Kommentti: Vauvan syntymä sinetöi brittihovissa kuohuvan välirikon – tärkeästä perinteestä poikkeaminen oli viimeinen pisara

Julkaistu:

Thomas Marklen vuoden verran jatkunut kujanjuoksu päättyi brittihovin julkaisemaan tiedotteeseen. Tuleeko tuore isoisä koskaan tapaamaan Meghanin ja Harryn lasta? kysyy uutispäällikkö Inka Nurmisto.
Brittihovista kantautui maanantaina viimein ilouutisia: prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin esikoinen on syntynyt. Samana päivänä hovi julkaisi Instagram ja Twitter-tileillään virallisen tiedotteen. Siinä kerrottiin pojan syntyneen kaikkien yllätykseksi jo varhain maanantaiaamuna. Sitten lueteltiin pituus ja paino, kuten perinteisiin kuuluu. Ja mainittiin vielä sekin, että Sussexin herttua (eli prinssi Harry) oli paikalla pienokaisen syntymän hetkellä.

Näiden yksityiskohtien jälkeen alkoi varsin mielenkiintoinen osuus. Kerrottiin, että kuningatarta, Edinburghin herttuaa (Philip), Walesin prinssiä (Charles), Cornwallin herttuatarta (Camilla), Cambridgen herttuaa ja herttuatarta (William ja Catherine), Lady Jane Fellowesia (Dianan sisko), Lady Sarah McCorquodalea (Dianan toinen sisko) ja Spencerin jaarlia (Dianan veli) on kaikkia informoitu lapsen syntymästä ja että he ovat kaikki ilahtuneita uutisista.

Tämä oli kaunis ja poikkeuksellinen tribuutti edesmenneelle prinsessa Dianalle. Sussexin herttuapari tahtoi tällä tavoin alleviivata, että Dianan sisaruksille oli kerrottu ilouutiset heti ensimmäisten joukossa. Vastaavaa mainintaa Dianan perheestä ei erikseen ollut prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen yhdenkään lapsen syntymää käsittelevässä tiedotteessa.
Tämän jälkeen tiedotteessa tuli herttuatar Meghanin läheisten vuoro. Tässä kohtaa on tarpeetonta puhua monikossa, sillä tiedotteessa mainittiin vain Meghanin äiti. Todettiin, että herttuattaren äiti Doria Ragland, joka on hyvin onnellinen ensimmäisestä lapsenlapsestaan, on kuninkaallisen pariskunnan luona heidän kotonaan Frogmore Cottagessa. Muuten varsin perinteisessä tiedotteessa ei siis ollut minkäänlaista mainintaa siitä, onko Meghanin Thomas-isä edes saanut tiedon lapsenlapsensa syntymästä. Tai että herttuatar Meghanilla on isä ylipäätään olemassa. Kuulostaa tylyltä, vai mitä?

Tiedote kertoi karulla tavalla, että brittihoville Meghanin perhe on yhtä kuin Doria Ragland. Meghanin uutisoitiin viime vuoden elokuussa katkaisseen välinsä isäänsä, ja hovin maanantaina julkaisema tiedote syntymästä todistaa nyt viimeistään tämän olevan täysin totta. Näin surullisesti päättyi Thomas Marklen vuoden verran jatkunut kujanjuoksu.


Mutta voiko brittihovia tästä moittiakaan? Asian olisi toki ehkä voinut muotoilla tiedotteeseen hieman hienotunteisemmin ja puhua vaikkapa vain ympäripyöreästi herttuatar Meghanin perheestä. Toisaalta Thomas Markle ja Meghanin sisarpuolet ovat koetelleet konservatiivisena tunnetun brittihovin rajoja ja sietokykyä oikein urakalla. Siskopuoli on uhannut paljastuskirjalla ja syytellyt siskoaan erinäisissä haastatteluissa pyrkyriksi. Veli taas vitsaili Meghanin monikulttuurisuudesta, vertasi tulevaa avioliittoa Simpsoneihin ja väitti Meghanin hylänneen perheensä.

Meghanin ja muiden Marklejen välit ovat olleet toistuvasti otsikoissa siitä lähtien, kun Meghanin ja prinssi Harryn kihlaus julkistettiin – eivätkä kertaakaan mairittelevaan sävyyn.


Vielä parin kihlajaistiedotteessa marraskuussa 2017 puhuttiin Meghanin molemmista vanhemmista. Prinssi Harry oli pyytänyt ja saanut kummaltakin siunauksen kosia heidän tytärtään.

Häitä valmisteltiin innolla, ja toukokuussa 2018 hovi tiedotti seuraavaa:

– Molemmilla vanhemmilla on iso rooli häissä. Häiden aamuna Doria Ragland matkustaa autolla neiti Marklen kanssa Windsorin linnaan. Herra Markle saattaa tyttärensä alttarille. Neiti Markle on ilahtunut saadessaan molemmat vanhempansa rinnalleen tuona tärkeänä ja iloisena hetkenä, tiedotteessa kirjoitettiin.

Juuri ennen häitä brittilehdet narauttivat Thomas Marklen myyneen paparazzikuvia itsestään häävalmistelujen parissa ja tahkonneen niillä muhkean summan rahaa. Myöhemmin kävi ilmi, että kuvakohun takana oli Meghanin siskopuoli Samantha.

Kansa odotti henkeään pidätellen lähes h-hetkeen saakka, saapuuko Thomas Markle saattamaan tytärtään alttarille. Kuten nyt tiedämme, valekuvista lähtenyt skandaali paisui liian suureksi ja Marklea ei häissä näkynyt. Mies jättäytyi pois tyttärensä suuresta päivästä vain pari päivää ennen vihkimistä terveysongelmiinsa vedoten. Moni muistaakin, miten Meghan taivalsi viimeiset metrinsä alttarille appiukko-Charlesin käsipuolessa. Riipaiseva tilanne kelle tahansa morsiamelle.

Kohut eivät toki ole päättyneet häihin. Niiden jälkeen Thomas-isä antoi useita lausuntoja julkisuuteen ja muun muassa luovutti medialle kirjeen, jonka Meghan lähetti hänelle viime elokuussa. Aiemmin Thomas väitti, ettei Meghan ole edes yrittänyt olla häneen missään yhteydessä aikoihin.

Paljon isän ja tyttären väleistä kertoo myös se, että Thomas Markle on kertonut kuulleensa tyttärensä raskaudesta radiosta. Vävypoikaansa prinssi Harrya herra Markle ei sen sijaan ole tavannut kertaakaan.


Sitä faktaa ei voi kukaan kuitenkaan kiistää, että myös Thomas Marklesta tuli maanantaina isoisä – ihan niin kuin prinssi Charlesista. Sukulaisiaan ei voi valita, vaikka herttuatar Meghan on saattanut muutamia kertoja niin toivoakin. Thomas Markle kommentoi vauvauutisia tuoreeltaan brittilehti The Sunille.

– Olen iloinen kuultuani, että äiti ja lapsi voivat hyvin, sanoi lähes 9 000 kilometrin päässä Windsorin linnasta asuva Markle.

Hän sanoi myös olevansa hyvillään siitä, että hänen tyttärenpoikansa on syntynyt Britannian hoviin.

– Olen varma, että hän kasvaa palvelemaan Britannian kruunua ja kansaa arvokkaasti ja kunnioittavasti.

– Jumala siunatkoon lasta. Toivon hänelle terveyttä ja onnellisuutta. Tahdon myös onnitella ihanaa tytärtäni herttuatar Meghania ja prinssi Harrya. Jumala suojatkoon kuningatarta.

Varsin toisentyyppisiä lauseita mieheltä, joka on suorassa tv-lähetyksessä ja lehtien palstoilla laukonut vähintäänkin värikkäitä kommentteja brittihovista ja valitellut vuolaasti kohtaloaan tyttärensä hylkäämänä.


Nähtäväksi jää, saavatko herttuatar Meghan ja Thomas Markle ikinä korjattua välejään. Kun tuoreet vanhemmat astuivat keskiviikkona kameroiden eteen ja esittelevät pienen Archie-poikansa ensimmäistä kertaa maailmalle, ei Meghan tälläkään kertaa sanonut Thomas-isästään halaistua sanaa. Doria-äitinsä herttuatar muisti sen sijaan aivan erikseen mainita. Sattuma tai vahinko? Ei varmasti.

Helppoa välirikon korjaaminen kaiken tapahtuneen jälkeen ja julkisen paineen keskellä tuskin tulee olemaan. Edes kuningatar Elisabet ei ole onnistunut saamaan sopua aikaiseksi, mutta voisiko Meghanin ja Harryn maanantaina syntynyt poika rakentaa sillan ja sulattaa kaikkien sydämet? Onhan hänen nimensä Archie lyhenne Archibaldista, joka tarkoittaa vilpitöntä, urhoollista ja rohkeaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt