Uutuusdokumentti maalaa ruman kuvan Meghanin perhesuhteista – asiantuntijat kertovat, kuinka herttuatar olisi voinut tehdä toisin ja välttää sodan

Julkaistu:

uutuusdokkari
TV5-kanavalla esitettävä uutuusdokumentti pureutuu herttuatar Meghanin ja hänen perheensä sotaisiin väleihin. Saako tuleva pikkukuninkaallinen välit kuntoon?
Kun Meghan Marklen ja prinssi Harryn kihlaus julkistettiin marraskuussa 2017, monikaan ei varmaan arvannut, minkälaiseen pyöritykseen Meghan ja hänen perheensä joutuisivat – saatikka millaista kohua nykyisen herttuattaren perhe saisi julkisuudessa aikaan.

Kun Meghan ja Harry menivät naimisiin toukokuussa 2018, häissä ei nähty muita Meghanin sukulaisia kuin hänen äitinsä Doria, esimerkiksi isä Thomas Markle, siskopuoli Samantha Markle ja velipuoli Thomas Markle Jr. loistivat poissaolollaan.

Marklen riitaisia perhe on ollut vähän väliä otsikoissa milloin minkäkin kahnauksen takia, ja jokainen syyttää toistaan likaisesta välirikosta.

Tiistaina TV5:llä esitetään uunituore dokumentti Meghan Markle: Perhe sodassa. Dokumentti pureutuu Meghanin sukulaisten edesottamuksiin, joiden myötä perhe on ajautunut kriisiin. Kuninkaallisiin perehtyneet asiantuntijat pohtivat, mistä tässä kaikessa voi olla kyse ja voiko Meghanin ja Harryn piakkoin syntyvä vauva saada välit parantumaan.

Oman näkemyksensä pääsee esittämään myös Samantha Markle. Dokumentin tekijät yrittivät saada kommentteja tilanteesta ja Samanthan dokumentissa esittämistä väitteistä myös Kensingtonin palatsista, mutta he saivat hovin suunnalta ainoastaan kieltävän vastauksen.


Kaikki alkoi, kun Meghanin ja Harryn suhde tuli julki, ja sota leimahti lopullisesti liekkeihin kihlauksen jälkeen. Siskopuoli Samantha avasi sanaisen arkkunsa ja antoi julkisuuteen kommentteja, joissa hän arvosteli Meghania sekä haukkui häntä narsistiksi ja onnenonkijaksi.

Kun prinssi Harry kertoi radiossa joulun 2017 jälkeen hänen ja Meghanin pyhien vietosta, se sai Marklet raivoihinsa. Harry totesi, että kyseinen joulu oli ollut Meghanille ”ensimmäinen joulu perheen keskellä, jollaista hänellä ei koskaan ole ollut”.

– Ensimmäinen asia, mitä ajattelin oli, että Harrylle ei ole kerrottu koko tarinaa. Jokin ei ollut kohdallaan, Samantha kertoo dokumentissa.

– Ihmettelimme, että miksi hän häpeää perhettään niin paljon, ja miksi hänen piti esittää asiat väärin.

Useita elämäkertoja kuninkaallisista kirjoittanut toimittaja Andrew Morton on Samanthan kanssa samaa mieltä siitä, että Meghan ikään kuin poisti tällä Harryn lausunnolla koko perheensä.

– Hän tavallaan ghostasi Marklet elämästään ja yritti kieltää Markle-taustansa, Morton toteaa.


Toukokuisten häiden lähestyessä perhe alkoi pitää lisää meteliä itsestään. Mortonin mukaan tilanne kärjistyi juuri silloin, kun kaikki odottivat innoissaan kutsua kuninkaallisiin häihin. Markleille kutsuja ei ilmaantunut.

– Ihan jo perinteiden ja kunnioituksen vuoksi kaikista perheenjäsenistä tuntui, että meidän olisi pitänyt olla häissä, Samantha tilittää.

– Koko maailma seurasi tilannetta ja ajatteli varmasti, että koska meitä ei kutsuta, niin sen on oltava jollain tavalla meidän oma vikamme ja että meidän tulee olla todella kauheita eikä lainkaan kutsun arvoisia. (...) Kun näimme, että häihin oli kutsuttu tuntemattomia ja julkkiksia, joita Meghan ei edes tuntenut, oli se isku vasten kasvoja.

Tässä vaiheessa myös Thomas Markle Jr:lla meni hermot ja hän kirjoitti Harrylle julkisen kirjeen, jossa hän aneli tätä perumaan häät ja laukoi rajuja väitteitä siskopuolestaan.

– Minusta se oli isku vyön alle, ja uskon että hän (Thomas Markle Jr.) katuu sitä. Siinä vaiheessa hän varmaan kuitenkin ajatteli, ettei hänellä ole mitään menetettävää, kuninkaallisasiantuntija ja kirjailija Phil Dampier toteaa dokumentissa.


Nyt myös herttuattaren Thomas-isä joutui julkisuuden valokeilaan. Hän ilmoitti, ettei osallistu häihin, koska oli ollut vasta sydänleikkauksessa.

Piakkoin brittilehdet narauttivat Thomas Marklen myyneen paparazzikuvia itsestään häävalmistelujen parissa ja tahkonneen niillä muhkean summa rahaa. Myöhemmin kävi ilmi, että kuvakohun takana oli Samantha.

– Virhe tapahtui siinä, etteivät kuninkaallinen perhe ja Harry ja Meghan puolustaneet häntä, Samantha kertoo.

– Olin raivona, joten päätin ottaa ohjat ja varmistaa, että kuvia käytetään oikein. Se, ettei maailma pitänyt siitä, ei ole minun ongelmani. En antanut heidän tuhota isääni, Samantha puolustautuu kuvakohua.

Lopulta Meghan ja Harry lukivat netistä, ettei Thomas osallistu häihin.

– Ei ole epäilystäkään, etteikö Kensingtonin palatsi olisi siinä vaiheessa menettänyt kaikkea kontrollia. Se on asia mistä he eivät pidä, Phil Dampier spekuloi.


Kohut eivät toki ole päättyneet häihin. Niiden jälkeen Thomas-isä on antanut useita lausuntoja julkisuuteen ja luovuttanut medialle kirjeen, jonka Meghan lähetti hänelle viime elokuussa. Aiemmin Thomas väitti, ettei Meghan ole edes yrittänyt olla häneen missään yhteydessä aikoihin.

Samantha on solvannut siskopuoltaan julkisuudessa, kertonut kirjottavansa hänestä kaksi paljastuskirjaa ja ilmestynyt kutsumatta Kensingtonin palatsin porteille. Ailahtelevan käytöksensä vuoksi hänet on luokiteltu Scotland Yardissa turvallisuusriskiksi. Thomas Jr. on samaan aikaan törttöillyt omiaan ja joutunut muun muassa putkaan rattijuopumuksesta epäiltynä.


Mutta mistä tämä kaikki johtuu? Psykologi Jo Hemmings arvelee uutuusdokumentissa, että kyse on rahasta, joka on näytellyt tarinassa suurehkoa roolia.

– Raha! Se on aina se suurin syy, joka aiheuttaa riitoja perheissä, hän toteaa.

– Taloustilanne on aina ollut ongelma Marklen perheessä, toteaa myös Andrew Morton.

Kun Meghan oli nuori, hänen isänsä kustansi hänelle parhaat mahdolliset koulut. Myöhemmin kaikki muut perheenjäsenet paitsi Meghan ovat ajautuneet vararikkoon.

Viime vuoden lopulla Meghan piti Fidzillä puheen opiskelijoille ja kertoi, että maksoi itse opiskelunsa ja teki sen eteen ahkerasti töitä. Hän ei maininnut isäänsä puheessa sanallakaan.

– Näin sen ja ajattelin, että ei voi olla totta! Mitä hän juuri sanoi? Samantha kertoo dokumentissa ja huomauttaa, että suurin osa Meghanin itse tienaamista rahoista kului juhlimiseen ja kenkiin.

Kuka puhuu totta, ja kuka ei, sitä on paha mennä sanomaan, mutta Majesty Magazine -lehden päätoimittaja ja Ingrid Seward sanoo dokumentissa, että uskoo tässä tapauksessa myös Samanthaa.

– Uskon, että Samanthalla oli pointtinsa siinä mitä hän kertoi, mutta hän on jo pitkään kaivanut maata jalkojensa alta olemalla niin kelju ja epämiellyttävä, että vaikka hänen sanomansa voi olla totta, ei meitä huvita uskoa sitä, hän toteaa.


Samantha on hokenut julkisuudessa, että hänen mielestään Meghanin pitäisi maksaa koulutukseen kuluneet rahat takaisin isälleen, ja väittänyt, ettei kukaan heistä ole saanut herttuattarelta penniäkään.

– Kukaan ei ole koskaan pyytänyt häneltä rahallista tukea. Olisi kuitenkin voinut luulla, että hän tarjoutuisi auttamaan, mutta emme ole pyytäneet, Samantha kertoo dokumentissa.

Myös Thomas-isä on valitellut, ettei ole saanut tyttäreltään rahaa. Tuoreesta julkitulleesta Meghanin kirjeestä käy kuitenkin ilmi, että isä on pyytänyt tyttäreltään taloudellista apua pariinkin otteeseen.


Kuninkaalliskirjailija ja toimittaja Andrew Mortonilla on näkemys siitä, että suurimmat kohut olisi voitu välttää yhdellä pienellä teolla.

– Olen aina ajatellut että jos Meghan olisi lähettänyt hääkutsut Samanthalle ja Thomas Jr:lle, emme istuisi tässä tänään. Hänen olisi vain pitänyt sanoa, että tulkaa häihini, antaa pari paikkaa takarivistä, sanoa, että olkaa hiljaa ja kirjoittakaa vaitiolovelvollisuus, Morton pohtii.

– He olisivat olleet todella onnellisia ja hiljaisia ja nauttineet päivästä.


Vaikka rajuilta riidoilta ja sotaisilta julkitulemilta ei vältyttykään, voiko niistä päästä yli? Edes kuningatar Elisabet ei ole onnistunut saamaan sopua aikaiseksi, mutta voisiko Meghanin ja Harryn piakkoin syntyvä pienokainen tehdä sen?

– Yleensä, kun perheeseen syntyy vauva, erimielisyydet laitetaan sivuun, koska vauvan halutaan tuntevan isovanhempansa, psykologi Jo Hemmings kertoo.

Hän uskoo, että jos vauvan syntymä ei korjaa Marklen perheen välejä nyt, eivät ne tule paranemaan koskaan.

– Voi olla, että vauva ei näe koskaan toista isoisäänsä.

Andrew Mortonilla on myös oma näkemyksensä asiasta.

– Järkevä ratkaisu olisi, että kun vauva syntyy, Thomas kutsuttaisiin paikalle, hän tapaisi samalla myös Harryn ja palaisi sen jälkeen takaisin Meksikoon.

– Mutta kuten on huomattu, niin ei voi puhua järkevästä, kun puhutaan Marklen perheestä ja heidän suhteestaan Windsorin perheeseen.


Meghan Markle: Perhe sodassa -dokumentti tiistaina 9.4. klo 20 TV5:llä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt