Espanjan kuningas Juan Carlos saapuu Suomeen – kruunusta luopunut monarkki suuntaa Hankoon ylellisen harrastuksensa perässä - Kuninkaalliset - Ilta-Sanomat

Espanjan kuningas Juan Carlos saapuu Suomeen – kruunusta luopunut monarkki suuntaa Hankoon ylellisen harrastuksensa perässä

Kruunusta luopunut Espanjan kuningas Juan Carlos saapuu elokuussa Suomeen. Hankoon hänet tuo purjehduskilpailu.

Juan Carlos ilmoitti kesäkuussa 2014 aikovansa luopua kruunusta poikansa Felipen hyväksi.

6.5.2019 6:58

Jo vuosia Euroopan kuninkaallisten tilaisuuksista laistanut Espanjan kuningas Juan Carlos ei ole jättänyt rakasta purjehdusharrastustaan. Viisi vuotta sitten kruunustaan poikansa Felipen hyväksi luopunut isäkuningas on selitellyt, ettei jaksa olla julkisuudessa ajoittain huonon kuntonsa vuoksi. Onkin totta, että yli 80-vuotiaan kuninkaallisen liikkuminen on hieman hankalaa.

Niin vaikeaa liikkuminen ei kuitenkaan ole, etteikö kuningas jaksaisi saapua elokuun alussa Suomen Hankoon. Tosin Espanjan hovi on jättänyt takaportin auki, jos vaikka siniverisen terveydentila ei sallisikaan matkustamista Suomeen. Tällä hetkellä hän on tulossa; vahvistus on saatu.

Hankoon kuninkaan tuo hänen rakas harrastuksensa, purjehdus. Elokuun ensimmäisellä viikolla järjestetään 6mR-klassikkoveneiden eli kutosten maailmanmestaruuskilpailut. Kyseisiin veneisiin on aina liittynyt omanlaistaan glamouria ja kisoja on väitetty joskus varakkaiden ja tunnettujen ihmisten kilpailuksi. Juan Carlos tulee paikalle miehistönsä kanssa.

Kuningas on koko ikänsä ollut innokas purjehtija. Hän osallistui jopa Münchenin olympialaisiin 1972 Louhi-luokassa, sen kummemmin pärjäämättä.

Vuonna 1972 Juan Carlos otti osaa Münchenin kesäolympialaisten Louhi-luokan kilpailuun purjehduksessa, mutta ei yltänyt mitaleille.

6MR-LIITON puheenjohtaja Ossi Paija on purjehtinut kuninkaan kanssa, mutta ei kilpaillut tämän gastissa. Viimeksi he ovat kisanneet Vancouverin MM-kisoissa ja La Trinite Sur Merin EM-kisoissa, jossa Paijan tiimi voitti EM-pronssia ja kuninkaan joukkue EM-kultaa.

– Kuningas on mielestäni hyvin normaali ihminen ja helposti lähestyttävä. Hänellä on pitkä purjehdushistoria ja sen näkee, että hän todella rakastaa lajia, Paija luonnehtii.

13 vuotta kilpapurjehtinut ja Astree III -veneen kippari Paija, 40, kertoo, että kuninkaan vahva rakkaus lajiin näkyi viime syksyn EM-kisoissa.

– Hän purjehti viimeisen lähdön, vaikka oli jo voittanut maailmanmestaruuden. Useinhan purjehtijat lähtisivät jo maihin, Paija sanoo kunnioittavasti.

Paija kertoo vielä, että kuninkaan lisäksi Hankoon saapuu 250 purjehtijaa, joiden joukossa on olympiamitalisteja ja maailmanympäripurjehtijoita.

Juan Carlos ilmoitti kesäkuussa 2014 aikovansa luopua kruunusta poikansa Felipen hyväksi.

IS uutisoi syyskuun lopulla 2015, että Juan Carlos kävi Suomessa veneostoksilla. Hän osti suomalaiselta Michael Cedercreutzilta vuonna 1929 valmistetun 6mR-kilpapurjeveneen. Kuningas lensi Suomeen yksityiskoneella ja kävi Loviisassa ostamassa Ian-veneen.

– Hän oli kaksi tuntia Loviisassa ja osti veneen. Sen jälkeen hän lähti takaisin Espanjaan, Cedercreutz kertoi Ilta-Sanomille.

Cedercreutz kuvaili tuolloin Juan Carlosia mukavaksi ja lämpimäksi persoonaksi.

– Rakkaaseen purjeveneeseeni liittyy paljon hyviä muistoja ja siksikin minulle oli tärkeää, että sen ostaa ihminen, joka osaa arvostaa sitä ja sen kauneutta.

Koska kuningas rakastaa veneilyä, turistit voivat bongata hänet Välimeren aalloilla Mallorcalla sijaitsevan Marivent-kesäpalatsin edustalla.

Juan Carlos on tuttu näky myös F1-varikoilla ja hän on viihtynyt usein etenkin Bahrainin osakilpailussa. Kuningas on hyvä ystävä Bahrainin hallitsijaperheen kanssa ja yksityiskoneet lentävät helposti Madridin ja Manaman väliä.

81-vuotias Juan Carlos on viime vuosina pysytellyt kaikesta huolimatta melko visusti palatsinsa seinien sisällä. Toki hän on ilmestynyt ajoittain julkisuuteen poseeratakseen vaimonsa, kuningatar Sofian ja kuningas Felipen sekä tämän perheen kanssa.

Kuningatar Sofia on pysynyt miehensä vierellä vuosikymmeniä.

Kuningas Felipe ottikin puolisonsa, kuningatar Letizian kanssa suuren vastuun viisi vuotta sitten ja hän on hoitanut vaimonsa tuella tehtäväänsä esimerkillisesti. Pariskunta edustaa maataan kotimaan vaativien töiden lisäksi myös Espanjan rajojen ulkopuolella. Näin Felipen vanhemmat saavat nauttia eläkepäivistään ja lapsenlapsistaan. Juan Carlosilla ja Sofialla on Felipen lisäksi kaksi tytärtä, joista Elena on eronnut ja Christinan mies on ryvettynyt lahjusskandaalissa.

Kuningas Juan Carlosia ihailtiin ja kunnioitettiin vuosikymmeniä. Noustuaan kuninkaaksi 1975 hän ilmoitti, ettei käytä kaikkia valtaoikeuksiaan ja antaa demokratialle mahdollisuuden. Kuningas on ollut valtavan pidetty ja espanjalaiset ovatkin olleet kiitollisia hänelle siitä, että hän aikoinaan kieltäytyi monista hänelle kuuluneista oikeuksistaan.

Hänen maineensa on kuitenkin saanut viime vuosina hieman tahroja, jotka kaikki eivät ole pelkästään hänen syytään.

Isänä Juan Carlos seurasi varmastikin surullisena oikeudenkäyntiä, joka kohdistui hänen tyttärensä, prinsessa Christinan mieheen. Inaki Urdangarinia, entistä käsipalloilijaa, syytettiin 2010-luvun alussa urheilusäätiön rahojen kavalluksesta. Myös Christinaa kuultiin oikeudessa ja tutkittiin hänen osuuttaan kavallukseen, mutta neljän lapsen äiti ei saanut syytettä. Aviomies tuomittiin lähes kuudeksi vuodeksi vankeuteen.

Juan Carlos solmi avioliiton Kreikan prinsessa Sofían kanssa Ateenassa toukokuussa 1962.

Seitsemän vuotta sitten keväällä kuningas kaatui metsästysretkellään loukaten lonkkansa. Asiassa ei sinänsä olisi ollut paljon ihmettelemistä, mutta paljastui, että hän oli ollut Botswanassa ampumassa norsuja. Lehdet tiesivät kertoa, että kuningas ampui uhanalaisen Afrikan norsun.

Vaatimattomana rahan käyttäjänä tunnetun kuninkaan Afrikan-matkan kustannuksistakin nousi äläkkä. Soppa oli keitetty, kun saatiin selville, että mukana oli kuninkaan läheiseksi ystävättäreksi kutsuttu ruhtinatar Corinna zu Sayn-Wittegenstein.

Kuninkaalla on aina ollut silmää naiskauneudelle ja juoruja naisystävistä on riittänyt. Käydessään nelisenkymmentä vuotta sitten yksityisellä matkalla Suomen Lapissa, kuningas vietti hulvattomia iltoja kauniiden naisten seurassa. Tuolloin sai vielä rellestää rauhassa, mutta nykymedia ja somemaailma eivät sitä enää suo.

Juan Carlos luopui viisi vuotta sitten kruunustaan poikansa Felipen hyväksi.

Viimeaikaisten skandaalien takia Juan Carlos taisi ryhtyä miettimään vakavasti kruunusta luopumista. Varmastikin hän oli seurannut Hollannin kuningattaren, nykyisen prinsessa Beatrixin, päätöstä siirtää valta pojalleen, nykyiselle kuningas Willem-Alexanderille. Kun Belgian kuningas Albert sitten seurasi Beatrixin mallia ja luopui kruunustaan poikansa, kuningas Philippen hyväksi, Juan Carlos taisi miettiä aikansa tulleen.

Nykyinen Espanjan kuningas Felipe, 51, on nuhteeton perheenisä ja tavattoman pidetty. Hänellä ja puolisolla Letizialla on kaksi tytärtä, prinsessat Leonor ja Sofia. Heidän perheidylliään on pidetty täydellisenä. Usein he edustavat yhdessä tyttärien isoäidin, kuningatar Sofian kanssa, ilman prinsessojen isoisää Juan Carlosia.

Kuningas Juan Carlos on varmasti tyytyväinen tehtyään aikoinaan päätöksen jäädä eläkkeelle. Kesäkuussa viisi vuotta sitten hänestä tuli eläkeläiskuningas. Viime vuosien aikana kuningas on nauttinut yksityisyydestään ja siitä, että saa melko vapaasti tehdä, mitä haluaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?