Törsäsikö Meghan miljoonia kotinsa remonttiin? Nämä seikat kuohuttavat valtavia summia veronmaksajien rahoja nielevässä taloprojektissa

Prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin maalaiskodin hintalappu kuohuttaa Britanniassa.

28.6.2019 7:02

Prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin asumiskuviot joutuivat Britanniassa suurennuslasin alle, kun useat brittimediat julkaisivat tiistaina selvityksiä monarkian tilinpäätöksestä. Asiakirjat sisälsivät yksityiskohtaista tietoa Sussexin herttuaparin kodin remontista, jonka kustannukset ovat nousseet varsin suuriksi.

Uusimpien tietojen mukaan Windsorissa sijaitsevan Frogmore Cottagen remonttiin on käytetty yli 2,4 miljoonaa euroa veronmaksajien rahoja. Britit pöyristyivät paljastuksesta ja asia on herättänyt saarivaltiossa kiivasta keskustelua.

Eniten ihmetystä on herättänyt se, miten kustannukset ovat päässeet nousemaan tähtitieteellisiin lukemiin. Alun perin nimittäin luultiin, että kuningatar Elisabetin lahjoittama talo kaipaa vain pientä pintaremonttia. Nyt brittilehti The Telegraph kertoo oman arvionsa siitä, miksi Harryn ja Meghanin maalaiskotiin on humahtanut miljoona poikineen.

Brittimedian mukaan veronmaksajien pussista kustannetaan vielä ainakin kodin mittavat turvajärjestelmät. Ne kasvattavat budjettia noin 840000 eurolla.

Amerikkalaiskirjailija Helen Kirwan-Taylor uskoo herttuatar Meghanin olevan talon uuden, modernimman ilmeen takana. Kirwan-Taylor kirjoittaa lehden kolumnissa ymmärtävänsä hyvin, kuinka vaatimattomalta ja vanhanaikaiselta historiallisen talon varustelu on Los Angelesissa syntyneestä Meghanista luultavasti tuntunut.

– Meghan kärsii niin sanotusta ”amerikkalaisen vaimon syndroomasta”, kirjailija luonnehtii.

Kirwan-Taylor uskoo herttuattaren ihastuneen ikihyviksi ajatukseen somasta vanhasta talosta, jossa hän ja Harry voisivat kasvattaa lapsensa. Todellisuus ei kuitenkaan vastannut Meghanin maalaisunelmaa, vaan talo olikin vanha ja huoneet paljon pienempiä kuin mihin hän oli Amerikassa tottunut.

– Amerikassa on yleistä, että aviopareilla on erilliset kylpyhuoneet ja vaatehuoneet. Britanniassa arkkitehtia pitää muistuttaa, että omistat muutakin kuin kaksi kenkäparia, hän kuvailee.

Frogmore Cottage koostui aiemmin viidestä pienemmästä kodista, joissa asui hovin henkilökuntaa. Se on alun perin 1680-luvulta ja ollut kuninkaallisten omistuksessa vuodesta 1792.

Prinssi Harry, herttuatar Meghan ja parin pieni Archie-poika asuvat nyt täysin remontoidussa Frogmore Cottagessa Windsorin linnan mailla.

Kirjailija sanoo järkyttyneensä itse aikoinaan pahanpäiväisesti siitä, kuinka ahtaasti britit asuvat. Hän uskoo saman tapahtuneen myös Frogmore Cottageen muuttaneelle Meghanille.

– Olen varma, että Meghanin kiinnostus yksityiskohtiin on syy talon remontin hintalappuun. Maalaistalon hurmaavat piirteet tuntuvat nopeasti vanhanaikaisilta. Kattoparrut haittaavat Manolo Blahnikin korkokengissä kävelevää naista. Talon pimeys on varmasti omiaan peittelemään pölykerrosta, mutta ei sovi Los Angelesin auringossa kasvaneelle Meghanille.

– Älkää kertoko Harrylle, mutta amerikkalainen vaimo muuttaa muutakin kuin kodin sisustuksen. Sunnuntaipäivällinen vaihtuu nopeasti proteiinipirtelöihin ja lenkkeilyyn, kirjailija myhäilee.

The Daily Mail -lehden tietojen mukaan Frogmore Cottage on todellakin kokenut kasvojenkohotuksen. Sen puomit ja lattiat vaihdettiin. Sähkö-, kaasu- ja vesijohtoverkostot kunnostettiin sekä seinät ja kerrokset uusittiin. Samalla tilalle remontoitiin uusia kylpyhuoneita, makuuhuoneita ja keittiö. Entisten palvelusväen asuntojen seinät kaadettiin, jotta taloon saatiin enemmän tilan tuntua.

Telegraph-lehti uskoo parin palkanneen sisustussuunnittelija Vicky Charlesin uudistamaan talon ilmeen. Charles tunnetaan luonnonmateriaaleja ja luksusta yhdistelevästä tyylistään. Hän on aikaisemmin suunnitellut muun muassa David ja Victoria Beckhamin, sekä George ja Amal Clooneyn kotien sisustuksen.

Lämmitysratkaisuissa herttuapari suosi ekolämmitystä, mikä toi omat kustannuksensa remonttiin. Harryn on kerrottu rakastavan elektroniikkaa, joten kaikkia kodin sähkölaitteita voi nyt hallita puhelimella.

Archie-vauva uinuu lehtitietojen mukaan lastenhuoneessa, joka on maalattu valkoharmaaksi. Vegaaninen maali tuoksuu vienosti eukalyptykselta, jonka uskotaan puhdistavan huoneilmaa.

Turvatoimet ovat lohkaisseet myös oman siivunsa remonttibudjetista. Hovin entinen turvallisuuspäällikkö Dai Davies on arvioinut brittimedialle, että Frogmore Cottagen vartiointi tulee työllistämään ainakin 20 henkilöä. Asiantuntijat uskovat myös, että taloon on rakennettu salainen sisäänkäynti, jota kautta herttuapari voi tarvittaessa vaivihkaa poistua.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?