuraelämään. Neitsyiden esittelystä hallitsijalle luovuttiin viimeisellä järkevällä hetkellä, sillä seuraavalla vuosikymmenellä Lontoosta tuli seksuaalisen vallankumouksen pääkaupunki.


3. Hallitsijan työnkuva

Kuningatar Elisabetin isoäiti, kuningatar Mary keksi työtätekevän monarkian, joka avasi sairaaloita ja leikkasi nauhoja. Elisabet itse on vienyt työnteon uudelle tasolle.

Jo kuningattaren maailmanympärimatka Kansainyhteisön maihin vuosina 1953–1954 viitoitti tietä tulevaisuuteen. Siitä asti hovi on halunnut yhä tarkemmin tyydyttää modernin median tarpeet, valmistaa kuninkaalliset kohtaamaan erilaisia yleisöjä, viilata kuninkaallisten naisten vaatevaraston viimeisen päälle ja suunnitella pidettävät puheet.

Toiseksi, jo tuolla matkalla nähtiin kuningattaren työn muuttumattomana pysynyt ydin. Sinänsä mitättömiltä näyttävillä asioilla – saapumisella paikalle ja kättelyillä – hän on solminut suhteita, vahvistanut historiallisia ja kulttuurisia siteitä ja luonut mahdollisuuksia liike-elämälle.


Kuluneiden vuosikymmenten jälkeen Elisabet ei näe itseään vain Ison-Britannian kuningattarena, vaan pikemminkin kansainvälisten suhteiden ylläpitäjänä. Hän on tavannut 1900-luvun jälkimmäisen puoliskon kaikki merkkihenkilöt. Hän on onnistunut olemaan epäpoliittisessa ja historiallisessa roolissaan merkittävä, ajankohtainen johtaja.

4. Erilaisen elämäntavan hyväksyminen

1970-luvulla kuninkaallinen perhe tuntui elävän täysin erillään modernista maailmasta. He pukeutuivat vanhanaikaisesti ja heidän lempiharrastuksensa oli metsästys Skotlannin laaksoissa.

Vuonna 1981 prinssi Charles nai Diana Spencerin, joka oli asemaltaan tulevalle kuninkaalle sopiva – aatelinen neitsyt.

Seuraavina vuosina kuninkaallisen nuoren polven yksityiselämän skandaalit ravistelivat monarkiaa. 2000-luvulla Elisabet on antanut perheenjäsentensä valita puolisonsa eri kriteereillä.

Tahoillaan eronneet Charles ja Camilla ovat vihdoin saaneet toisensa. Prinssi Harryn puoliso on puoliksi tummaihoinen, eronnut amerikkalaisnäyttelijätär Meghan Markle.Charlesin jälkeen kruunun perivä William nai tavallisen, keskiluokkaisen tytön Catherine Middletonin, joka pukeutuu myös halpismuotiin.

William ja Kate vievät lapsiaan leikkipuistoon, katsovat näiden kanssa samoja ohjelmia kuin muutkin perheet ja kutsuvat leikkitreffeille tavallisia lontoolaislapsia.

Kuningatar Elisabet tietää, että monarkian suosion kannalta on yhä tärkeämpää, että kansa voi samaistua nuoriin, viihde-elämän julkkiksiin verrattaviin kuninkaallisiin ja että nämä paljastavat itsestään enemmän kuin hän on ikinä tehnyt.


5. Somen valjastaminen

Kuningatar Elisabet sai kokeilla ensimmäistä kertaa sähköpostin lähettämistä jo vuonna 1976. Parikymmentä vuotta myöhemmin brittihovi sai omat nettisivut. Nykyään sillä on useita laadukkaita sosiaalisen median tilejä esimerkiksi Twitterissä, YouTubessa ja Facebookissa. Elisabet hyväksyi varhain, että hovin on hyödynnettävä uusia viestintämuotoja. Somessa monarkia pystyy vahvistamaan brändiään omilla ehdoillaan ja olemaan yhteydessä suoraan ihmisiin.

Brittimonarkian muutos tiivistyy kuvaan, jossa henkilönä yhä mysteerinen, aiemmin vakavana tunnettu Elisabet hymyilee iloisesti Instagramissa.
Lähteet: The Guardian, The Independent, The New York Times; Sally Bedell Smith: Elizabeth The Queen –

The life of a Modern Monarch; Antonio Caprarica: Elisabet II – Kuningatar ja nainen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt