Brittihovin lastenhoitajat käyvät läpi äärimmäisen tiukan valintaprosessin – taustalla vuosikymmeniä sitten tapahtunut hirvittävä tilanne

Julkaistu:

Lastenhoitajien merkitys on brittikuninkaallisten keskuudessa edelleen merkittävä, vaikka työnkuva onkin muuttunut vuosisatojen saatossa.
Herttuatar Meghanin ja prinssi Harryn esikoisen syntymä lähestyy päivä päivältä. Laskettua aikaa ei ole kerrottu julkisuuteen, mutta lapsen odotetaan syntyvän huhtikuun aikana.

Kuninkaallinen pienokainen tulee olemaan varmasti isänsä ja äitinsä silmäterä, ja suvun perinteiden mukaan hänelle hankitaan jo aivan pienestä pitäen oma lastenhoitaja eli nanny.

Lastenhoitajilla on vuosisatojen saatossa ollut todella suuri rooli brittimonarkkien pienokaisten kasvattamisessa. Lastenhoitajan valinta tulee kuitenkin olemaan äärimmäisen tarkka, kertoo Expressen-lehti. Kuninkaallisasiantuntija ja 1000 Years of Royal Parenting -kirjan kirjoittaneen Carolyn Harrisin mukaan lastenhoitajien valintaprosessi on tiukentunut vuosikymmenien saatossa äärimmilleen, sillä brittihovin historiaan mahtuu muutama erittäin valitettava läheltä piti -tilanne.


Yksi vakavimmista tilanteista tapahtui vuonna 1841. Tällöin kuningatar Victorian vanhin tytär, myöskin nimeltään Victoria, melkein menehtyi lastenhoitaja Louis Lehzenin huolimattomuuden vuoksi.

1800-luvulla ja vielä 1900-luvun alussa lastenhoitajien yksi tärkeimmistä tehtävistä oli huolehtia myös lasten terveydestä, mutta Lehzen ei osannut diagnosoida pienen Victorian vakavia flunssaoireita. Lisäksi hän pyysi eri lääkärin selvittämään asiaa kuin prinssi Albert oli vaatinut.

Lapsi selvisi, mutta hallitsijaparin silmäterään kohdistunutta huolimattomuutta oli vaikea antaa anteeksi. Lopulta Lehzen irtisanottiin.

– Sairaanhoito oli lastenhoitajan päätehtävä. Ongelmat sairaanhoidossa pysyivät tuohon aikaan pitkään pimennossa vanhemmilta, sillä he eivät olleet niin aktiivisesti mukana lastensa elämässä, kuninkaallisasiantuntija Harris selvittää.


Myös Victorian ja Albertin lapsenlapsi, kuningas George V, ja hänen puolisonsa kuningatar Mary, joutuivat hankaluuksiin huolimattomasti valitun lastenhoitajan kanssa.

Heidän lapsensa, tuleva kuningas Edvard VIII, joutui lapsena kokemaan vuosien ajan lastenhoitajan harjoittamaa kaltoin kohtelua. Lastenhoitaja muun muassa nipisteli nuorta kuningasta.

Nykyään brittihovi painottaakin valintaprosessissa lastenhoitajan modernia otetta.

– Nykyään ongelmat lastenhoitajan kanssa selviävät nopeammin, sillä vanhemmat ovat enemmän läsnä lastensa elämässä kuin vuosisata sitten, kuninkaallisasiantuntija sanoo.


Lastenhoitajan tulee nykyään olla tietysti tehtäviinsä koulutettu, mutta myös ymmärtää vanhempien rooli lasten kasvattamisessa. Historiassa ilmenneiden hankaluuksien johdosta valintaprosessi on tiukka ja vaativa, jotta kuninkaallisten pienokaisten turvallisuus voidaan varmistaa.

Yksi merkittävä asia, jota valintaprosessi painotetaan, on se, että lastenhoitajan tulee nykyään olla valmis matkustamaan työtehtävissään mihin tahansa päin maailmaa kuninkaallisen perheen kanssa.


Nykyään kuninkaalliset lapset nimittäin matkustavat vanhempiensa mukana, kun taas vielä muutama vuosikymmen sitten kuninkaalliset lähtivät edustustehtävilleen yleensä ilman lapsiaan.

– Kun kuningatar Elisabet ja prinssi Philip lähtivät kiertämään Kansainyhteisön maita 1950-luvulla, jäivät prinssi Charles ja prinsessa Anne tiukasti kotimaahan lastenhoitajiensa ja isoäitinsä kanssa, kuninkaallisasiantuntija muistuttaa.


Prinsessa Diana oli puolisonsa prinssi Charlesin kanssa yksi ensimmäisiä kuninkaallisia, jotka alkoivat rikkoa tiukkaa perinnettä jättää lapset lastenhoitajan vastuulle.

Hän sai myös arvostelua osakseen ottaessaan 9 kuukautta vanhan prinssi Williamin mukaan edustustehtävilleen Australiaan ja Uuteen-Seelantiin.

Prinssit Harry ja William ovat kuitenkin usein kertoneet jumaloineensa pitkäaikaista lastenhoitajaansa Tiggy Legge-Bourkea, joka tuki poikia heidän menettäessään äitinsä vuonna 1997.


Prinssi William ja hänen puolisonsa herttuatar Catherine palkkasivat erittäin arvostetusta Borland Collegesta valmistuneen lastenhoitajan Maria Borrallon huolehtimaan jälkikasvustaan prinssi Georgesta, prinsessa Charlottesta ja prinssi Louisista.

Borrallo on usein tallentunut kuviin pitäessään taka-alalla huolta lapsista Williamin ja Catherinen edustaessa erilaisissa tilaisuuksissa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt