Prinssi Philip täyttää 98 vuotta! Hovi julkaisi nostalgisia kuvia vuosien takaa – pieni Charles pitelee salskeaa isäänsä kädestä

Julkaistu:

syntymäpäivä
Eläkkeelle pari vuotta sitten jäänyt prinssi Philip viettää maanantaina syntympäiväänsä.
Kuningatar Elisabetin, 93, puoliso prinssi Philip täyttää maanantaina kunnioitettavat 98 vuotta. Hovi huomioi prinssin merkkipäivän Twitterissä ja Instagramissa ja julkaisi nostalgisia kuvia vuosien takaa.

Clarence House julkaisi virallisella Instagram-tilillään kuvan vuodelta 1951. Siinä prinssi Philip palaa Britanniaan Maltalta ja häntä vastassa on 2-vuotias prinssi Charles. Aurinkolaseihin sonnustautunut Philip taluttaa häntä tervehtimään tullutta poikaansa kohti autoa.

Voit katsoa toisen kuvan klikkaamalla kuvan oikeassa reunassa olevaa nuolta.
Buckinghamin palatsi puolestaan muistaa Edinburgin prinssiä kahdella kuvalla. Niistä ensimmäisessä Philip nauraa remakasti Lady Gabriella Windsorin häissä aiemmin tänä vuonna yhdessä prinssi Harryn kanssa.

Toisessa puolestaan poseeraa nuori Philip 66 vuotta sitten eli vuonna 1953.
Prinssi Philipin mittava palvelus Britannian hyväksi hakee vertaistaan. Hän on pysynyt kuningatar Elisabetin rinnalla koko tämän ennätyspitkän, 67 vuotta kestäneen valtakauden ajan. Kreikassa syntynyt Philip meni naimisiin Elisabetin kansa vuonna 1947.

Viisi vuotta myöhemmin Elisabetista tuli vain 25-vuotiaana Britannian ja kansainyhteisön hallitsija, kun hänen isänsä kuoli yllättäen. Samalla Philip tuomittiin ikuisesti vaimonsa varjoon ja kulkemaan aina askeleen tämän jäljessä.


Philipin ja Elisabetin rakkaustarina alkoi jo kauan aiemmin, kun nuori prinsessa Elizabeth oli vasta 13-vuotias. Tuolloin vesirokosta toipuva prinsessa oli päässyt vanhempiensa mukaan tutustumaan Dartmouthin kuninkaalliseen laivastoakatemiaan.

Vanhempien edustaessa Elizabeth ja hänen sisarensa Margaret lähetettiin kuluttamaan aikaa akatemian rehtorin asunnolle. Siellä neitoja ryhtyi viihdyttämään komea nuori laivaston upseeri Philip Mountbatten.

Pihamaalla Philip esitteli tytöille urheilullisuuttaan hyppelemällä aitojen yli. Tuleva kuningatar hurmaantui vaaleasta komistuksesta saman tien ja loppu on historiaa.


Vaikka Philipin ja Elisabetin rakkaus on kestänyt jo liki 72 vuotta, ei se ole ollut pelkkää ruusuilla tanssimista. Parin liittoon on mahtunut vaikeuksia, kun Philip kipuili roolinsa kanssa ja kun hovia ravisuttivat valtavat skandaalit.

Kesti vuosia, että Philip tottui osaansa kuningattaren varjossa ja parin keskinäistä suhdetta koeteltiin muun muassa silloin, kun heidän lastensa avioliitot murenivat.

Prinssi Philip jäi eläkkeelle virallisesti elokuussa 2017. Hän ehti siihen mennessä osallistua peräti 22 219 edustustilaisuuteen vuodesta 1952 alkaen. Edustaessaan Philip tunnettiin etenkin hulvattomista heitoistaan, jotka aina silloin tällöin nousivat otsikoihin ja aiheuttivat myös kohuja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt