Prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin pojan nimi löi kaikki ällikällä – nämä seikat saattavat selittää valintaa: taustalla kaunis kunnianosoitus

Julkaistu:

kuninkaallinen vauva
Herttuatar Meghanin ja prinssi Harryn esikoispojan nimellä on saksalais-brittiläiset juuret.
Tuoreet vanhemmat prinssi Harry ja herttuatar Meghan ovat antaneet esikoispoikansa nimeksi Archie Harrison Mountbatten-Windsor. Toisin kuin prinssi Williamin lapsilla, Harryn pojalla on kolmen etunimen sijaan vain kaksi etunimeä.
Brittimedian mukaan etunimet eivät löytyneet ennalta arvailtujen nimien kärkipäästä, joskin Archie-nimeä joku osasi kyllä uumoillakin.

Onnesta soikeat vanhemmat julkaisivat lapsensa nimen Instagramissa keskiviikkona alkuillasta. He eivät avanneet nimen taustoja sen tarkemmin, mutta erilaisten yhteyksien etsiminen alkoi yleisön ja median toimesta tietysti saman tien.Pojan ensimmäinen nimi Archie on lyhenne Archibaldista, joka tarkoittaa vilpitöntä, urhoollista ja rohkeaa. Nimen juuret juontavat Saksaan.

Historioitsija Kate Williams totesi nimen julkistuksen jälkeen Twitterissä, kuinka kipeästi pieni poika tulee tarvitsemaan kyseisiä luonteenpiirteitä valokeilassa kasvaessaan.Archie on Iso-Britanniassa tällä hetkellä jonkinasteinen trendinimi, sillä brittimedian mukaan se oli jopa 18. suosituin pojan nimi Englannissa ja Walesissa vuonna 2017. Vuonna 1996 nimi sinnitteli kaukaisella sijalla 192.

The Sunin sisäpiirilähteiden mukaan prinssi ja herttuatar saattoivat valita Archien lapsen nimeksi samasta syystä kuin moni muukin: ”He saattavat yksinkertaisesti vain pitää kyseisestä nimestä.”

Sky Newsin politiikantoimittaja uumoilee, että nimen suosio kasvaa entisestään kuninkaallisen lapsen syntymän myötä.

Kuten sanottu, lapsen ensimmäinen etunimi ei löytynyt vedonlyöjien ennakkosuosikkien joukosta. Lapselle povattiin nimeksi kyllä monia muita A:lla alkavia nimiä: Alexander, Arthur, Albert. Myös James, Philip ja Spencer saivat suurta suosiota veikkaajien joukossa. Archie oli siis kaikin puolin yllätysvalinta.Vastasyntyneen toinen nimi, Harrison, sisältää Archieta selkeämmän merkityksen. Tyypillisemmin sukunimenä käytetty Harrison tarkoittaa nimittäin ”Harryn poikaa”, ”son of Harry”. Asiantuntijoiden mukaan se on mitä ilmeisemmin kunnianosoitus lapsen isää kohtaan. Nimi on alun perin englantilainen.

Tunnettuihin Harrisoneihin kuuluu muun muassa Star Warsistakin tuttu toimintatähti Harrison Ford sekä englantilainen jalkapalloilija Harrison Reed.

Suomessakin on kastettu Harrison-nimisiä lapsia peräti toistakymmentä viimeisen vuosikymmenen aikana. Ja löytyypä pohjolasta myös jokunen Archiekin, mutta nimi on hyvin harvinainen.

Archie Harrisonin sukunimi Mountbatten-Windsor on myös muiden kuninkaallisen perheen jäsenten käytössä. Yhdistelmänimi on peruja niiltä ajoilta, kun kuningatar Elisabet astui valtaan, jolloin hän halusi jälkipolvensa kantavan myös puolisonsa prinssi Philipin sukunimeä, Mountbattenia.


Sky Newsin mukaan prinssi Harry ja herttuatar Meghan eivät halunneet esikoiselleen lainkaan kuninkaallista titteliä. Prinssiä hänestä ei pitänyt kuninkaallisten sääntöjen mukaan tullakaan, mutta lapsen nimen arveltiin saavan eteensä tittelin Dumbartonin jaarli.

Toinen mahdollinen vaihtoehto olisi ollut, että pieni mies olisi saanut etunimensä eteen liitteen lordi.

Titteliä ei kuitenkaan tullut, mikä antaa osviittaa siitä, että Archien vanhemmat haluavat taata lapselleen niin paljon yksityisyyttä kuin suinkaan mahdollista.

Lapsi saa nimensä eteen pelkästään puhuttelumuodon master, joka voisi kääntyä suomeksi esimerkiksi herraksi. Lapsen ollessa vielä pieni häntä voidaan puhutella nuorena herrana.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt