Loisteliaissa kruunajaisissa nähtiin yksityiskohta, joka kuvasti muutosta kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin suhteessa - Kuninkaalliset - Ilta-Sanomat

Loisteliaissa kruunajaisissa nähtiin yksityiskohta, joka kuvasti muutosta kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin suhteessa

Kesäkuussa 1953 Lontoossa nähtiin aivan valtava juhlallinen tapahtuma. Britannia sai 27-vuotiaan kuningattaren. Näky oli kuin satukirjoista.

23.3.2019 11:00

Kuningas Yrjö VI:n terveys alkoi heiketä keuhkosyövän takia vuoden 1951 aikana ja hän kuoli helmikuussa 1952. Kruununperijätär Elisabet nousi tuolloin valtaan, mutta viralliset kruunajaiset pidettiin vasta kesäkuussa 1953. Se vasta olikin tapahtuma.

  • Katso yllä olevalta videolta uutisfilmi kruunajaisista vuodelta 1953.

Kruunajaispäivänä kansalaiset olivat kerääntyneet Lontoon kaduille hyvissä ajoin sateisesta säästä huolimatta. Daily Express kirjoitti tuolloin, kuinka yleisön keskuudessa tunnelma oli innostunut, jopa riehakas.

– Lähellä Admirality Archia eräät skottilakkeja käyttäneet nuoret aloittivat Ylämaiden kansantanssin. Saman tien suuri joukko yleisöstä liikkui ylös ja alas heidän kanssaan ja, kun muutama hyväntuulinen poliisi lähestyi heitä, myös poliisien kädet nousivat ja hetken aikaa hekin vaikuttivat keinuvan tanssin tahtiin, brittilehti kirjoitti.

Kuningatar ja tämän Philip-puoliso kulkivat hevosten vetämässä kullatussa vaunussa Buckinghamin palatsilta Westminster Abbey -kirkkoon. Kirkko on toiminut kruunajaisten paikkana vuodesta 1066 lähtien.

Elisabetin kruunajaisia seurasi paikan päällä 8251 kutsuvierasta. Mukana oli myös Elisabetin ja Philipin vanhin lapsi, tuolloin 4-vuotias prinssi Charles. Prinsessa Anne ei päässyt kirkkoon, sillä hänen katsottiin olevan 3-vuotiaana vielä liian nuori.

Vaikka kruunajaiset noudattivat hyvin pitkälti perinteistä kaavaa, yksi merkittävä uudistus oli tehty. Ensimmäistä kertaa historiassa myös tavallinen kansa pääsi television välityksellä seuraamaan hallitsijan kruunaamista. Pelkästään Britanniassa tilaisuutta katsoikin hovin verkkosivujen mukaan 27 miljoonaa ihmistä – maan väkiluku oli tuolloin 36 miljoonaa.

Kruunajaisseremonia alkoi virallisesti, kun kuningatar Elisabet alkoi kävellä saattueensa kanssa kirkon käytävällä kohti Canterburyn arkkipiispaa, joka toimitti tilaisuuden. Elisabet käveli rauhalliseen tahtiin, kasvot vakavana.

– Vivat! Regina Elisabetha, kuningattarelle huudettiin yleisöstä The Guardianin mukaan.

Vuonna 2018 ilmestyneessä haastattelussa kuningatar kertoi, ettei selvinnyt kävelystä aivan kommelluksitta. Elisabetin satiininen, helmillä ja kulta- ja hopeapunonnalla koristeltu kruunajaispuku oli painava, mikä vaikeutti kuningattaren liikkumista.

– Muistan erään hetken, kun kävelin maton nukkaa vastaan, enkä voinut liikkua ollenkaan. Niin, he eivät olleet ajatelleet sitä, Elisabet muisteli huvittuneena BBC:n dokumentissa.

Piispan johtaman seremonian aikana kirkossa vallitsi syvä hiljaisuus, joka korosti tilaisuuden arvokasta ja historiallista luonnetta. The New York Times kuvaili kolme tuntia kestäneen tilaisuuden olleen kuin satukirjasta.

– Hento kuningatar olisi aivan hyvin voinut olla hahmo Walter Scottin kirjasta, istuessaan valtaistuimellaan kruunu päässään, pitäen käsissään valtikkaa ja toista valtikkaa, jossa on kyyhky, pää painuksissa kruunun painosta.

Yhdysvaltalaislehti nosti seremoniasta esille myös yksityiskohdan, joka kuvasti muutosta Elisabetin ja tämän puolison välisessä suhteessa.

– Prinssi Philip polvistui ihastuttavan vaimonsa edessä, Elisabetin pää kumarruksissa kruunun painon ja sen tuoman vastuun takia, ja vannoi omistavansa koko elämänsä kuningattaren palvelemiseen ja puolustamiseen.

Elisabet sai kruunajaisissa päähänsä yli kaksi kiloa painavan Pyhän Edwardin kruunun. Myöhemmin hän vaihtoi sen kevyempään Imperial State Crowniin, jonka kaaria oli laskettu hieman, jotta se istuisi paremmin kuningattaren päähän.

Elisabet on kertonut haastattelussa, ettei Imperial State Crown kuitenkaan ole kovin mukava päässä.

– Et voi katsoa alas lukiessasi puhetta vaan sinun pitää nostaa puhetta. Muuten niskasi menisi poikki ja kruunu putoaisi.

Seremonian jälkeen Elisabet ja Philip matkasivat kirkolta takaisin Buckinghamin palatsiin. Reitti oli suunniteltu mahdollisimman pitkäksi, jotta kansalaiset pääsisivät vilkuttamaan kuninkaallisille. Palatsin parvekkeelta Elisabet, Philip lapsineen vilkuttivat yleisölle.

Voit lukea lisää kuningatar Elisabet II:sta ja elämästä brittihovissa Ilta-Sanomien uudesta erikoisjulkaisusta.

Artikkeli on julkaistu alun perin kesäkuussa 2018.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?