Dokumentti paljastaa: Omapäinen prinssi Philip riitautui kuningataräidin kanssa – sai tarpeekseen hovin pinttyneestä käytännöstä

Julkaistu:

kuninkaalliset
Prinssi Philip rakastaa teknologiaa, ja hän olikin se, joka päätti 50-luvulla, että hovi luopuu lähettipoikien käyttämisestä.
Brittiläinen Channel 5 -tv-kanava esittää maaliskuussa televisiossa kaksiosaisen dokumentin, jossa kerrotaan brittihovin kuningataräidin eli kuningatar Elisabet II:n äidin elämästä.

The Queen Mum: The Reluctant Queen sisältää paljon ennennäkemätöntä arkistomateriaalia kuningataräidin elämästä. Dokumentin ensimmäinen jakso on jo esitetty brittien televisiossa.

Daily Mail -lehti kertoo nyt, että keskustelua on herättänyt erityisesti luonteenlaadultaan järkähtämättömänä naisena pidetyn kuningataräidin ja tämän vävypojan prinssi Philipin suhdetta käsittelevä osuus.

Dokumentissa esitetään, että omapäinen prinssi Philip ei tullut järin hyvin toimeen voimakastahtoisen anoppinsa kanssa.


Tietojen mukaan Philip riitaantui puolisonsa äidin kanssa 50-luvulla, koska Philip sai päähänsä uudistaa hovin pinttynyttä käytäntöä kohti nykyaikaa.

Teknologiaa rakastava Philip asennutti palatsiin kaikkialle lankapuhelimia ja määräsi puhelimien käytön ensisijaiseksi viestintätavaksi hovissa. Aiemmin lähettipojat juoksivat viemässä paperille kirjattuja viestejä hovin jäseneltä toiselle.

Tästä kuningataräiti ei pitänyt, kuten ei muistakaan Philipin tempauksista teknologiaan liittyen.

Philip tunnetusti ylipuhui puolisonsa siihen, että tämän kruunajaiset vuonna 1953 esitettäisiin televisiossa suorana lähetyksenä. Siitä tv-lähetyksestä tuli kaikkien aikojen ensimmäinen valtava suora lähetys, jota seurattiin tiiviisti ympäri maapalloa.


Philipin ja kuningataräidin välejä on puitu aiemminkin julkisuudessa. Asia tuotiin esiin viimeksi Netflix-dokumentissa The Royal House of Windsor.

– Kuningataräiti suhtautui prinssi Philipiin varovaisesti. Hän ajatteli aina, että Philip kiusasi poikaansa eikä ymmärtänyt tämän herkkyyttä, kertoja sanoo dokumentissa.


Philip ei kuitenkaan ollut tunnetusti ainoa perheen tulokas, josta konservatiivinen kuningataräiti ei pitänyt. Perheen matriarkka ei koskaan tullut toimeen puolisonsa veljen puolison Wallis Simpsonin kanssa. Sanotaan, että juuri kuningataräiti varmisti, ettei Wallis saanut kuninkaallista titteliä avioituessaan Edvard VIII:n kanssa.


Elizabeth Bowes-Lyon meni naimisiin Yorkin herttuan prinssi Albertin kanssa Westminster Abbeyssa vuonna 1923.

Nuoresta morsiamesta tuli nopeasti hyvin pidetty jäsen kuninkaallisessa hovissa. Hän seisoi puolisonsa rinnalla kuin järkähtämätön kallio silloin, kun Albert pakotettiin vastoin tahtoaan kuninkaaksi vuonna 1936.

Vasta viime vuosikymmeninä julkisuuteen on alkanut tihkua ikävää tietoa siitä, millainen kuningataräiti oli kulissien takana hovissa.

Hän oli kuningattarena puolisonsa Yrjö VI:n kuolemaan saakka, mutta vuodesta 1952 hänet tunnettiin sekaannuksien välttämiseksi yksinkertaisesti kuningataräitinä. Kuningataräiti Elisabet kuoli 101-vuotiaana vuonna 2002.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt