Asiantuntija on seurannut brittihovia vuosikymmeniä – kertoo nyt ehdottoman näkemyksensä herttuatar Meghanin ja kuningatar Elisabetin väleistä

Julkaistu:

kuninkaalliset
Kuninkaallisasiantuntija Marlene Koenig sanoo IS:n haastattelussa, että Andrew Mortonin teos on yksityiskohtaisin julkaisu, joka herttuatar Meghanista on tehty. – Siinä on paljon sellaisia asioita, mitä aiemmin ei ole kerrottu, Koenig sanoo.
Kertooko Andrew Mortonin tuore, paikoittain kohauttavakin teos koko totuuden herttuatar Meghanin elämäntarinasta?

Historioitsija ja kuninkaallisasiantuntija Marlene Koenig on perehtynyt kuninkaallisiin työssään ja vapaa-ajallaan jo useamman vuosikymmenen ajan. Hän oli yksi asiantuntijoista, joita kirjailija käytti lähteenään Meghan – prinsessa Hollywoodista -kirjaa varten.

Yhdysvalloissa, Virginiassa asuva historioitsija kertoo IS:n haastattelussa ajatuksistaan kirjaan liittyen.

– Se oli Andrew Mortonille tyypillisesti hieman sensaatiohakuinen, kuten Diana-kirjakin aikoinaan, Koenig naurahtaa.

Skype-puhelun ääni tärisee hieman, mutta ei niin pahasti, ettei Koenigin innostus välittyisi puhelun läpi toimittajan korviin.

– Tällä hetkellä kirja on yksityiskohtaisin teos, mitä Meghanista on tehty. Morton jutteli Meghanin tuntevien ihmisten kanssa, kävi hänen vanhalla koulullaan ja teki totisesti huolellista taustatyötä.

– Siinä on paljon sellaisia asioita, mitä aiemmin ei ole kerrottu. Mutta toki se on Andrew Mortonin kirja, joten se ei pyri olemaan pelkkää kylmää faktaa, Koenig sanoo.


Kirjassa Meghania verrataan erityisesti Wallis Simpsoniin, naiseen, joka sai kuningas Edvard VIII:n luopumaan kruunustaan rakkauden tähden. Wallis oli Meghanin tapaan amerikkalainen seurapiirikaunotar.

Koenig sanoo suoraan, että hänen mielestään vertaukset menevät metsään. Wallis eli etuoikeutettua elämää Ranskassa, kun taas Meghan on luonut itse oman uransa alusta asti ja tekee aktiivisesti hyväntekeväisyystyötä hovin palveluksessa.

– Minun mielestäni niillä kahdella naisella on vain kaksi samanlaista piirrettä: se, että he ovat molemmat amerikkalaisia ja molemmat ovat eronneet. Muuta samaa heissä ei ole.


Asiantuntijan mukaan amerikkalaisten ja brittien väliset kulttuurierot voivat olla Meghanille aluksi haaste. Vaikka kielessä ja kulttuurihistoriassa on samankaltaisuuksia, Yhdysvallat ja Britannia ovat silti kaksi aivan erilaista paikkaa elää.

– Hänen ei tarvitse kuin esittäytyä uudelle ihmiselle siellä, ja he ajattelevat, että voi luoja, tuo on niin amerikkalaista!

– Jotkut asiat ajavat Meghanin ihan varmasti hulluksi siellä. Hän ei kuitenkaan ole tyypillinen amerikkalainen. Hän ei ole paksu tai töykeä – anteeksi nyt vain, mutta me amerikkalaiset olemme sellaisia.

Niin kuin kulttuurieroissa ei olisi jo kylliksi opettelemista, niin Meghanin täytyy lisäksi sopeutua moitteettomasti maailman vanhimpaan kuninkaalliseen sukuun. Kuninkaallisen perheen käyttäytymistapoihin liittyy valtavasti sääntöjä.

– On tärkeää, kenen takana kävelet huoneessa, mitä sinulla on päälläsi, missä seisot, mitä voit tehdä ja mitä et voi tehdä.

On kuitenkin muistettava, että paljon on muuttunut sen jälkeen, kun esimerkiksi Diana vihittiin prinsessan tehtäviinsä. Koenigin mukaan 20 vuotta sitten ei olisi ollut mahdollista, että Harry nai eronneen tummaihoisen naisen, puhumattakaan niistä työtehtävistä, joihin Harry ja Meghan ovat viime aikoina uppoutuneet.

– Nykyään kuninkaalliset voivat esimerkiksi ottaa osaa prostituoitujen asemaa ajavaan hyväntekeväisyystyöhön, Koenig huomauttaa.


Koenigin mielestä monet merkit puhuvat sen puolesta, että Meghan on otettu valtavan hyvin vastaan brittihovissa.

Kuningattaren välittämisestä ja huolenpidosta kertoo Koenigin mukaan esimerkiksi se, että hän antoi Meghanille ensimmäiseksi suojelukohteeksi Royal National Theatren, jonka suojelijana kuningatar toimi aiemmin henkilökohtaisesti.

– Mielestäni se osoittaa sen, että kuningatar todella pitää hänestä.

Asiantuntija tyrmää täysin huhut siitä, että William, Catherine, Harry ja Meghan olisivat riidoissa keskenään. Hän uskoo, että kaikilla sisaruksilla on joitain pieniä erimielisyyksiä, mutta kyse ei varmasti ole mistään vakavasta.

– On ihan normaalia, että heillä on pieniä erimielisyyksiä, koska he elävät ihan erillistä elämää. Se ei ole mitenkään tavatonta.


Brittilehdistön uutisiin kannattaa asiantuntijan mielestä aina suhtautua varauksella.

– Luulen, että brittilehdistössä on tällä hetkellä vallalla tietynlainen näkemys Meghanista. He eivät ole kovin tarkkoja siitä, miten he kirjoittavat hänestä. Brittilehdistö seuraa samaa kaavaa, mitä he ovat seuranneet vuosia.

Kirjoituksista ja soraäänistä huolimatta yksi asia on varmaa: se, että hovin on nyt muututtava pysyvästi.

– Kuninkaallinen ympyrä kasvaa nyt isommaksi. Kaksikymmentä vuotta sitten tämä ei vielä olisi ollut mahdollista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt