Japanin prinsessa Aiko, 17, on ”maailman yksinäisin prinsessa” – voi menettää aivan kaiken silmänräpäyksessä

Julkaistu:

Keisari Naruhiton ainoa lapsi prinsessa Aiko ei tule koskaan perimään titteliä. Prinsessa ei myöskään voi koskaan mennä naimisiin, jos hän haluaa pitää tittelinsä.
Valta vaihtui hiljattain Japanissa, kun Japanin keisari Akihito luopio vallasta. Valta siirtyi hänen esikoispojalleen Naruhitolle. Naruhiton valtaan astuminen aloitti Japanissa uuden aikakauden, Reiwan, joka tarkoittaa kaunista harmoniaa.

Vallanvaihdoksen taustalla on Japanin hovin pitkä ja vaiettu suru ja piina. Suoraan perimysjärjestykseen ei ole syntynyt yhtään poikavauvaa vuoden 1960 jälkeen.

Naruhitolla ja tämän vaimolla Masakolla on yksi tytär, vuonna 2001 syntynyt Aiko.


Jos Japanin vallanperimyslaki sen sallisi, 17-vuotiaasta Aikosta tulisi jonakin päivänä hallitsija. Aikoa ei kuitenkaan nähty edes hänen isänsä Naruhiton kruunajaisissa, sillä Japanin lain mukaan naiset eivät saa olla läsnä keisarin kruunajaisissa.

Kansainvälinen media kuvailee Aikon olevan nyt hyvin poikkeuksellisessa tilanteessa. Hän ei tule koskaan perimään kruunua isältään, mutta hän ei myöskään voi elää tuiki tavallista nuoren naisen elämää. Japanin lain mukaan Aiko menettäisi tittelinsä, jos hän esimerkiksi menisi naimisiin miehen kanssa, joka ei ole aatelinen.

News.com.au -sivuston mukaan Aikon tilanteesta epätoivoisen tekee se, ettei Japanissa ole aatelismiehiä, joiden kanssa prinsessa voisi mennä naimisiin.


Jonain päivänä prinsessa joutuu siis joko luopumaan tittelistään, tai pysymään naimattomana. Aikoa ei siis turhaan ole kutsuttu kansainvälisessä mediassa ”maailman yksinäisimmäksi prinsessaksi”.


Prinsessat luopuvat tittelistään rakkauden takia

Viimeisen kymmenen vuoden aikana ovi on käynyt tiuhaan tahtiin vanhoillisessa Japanin hovissa. Vuonna 2005 keisari Akihiton tytär prinsessa Sayako meni naimisiin tavallisen miehen kanssa ja joutui luopumaan tittelistään. Prinsessa valmistautui elämään poissa hovin loisteesta ottamalla muun muassa ajotunteja. Hänen kerrotaan käyneen myös ensimmäistä kertaa elämässään ruokakaupassa.

Lehtitietojen mukaan Sayako sai hovilta liki 2 miljoonaa euroa, jotta hän sopeutuisi uuteen elämäänsä.


Viime vuonna prinsessa Ayako luopui tittelistään rakkauden tähden ja meni naimisiin pitkäaikaisen miesystävänsä Kei Moryan kanssa. Ayako joutui muuttamaan pois keisarillisesta palatsista ja aloittamaan elämän taviksena.

Myös prinssi Fumihiton tytär prinsessa Mako on ilmoittanut aikovansa mennä naimisiin opiskelutoverinsa Kei Komuron kanssa. Prinsessa on siirtänyt häitä, eikä pari ole toistaiseksi kertonut tarkkaan hääpäiväänsä julkisuuteen.


Jos ja kun prinsessa Mako avioituu lakia opiskelevan Komuron kanssa, joutuu hänkin luopumaan tittelistään ja kaikista sen tuomista etuuksista.
Japanin media on seurannut Aikon elämää lapsuudesta saakka ja vuonna 2016 kansalaiset huolestuivat toden teolla nuoresta prinsessasta. Tuolloin vasta 15-vuotias prinsessa joutui olemaan kaksi kuukautta poissa koulusta sairauden takia. Hovi ei ole kertonut koskaan julkisuuteen prinsessan terveyshuolista, mutta julkisuudessa on liikkunut väitteitä että hän olisi sairastunut syömishäiriöön.


Aikon äiti, kruununprinsessa Masako, on kärsinyt pitkään masennuksesta. Hänen oli alusta asti vaikeaa sopeutua Japanin hovin joustamattomiin sääntöihin. Sen lisäksi häneen kohdistui liiton alusta asti valtava paine synnyttää perheeseen poikalapsi.

Jollei Japanin kruununperimyslakia muuteta, siirtyy kruunu prinssi Hisahitolle, Naruhiton veljen Fumihiton pojalle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt