Harryn elämässä tapahtui ratkaiseva käänne vain hetki ennen Meghanin tapaamista – näin naisten piirittämästä bileprinssistä tuli kuin toinen mies

Julkaistu:

Prinssi Harry tunnettiin brittihovin villivarsana. Nyt prinssin tarina näyttää viimein saaneen onnellisen lopun.
6. syyskuuta 1997 Lontoo. St. Jamesin palatsilla koetaan kuninkaallisten hautajaisten sydäntä särkevin hetki: traagisesti auto-onnettomuudessa kuolleen Walesin prinsessa Dianan lapset, tuolloin vasta 15- ja 12-vuotiaat prinssit William ja Harry liittyvät saattueeseen surupuvuissa ja päät painuksissa.

Heidän rinnallaan kävelevät Dianan veli jaarli Charles Spencer, entinen aviomies Walesin prinssi Charles ja Edinburghin herttua prinssi Philip.

Ikoninen kuva piirtyy ennennäkemättömän suuren yleisön verkkokalvoille. Se särkee sydämet kotisohvilla ja saa kyyneleen kohoamaan kyynisimmänkin katsojan silmänurkkaan.

Näky on kerta kaikkiaan musertava ja mahdoton unohtaa – ja siihen tavallaan loppuu myös Williamin ja Harryn lapsuus.

Dianan arkun päällä on valkea kirjekuori, jossa lukee Mummy. Kirjeessä on prinssi Harryn viimeiset jäähyväiset rakkaalle äidilleen. Juuri Harryn tiedettiin olleen erityisen läheinen Dianan kanssa.

Äidin äkillinen kuolema muuttaa lopullisesti pienen prinssin elämän. Alkaa vuosia kestävä ajanjakso, jonka aikana Harry kantaa kaunaa, vihaa rooliaan julkisuuden valokeilassa, läträä alkoholilla, rilluttelee ja välttelee mediaa niin paljon kuin mahdollista.


Suora leikkaus tämän viikon maanantaille. On sattumalta jälleen kuukauden kuudes päivä, tosin nyt toukokuussa ja ollaan Windsorin linnan mailla.

Juuri ensimmäistä kertaa isäksi tullut prinssi Harry, 34, harppoo rennosti median eteen ja on valmis kertomaan koko maailmalle vastasyntyneestä pojastaan.

Hän ei kykene peittelemään onneaan, vaan ylistää vuolaasti vaimoaan herttuatar Meghania. Hän elehtii voimakkaasti, hymyilee häkeltyneenä ja tulee antaneeksi kuninkaalliselle hyvin poikkeuksellisen haastattelun. Miehen hellyttävä käytös saa sosiaalisen median suunniltaan: voi pojat, tällaisena Harrya ei ole ennen nähty! Lehdistötilaisuuden päätteeksi prinssi kiittää jopa takanaan pilttuista kurkistelevia hevosia.


Näiden kahden historiallisen tapahtuman väliin mahtuu lähes 22 vuotta. 22 pitkää oppivuotta, voisi joku sanoa.

Ensimmäinen aallonpohja koettiin, kun bilekuva natsipukuisesta Harrysta julkaistiin vuonna 2005 The Sun -lehden kannessa. Asiasta nousi kansainväliset mittasuhteet saanut kohu, jota kommentoi jopa Israelin ulkoministeri. Harry pyysi kirjallisesti anteeksi naamiaisjuhlien asuvalintaansa.

Nöyryyttävin skandaali sattui kuitenkin vuonna 2012. Julkisuuteen vuoti kuvia, joissa 27-vuotias prinssi isännöi riehakkaita hotellibileitä Las Vegasissa. Kuvissa näkyi, kuinka Harry ilakoi alasti hotellin kokolattiamatolla. Alastomuus liittyi TMZ-sivuston mukaan biljardiotteluun, jonka tuoksinassa vähennettiin vaatteita. Eräässä kuvassa Harry peitteli strategisia paikkojaan käsillään, ja yhdessä hän puolestaan halasi takaapäin alastonta naista.


Naisia on prinssin elämässä riittänyt aina. Raikulipojan käsipuolessa on nähty niin tv-juontajia, alusvaatemalleja, näyttelijöitä kuin laulajiakin.

On-off-suhde Zimbabwesta kotoisin olevan Chelsy Davyn kanssa ei johtanut sekään alttarille asti, vaikka pari yritti saada rivinsä kuntoon noin seitsemän vuoden ajan. Eikä siinä onnistunut myöskään Davya seurannut näyttelijä-malli-tanssija Cressida Bonas, jonka kanssa Harry heilasteli parin vuoden ajan.

Ei, vaikka Harryn serkun prinsessa Eugenien esittelemän kaksikon uskottiin olevan kuin luodut toisilleen.


Voi vain kuvitella, miten raskaasti isä-Charles ja isoäiti-Elisabet ovat pudistelleet kruunun velvoitteiden painamia päitään. Elettiin aikoja, jolloin kenelläkään ei tuntunut olevan Harryyn minkäänlaista yhteyttä tai kontrollia. Ja prinssiä itseään tämä seikka ei olisi voinut vähempää kiinnostaa.

Sittemmin Harry on rauhoittunut, ja nykyisin häntä verrataan usein rakastettuun äitiinsä, prinsessa Dianaan. Harry kertoi Newsweek-lehden haastattelussa vuonna 2017 omasta muutoksestaan: siitä, miten bilehileestä tuli koko kansan rakastama mallipoika. Prinssi kertoi alkaneensa etsiä ratkaisua siihen, miten korjata menneisyyden virheitään.

– Äitini kuoli, kun olin hyvin nuori. En halunnut olla siinä asemassa, jossa olin, mutta lopulta nostin pääni hiekasta, aloin kuunnella ihmisiä ja päätin käyttää rooliani hyvän tekemiseen. Nyt olen innoissani ja energinen ja rakastan hyväntekeväisyystyötä, ihmisten tapaamista ja sitä, kun saan heidät nauramaan, Harry sanoi.


Telegraphin haastattelussa niin ikään vuonna 2017 Harry kertoi varsinaisen käännekohdan tapahtuneen muutamia vuosia sitten, kun hän vihdoin alkoi puhua äitinsä kuolemasta ja siitä, miten se häneen vaikutti.

Harryn empaattisuutta ja kykyä toimia erilaisten ihmisten kanssa pidetään yhtenä isona asiana, jonka hän on perinyt äidiltään. Laulaja Elton John, joka oli myös Dianan ystävä, on kertonut Harrylla olevan samanlainen kyky puhua ihmisten kanssa nöyrästi ja samalla tasolla.

– Prinsessa Dianalla oli kyky astua huoneeseen ja saada kaikki ihmiset rentoutumaan ja hän tekee niin myös, laulaja totesi Hello-lehden haastattelussa vuonna 2016.

Eltonin Johnin kommenttiin on helppo yhtyä: juuri tätä puolta itsestään Harry on väläytellyt viimeisten vuosien aikana useasti. Ja ihan viimeksi tämän viikon aikana.


Aivan oma lukunsa Harryn rauhoittumiseen ja itsevarmempaan olemukseen on tietysti nainen, joka pyyhkäisi vanhoilliseen brittihoviin hurrikaanin lailla ja kesytti viimein villin prinssin.

Kun Harry tapasi amerikkalaisnäyttelijä Meghan Marklen vuoden 2016 kesällä, se oli menoa.

– Tiesin hänen olevan se oikea jo ensitapaamisella, Harry kertoi tiedotusvälineille parin kihlauksen yhteydessä marraskuussa 2017, kun seurustelua oli takana puolitoista vuotta.

Toisaalta Harry on Dianan tavoin joutunut kipuilemaan julkisuuden kanssa. Kun Harryn ja Meghanin suhde tuli ensimmäistä kertaa julkisuuteen, prinssi pyysi harvinaisen avoimessa lausunnossa paparazzeja jättämään rakkaansa rauhaan.

– Prinssi Harry on huolissaan neiti Marklen turvallisuudesta ja on erittäin pettynyt siihen, ettei ole pystynyt suojelemaan häntä. Ei ole oikein, että muutaman kuukauden seurustelun jälkeen neiti Markle joutuu tällaisen myrskyn kohteeksi, Harryn lehdistösihteerin antamassa lausunnossa todettiin.


Kuin elokuvista oleva rakkaustarina huipentui vuosi sitten toukokuussa järjestettyihin satuhäihin. Kevätaurinko tuikki kilpaa morsiamen kanssa, joka Pyhän Yrjön kappelista ulos tullessaan oli nyt hänen kuninkaallinen korkeutensa, Sussexin herttuatar Meghan.

Aika hyvin naiselta, joka vielä muutamia vuosia sitten tienasi elantonsa Ota tai jätä -sarjan salkkutyttönä ja valloitti sen jälkeen tv-katsojien sydämiä Pukumiehet-sarjassa.

Myös kuningatar Elisabet tuntui olevan sulaa vahaa sanavalmiin ja elegantin Meghanin edessä. Tarkkana protokollan noudattajana tunnettu kuningatar myönsi Meghanille etuoikeuksia, joita kukaan ei ollut koskaan aiemmin saanut.

Häiden jälkeen Meghanin suosio on ollut laskussa ja hänen motiivejaan on alettu epäillä entistä enemmän. On ollut sukuskandaalia, vaatekohua, irtisanoutuneita työntekijöitä ja viiltäviä väitteitä diivailusta. Uutista kuninkaallisesta vauvasta varrottiin kuitenkin vimmatusti ja ei ollut yllätys, kun hovi tiedotti viime lokakuussa Harryn ja Meghanin odottavan esikoistaan.


Harry on Dianan tavoin hyvin lapsirakas. Prinssi on esimerkiksi perustanut Lesothoon hyväntekeväisyysjärjestön, joka auttaa haavoittuvassa asemassa olevia lapsia, joista monella on hiv tai aids.

– Tiettyyn pisteeseen asti kyse oli työstä, joka oli vielä kesken – työstä, jota äitini ei saanut valmiiksi, Harry kertoi ITV:n dokumentissa Prince Harry in Africa (2016) ABC Newsin mukaan.

– Halusin tehdä jotain, joka tekisi äitini ylpeäksi.

Prinssi on perinyt äidiltään paitsi empaattisuuden myös huumorintajun. Diana sai välillä roiseillakin vitseillä kenet tahansa rentoutumaan. Myös Harry tunnetaan vitsiniekkana.

– On fantastista saada lisäys perheeseen. Toivon vain, että veljeni ymmärtää, kuinka kallista lastenvahtipalveluni on, Harry vitsaili, kun prinssi William ja herttuatar Catherine saivat esikoisensa prinssi Georgen.


Harry on itse kertonut haluavansa pitää kiinni ”tavallisesta elämästä” niin paljon kuin se kuninkaallisena on mahdollista. Hän loi uraa armeijassa ja palveli Afganistanissa. Harry myös esimerkiksi teki pitkään omat ruokaostoksensa.

Tulevat vuodet näyttävät, jatkavatko Harry ja Meghan oman Archie-vauvansa kasvatuksessa tällä prinsessa Dianan aikoinaan viitoittamalla modernimmalla tiellä. Jotain tästä saattaa kertoa se, että herttuapari ei halunnut pojalleen kuninkaallista titteliä.

Ja jos katsoo tuoreen isän leveää hymyä, näyttää siltä, että Harry jo saanut sen kirkkaimman kruununsa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt