Suomessa tänään vieraileva prinsessa Märtha Louise avautuu asemastaan Norjan hovissa: ”Olen perheessämme alimmalla arvoasteella”

Julkaistu:

Suomeen saapuva Norjan prinsessa Märtha Louise kertoo IS:lle, ettei ole harmissaan kruununperimysjärjestyksestä. Prinsessan mukaan oli jo varhain selvää, että kaikkien mielenkiinto kohdistuu vain hänen pikkuveljeensä prinssi Haakoniin.
Kuningas Haraldin ja kuningatar Sonjan tytär, prinsessa Märtha Louise, syntyi ennen veljeään, kruununprinssi Haakonia.

Märtha Louisesta ei silti koskaan tullut kruununperijää, sillä tuolloin perustuslain mukaan nainen ei voinut periä kruunua muuta kuin silloin, jos miespuolinen perijä puuttuu.

Näin pikkuveli Haakonista tuli kruununprinssi. Sittemmin lakia muutettiin ja nyt perimys määräytyy lasten syntymäjärjestyksen mukaan.

Asia ei ole liiemmin prinsessaa haitannut. Kirjassaan Herkäksi syntynyt (Otava) Märtha Louise ja hänen kollegansa Elisabeth Nordeng kertovat avoimesti elämästään, ajatuksistaan ja muun muassa siitä, millaisia haasteita erityisherkkä ihminen kohtaa.


Tällä viikolla Suomessa esiintyvä Märtha Louise sanoo IS:lle, että vaikka Haakonista tuleekin joskus kuningas, se ei koskaan ole prinsessaa häirinnyt. Märtha Louise on pikemminkin ollut onnellinen ja helpottunut, ettei häneen ole kohdistunut sellaisia paineita kuin Haakoniin.

– Olen perheessämme alimmalla arvoasteella. Oikeastaan olen melkein kaksi vuotta veljeäni vanhempi, mutta varttuessamme oli selvää, että kaikkien mielenkiinto kohdistuu vain häneen, prinsessa muistelee.

Märtha Louise painottaa, ettei ole ollut moisesta harmissaan, päinvastoin.

– Olen superonnellinen siitä, että veljeni perii kruunun. Minulle on tärkeämpää kehittää itseäni ja pärjätä omien kykyjeni ja voimieni ansiosta, hän huomauttaa.


Koko ikänsä julkisuudessa elänyt Märtha Louise on vuosien varrella pikkuhiljaa oppinut paljon niin ihmisistä kuin elämästä. Hän painottaakin olevan tärkeää oppia näkemään muut heidän naamioidensa takana. Jopa itsensä.

– Mielestäni minulle oikea tapa navigoida elämässäni on juuri noin. En elä enää sellaisessa illuusiossa, jossa minun olisi oltava kuten muut, että minusta pidettäisiin, hän pyörittelee.

Itsetutkiskelun kautta Märtha Louise tunnustaa löytäneensä oman arvonsa.

– Olen se, kuka olen, ja saan siitä voimani. En enää välitä, mitä ihmiset minusta ajattelevat tai pitävätkö he minusta. Kun tämän pidän mielessäni, olen onnellinen ja voin toteuttaa itseäni. Otankin avosylin elämän vastaan ja olen itseni kanssa nyt hyvässä paikassa, hän painottaa.


– Henkilö, kuten minä, joka ryhtyy kulkemaan aivan uutta polkua, törmää tietysti vaikeuksiin, haasteisiin ja vastustukseen. Pilkkaa voi tulla jopa lähipiiristä. Voimani on ollut se, etten ole koskaan tehnyt työtäni miellyttääkseni muita. Seison sen takana, mihin uskon, hän viittaa uskomiinsa vaihtoehtohoitoihin.

Kun prinsessaa nuorempana pilkattiin herkkyytensä tai erityisasemansa takia, innokkaana esteratsastajanakin aikoinaan tunnettu Märtha Louise löysi lohdun hevosista.

– Jos yliherkkä ihminen on alati julkisuudessa, se ei ole välttämättä hyvä asia. Selvisin teininä sillä, että menin hevostalleille. Hevoset eivät tuomitse, hän muistelee.


Kun prinsessa perusti ystävänsä Elisabethin kanssa enkelikoulun, oma perhekin oli hämillään. Hovi jopa ilmoitti, ettei perheellä ole prinsessan työn kanssa mitään tekemistä. Toki he tukevat tytärtään ja antavat hänen toteuttaa itseään. Märtha Louise on itsekin myöntänyt, että hänen valitsemansa tie ei välttämättä ole aina ollut muulle perheelle mieluisa.

– Olen aina uskoutunut tekemisistäni vanhemmilleni, hän kuittaa.

Keskiviikkona Helsingissä yliopiston pienessä juhlasalissa luennoivat Märtha Louise ja Elisabeth puhuvat muun muassa erityisherkkien ihmisten maailmasta.

– Kirjoittaminen ei ollut oikeastaan vaikeaa, sillä olen henkiseen hyvinvointiin erikoistuneen Soulspring-yrityksemme kautta luennoinut ihmisille siitä, miten omien onnistumisten ja virheiden kautta voi kehittää itseään hengellisessä ulottuvuudessa, useita teoksia julkaissut prinsessa innostuu.


Kirjassa Märtha Louise kertoo myös avoimesti elämästään ja sen käänteistä ja yksinäisyydestä.

Hän toivoo voivansa kirjallaan auttaa muita samoista ongelmasta kärsiviä ihmisiä

– He eivät saa tuntea olevansa ongelman kanssa yksin. Vaikka he ovat yliherkkiä, he ovat normaaleja ihmisiä. Minulle kirjan työstäminen oli terapiaa, hän kertoo ja sanoo Soulspringin loppuvan toukokuussa.

Prinsessa Märtha Louise Erityisherkkyys voimavarana -luennot 20. maaliskuuta Helsingin yliopiston pieni juhlasali, 21. maaliskuuta Turun Logomo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt