Tiesitkö? 9 asiaa, jotka ovat ankarasti kiellettyjä kuningattaren seurassa – etikettivirheisiin sortuu moni julkisuuden henkilö

rac

Julkaistu:

Kuninkaalliset
Moni arvovaltainen vieras on kompastunut alkeellisiin etikettivirheisiin tavatessaan Iso-Britannian kuningatar Elisabetin.
Kerroimme aiemmin tällä viikolla, kuinka japanilaismuusikon asuvalinta petti kriittisellä hetkellä Iso-Britannian kuningatar Elisabetin seurassa.

Vieraana ollut Yoshiki Hayashi seisoi kuningatar Elisabetin rinnalla kuninkaallisella näköalatasanteella, kunnes yllättävä tuulenpuuska nostatti Yoshikin huolettomasti kaulalle heilautetun huivin holtittomaan huitaisuun. Huivi päätyi suoraan Elisabetin kasvoille.

Jo 93-vuotiasta kuningatarta tulee kohdella poikkeuksellisella varovaisuudella. Moni julkisuuden henkilö on silti kompastunut alkeellisiin etikettivirheisiin hänen majesteettinsa seurassa.

Ja ihmekkös tuo: yllättävien sääntöjen loputonta listaa voi olla vaikea sisäistää. The Daily Mirror -lehti listasi pahimmat kompastuskivet.

1. Älä koske kuningattareen

Ehkäpä kaikkein tärkein osa etikettiä on, että kuningattareen ei tule koskea missään olosuhteessa. Tähän virheeseen on sortunut muun muassa entisen presidentin Barack Obaman puoliso Michelle Obama, joka tarrasi hänen majesteettiaan tuttavallisesti selästä valtiovierailulla vuonna 2009.

2. Älä ilmesty tyhjin käsin

On ilmiselvää, että kuningattarella on jo kaikkea, mitä hän ikinä tarvitsee. Etiketin mukaista on kuitenkin aina valmistautua lahjalla, mikäli kuningatar tekee vierailun kaupunkiisi tai muuhun uuteen kohteeseen.


3. Puhu vain, jos kuningatar puhuu sinulle

Tämä sääntö on vaikea, mutta äärimmäisen tärkeä muistaa. Sääntö on olemassa sen vuoksi, että kuningatar pystyy kontrolloimaan jokaista keskusteluaan ja sen kulkua. Kuningatarta ei tule saattaa noloon tilanteeseen kiusallisilla kysymyksillä tai vaikeilla aiheilla.


4. Älä unohda oikeaoppista tervehdystä

Mikäli seisot rivissä, jonka ihmisiä kuningatar parhaillaan tervehtii, oikeaoppiseen käsitervehdykseen kuuluu lisäksi kumarrus tai niiaus sukupuolesta riippuen. Ei ylävitonen. Niiaus on kohtelias ele, mutta ei pakollinen muille kuin briteille.

5. Puhuttele asiaankuuluvasti

Vaikka kuinka houkuttaisi kutsua kuningatarta tuttavallisemmin Elisabetiksi, älä tee sitä. Vaikka kuninkaallinen perhe on monille kovin tuttu, ja monet kuninkaallisista kantavat jopa omaa lempinimeä, tuttavallinen nimittely ei käy päinsä.

Kuningatarta tulee ensin puhutella nimellä your majesty, minkä jälkeen on sopivaa käyttää nimitystä ma’am.


6. Älä viisveisaa pukukoodista

Pukukoodia tulee aina kunnioittaa hänen majesteettinsa seurassa – älä siis missään nimessä ilmesty paikalle esimerkiksi hihattomassa paidassa tai reisitaskuhousuissa.

Ja jos pukukoodi on black tie, herra varjele pukeudu siihen smokkiin ja rusettiin.


7. Malta ruokahalusi

Kuningattaren seurassa illastaessa ei ole soveliasta aloittaa ruoan syömistä ennen häntä. Välipala on siis suotavaa, mikäli puheet ja muut virallisuudet saattavat venähtää!


8. Seiso!

Kun hänen majesteettinsa saapuu samaan tilaan, on syytä osoittaa kunnioitusta nousemalla seisomaan. Vasta sitten on sallittua istuutua alas, kun kuningatar on löytänyt itselleen istumapaikan ja on mukavissaan.


9. Älä kävele kuningattaren edellä

Etiketti kieltää kuninkaallisten edellä kävelyn. Tuoreessa muistissa on vielä Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin aiheuttama kohu, kun hän moukkamaisesti talsi kuningattaren edellä valtiovierailullaan 2018. Kuningatar joutui ohjeistamaan presidenttiä kaksikon tervehtiessä sotilasvartiota. Kuningatar johtaa aina kävelyä.

Lue lisää: Donald Trump aloitti teehetken kuningatar Elisabetin kanssa usealla etikettivirheellä

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt