Herttuatar Meghanin vauvakutsut aiheuttivat kohun – britit tyrmistyivät liki puolen miljoonan euron hintalapusta: ”Todellista tekopyhyyttä” - Kuninkaalliset - Ilta-Sanomat

Herttuatar Meghanin vauvakutsut aiheuttivat kohun – britit tyrmistyivät liki puolen miljoonan euron hintalapusta: ”Todellista tekopyhyyttä”

Herttuatar Meghanin vauvakutsujen muhkea hintalappu on suututtanut osan brittikansasta.

22.2.2019 18:41

Raskaana oleva herttuatar Meghan on jälleen noussut puheenaiheeksi brittien keskuudessa. Herttuatar vietti tällä viikolla aikaa New Yorkissa läheisten ystäviensä kanssa. Viisipäiväinen visiitti huipentui keskiviikkoiltana upeassa kattohuoneistossa järjestettyihin vauvakutsuihin, joille osallistui liuta maailmankuuluja naisia, kuten Amal Clooney ja Serena Williams.

Matkan hintalappu on melkoinen: brittilehtien mukaan yksityiskoneella lentämiseen, kattohuoneiston vuokraan ja muihin järjestelyihin on huvennut helposti peräti 440 000 euroa. Lehtitietojen mukaan varoja ei maksettu brittiläisten pussista, vaan verorahojen sijaan herttuattaren ystävät kustansivat koko lystin.

Herttuatar Meghan piteli vatsaansa poistuessaan hotellistaan New Yorkissa.­

Brittien keskuudessa Meghanin liki puoli miljoonaa maksaneet vauvakutsut on leimattu ”pettymykseksi” ja ”iskuksi päin tavallisten kansalaisten kasvoja”. Jotkut ovat syyttäneet herttuatarta tekopyhäksi, sillä hän on puhunut aiemmin paljon köyhien puolesta ja osallistunut köyhyyttä vähentäviin kampanjoihin.

Lisäksi yksityiskoneella lenteleminen on suututtanut ympäristöaktivistit. Kuten Daily Mail uutisoi, kansalaisten mielestä herttuattaren sanat ja teot ovat ristiriidassa.

Yltäkylläiset, liki puoli miljoonaa euroa maksaneet vauvakutsut ovat saaneet osan kansasta häkellyksiin.

– Herttuaparin ajatellaan olevan humanisteja. He ovat vähemmistöjen puolella. Kuvottavat kustannukset viiden päivän matkasta ovat todellista tekopyhyyttä, kansalaiset jyrisevät Twitterissä.

Manhattanilla sijaitseva luksushotelli The Mark sai kunnian toimia herttuattaren vauvakutsujen juhlapaikkana.­

Tv-persoona ja juontaja Piers Morgan otti kohuun kantaa kuvailemalla herttuattaren vauvajuhlia yksinkertaisesti ”pröystäileviksi”.

Hän toteaakin, ettei kuningatar Elisabetkaan varmasti ole kovin tyytyväinen Meghanin aiheuttamaan kohuun.

– Meillä britannialaisilla ole tapana järjestää vauvakutsuja. Syntymättömälle vauvalle järjestetyt juhlat täynnä maailmankuuluja vieraita ovat jotain, mikä saa varmasti kuningattaren ihmettelemään, että mistä oikein on kysymys, Morgan lataa brittilehdessä.

Joidenkin kansalaisten mielestä herttuatar Meghanin pitäisi rajoittaa ylellistä elämäntyyliään.­

Morganin mukaan herttuatar on sortunut suurimpaan mahdolliseen etikettirikkeeseen: hän on tyytynyt kaikkea muuta kuin vaatimattomuuteen siirryttyään osaksi kuninkaallista perhettä.

– Me kaikki tiedämme, että kuninkaalliset ovat erittäin rikkaita. Ehdoton sääntö on kuitenkin, että mammonaa ei pidä hieroa tavallisen kansan kasvoihin. Britit haluavat kuninkaallisten olevan nöyriä, Morgan toteaa.

– Hänen pitää olla varovainen. Emme halua, että hänestä tulee uusi Marie Antoinette, Morgan heittää.

Morgan viittaa Ranskan kuningattareen Marie Antoinetteen, joka oli kuuluisa järjestämistään ylellisistä juhlista ja kallista seurapiiritapahtumista, vaikka maa oli talousvaikeuksissa. Köyhyydessä ja nälänhädässä elänyt kansa ei hyväksynyt kuningattaren pröystäilevää elämäntyyliä, ja hänet tuomittiin kuolemaan vuonna 1793.

Kansan äänitorvena usein toimineen brittiläisen tv-tähti Piers Morganin mukaan Meghanin käytös on tekopyhää.­

Myös brittiläinen kolumnisti Jan Moir tuomitsee herttuattaren tuhlailun muiden vanavedessä. Hän huomauttaa Daily Mailissa, että alunperin vauvakutsut olivat vaatimattomat juhlat, joissa annettiin pieniä lahjoja ja hyviä neuvoja tulevia koitoksia varten.

– Miksei herttuatar pitänyt yksityisiä juhlia vaikka jonkun ystävänsä luona, sen sijaan, että hän järjesti tämän jättimäisen spektaakkelin? Moir tylyttää.

Erityisesti kuningatar Elisabetin suhtautuminen asiaan on huolestuttanut myös Moiria.

– Miettikääpä kuningatarta. Hän katsoo tätä kaikkea hölynpölyä oleskeluhuoneensa televisiosta, istuen sohvalla takkatulen ääressä ja juoden kuumaa kaakaota. Mitähän hän tuumaa tästä kaikesta? Ei varmasti mitään hyvää, Moir huomauttaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?