Kuningas Felipen ja Letizian satuhäät 15 vuotta sitten olivat valtava juhla, joihin saapui kuninkaallisia ympäri maapalloa – nyt espanjalaiset ovat pettyneitä

Kuningas Felipen ja Letizian satuhäät 15 vuotta sitten olivat valtava juhla, joihin saapui kuninkaallisia ympäri maapalloa – nyt espanjalaiset ovat pettyneitä

Julkaistu:

hääpäivä
Espanjan kuningas Felipen ja kuningatar Letizian häät olivat suurenmoinen tapahtuma, jossa nähtiin kuninkaallisia eri puolilta maapalloa.
Espanjan kuningas Felipe VI ja kuningatar Letizia viettävät keskiviikkona 15-vuotishääpäiväänsä. Pariskunta avioitui näyttävästi kuninkaallisessa palatsissa Madridissa 22. toukokuuta 2004.

Häät olivat oman aikansa todelliset satuhäät, joihin saapui vieraita hoveista ja seurapiireistä ympäri maapalloa.


Vieraiden joukossa nähtiin muun muassa Abu Dhabin kruununprinssi Mohammed bin Zayed Al Nahyan, Bahrainin kruununprinssi Salman bin Hamad bin Isa Al Jalifa sekä Brunein sulttaani Muda Hassanal Bolkiah.

Juhlissa nähtiin myös Japanin kruununprinssi Naruhito sekä Jordanian kuningatar Rania perheensä kanssa. Paikalla oli myös Kuwaitin sheikki Nasser Al-Sabah, Qatarin skeikki Joaan bin Hamad bin Khalifa Al Thani, Saudi-Arabian prinssi Salmán bin Abdulaziz ja Marokon prinssi Moulay Rachid.


Kaikista Euroopan hoveista oli kutsuttu edustajia Espanjan tulevan kuninkaan ja kuningattaren häähumuun. Juhlissa oli kuninkaallisia niin Monacon, Norjan, Hollannin, Luxemburgin, Liechensteinin, Ruotsin kuin Britanniankin hoveista.


Ruotsin hovi saapui juhlaan suurella edustuksella – paikalla olivat kuningas Kaarle Kustaan ja kuningatar Silvian lisäksi heidän kaikki lapsensa, eli kruununprinsessa Victoria, prinsessa Madeleine ja prinssi Carl Philip.


Isoa-Britanniaa edusti juhlissa Walesin prinssi Charles.

Letizian ja Felipen taival on kaunis rakkaustarina, joka hämmästytti aikanaan espanjalaisia. Kansan keskuudessa kohahti, kun prinssi ilmoitti syksyllä 2003 kihlanneensa tv-toimittajana tunnetuksi tulleen Letizian.

Pariskunnan ensimmäinen kohtaaminen tapahtui, kun Letizia haastatteli Felipeä tv-ruudussa. Myöhemmin he tutustuivat yhteisen ystävän järjestämillä illalliskutsuilla. Pariskunta salasi suhteensa huolellisesti ennen kihlautumista.

Letizia ei ole koskaan kuulunut seurapiireihin tai yläluokkaan. Hänen taustansa on sen sijaan varsin arkinen. Äiti teki töitä sairaanhoitajana ja isä journalismin parissa.

Kaikki eivät aluksi hyväksyneet Letizian astumista mukaan kuninkaalliseen perheeseen. Ilkeimmät kielet kritisoivat Letizian arkista taustaa ankarasti. Moni ei myöskään pitänyt siitä, että Letizia oli ollut jo aiemmin naimisissa.

Toimittajanaisen entinen aviomies oli häntä kymmenen vuotta vanhempi yläasteen opettaja. Ero tuli vuonna 1999 vain vuoden kestäneen avioliiton jälkeen.

Letizian menneisyydessä on muitakin kuninkaalliseen elämään sopimattomia seikkailuja. Letizian kuubalainen taiteilijaystävä Waldo Saavedra on maalannut naisesta varsin hätkähdyttäviä maalauksia, joissa Letizia on alasti. Taiteilija on kertonut lehdille, että on tehnyt taulunsa valokuvien ja oman mielikuvituksensa avulla.


Hääjuhla oli ensimmäiset kuninkaalliset häät yli vuosisataan, jotka järjestettiin Madridin upeassa kuninkaallisessa palatsissa.

Hääjuhla oli kaksipäiväinen seremonia, joka alkoi jo 21. toukokuuta 2004 juhlaillallisella. Illalliskutsuille osallistui yli 300 vierasta.

Varsinainen hääpäivä soljui hyvin eri tavalla kuin kuninkaalliset häät yleensä, sillä kutsussa ei ollut eritelty tarkkaa kellonaikaa vihkimiselle. Morsian saapui kirkolle kello yhdentoista jälkeen aamulla Rolls-Roycen kyydissä.


Ylpeä isä Jesus saattoi Letizian alttarille. Noin puolen päivän aikaan pappi antoi parille siunauksensa alttarilla.

Hääpäivän illallisen menu koostui espanjalaisista, perinteisistä herkuista. Pääruokana oli paahdettua kukkoa pähkinöiden kanssa sekä mereneläviä. Juomaksi tarjottiin viiniä ja cavaa.

Morsiamen häätyyli oli niin ikään klassinen. Letizialla oli päässään kuningatar Sofian omissa häissään käyttämä tiara, joka on kuorrutettu platinalla ja timanteilla. Letizian hääpuvun suunnitteli tuolloin jo 87-vuotias maineikas espanjalainen suunnittelija Manuel Pertegaz. Siinä oli pitkät hihat, kukan teriön muotoinen kaula-aukko sekä neljä ja puoli metriä pitkä laahus.


Monarkia ei tänä päivänä nauti kovin suurta suosiota Espanjassa. Felipe nousi kuninkaaksi vuonna 2014. Hänen valtakauttaan on varjostanut Katalonian kriisi, joka alkoi kaksi vuotta sitten.

Madridissa ilmestyvän El País -lehden mukaan Felipe teki todellisen riskiliikkeen lokakuussa 2018, kun hän julisti Katalonian hallituksen toiminnan ”epälojaalisuudeksi, jota ei voida hyväksyä”.

Kansa pettyi kuninkaan ottamaan asemaan, sillä espanjalaiset toivoivat kuninkaan ottavan pikemmin sovittelijan roolin erimielisten välillä.

Lehden mukaan vain hyvin harvat espanjalaiset ovat enää niin kutsuttuja rojalisteja, eikä kansa näe monarkiaa välttämättömänä hallintomuotona. Monet ovat kuitenkin olleet tyytyväisiä Felipeen kuninkaana, sillä hän on hyvin koulutettu ja ammattimainen tehtävässään.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt