Natsikohut ovat vavisuttaneet kuninkaallisia vuosikymmenten ajan – hovien vaietut salaisuudet paljastuivat vaivihkaa: ”Se oli valtava shokki” - Kuninkaalliset - Ilta-Sanomat

Natsikohut ovat vavisuttaneet kuninkaallisia vuosikymmenten ajan – hovien vaietut salaisuudet paljastuivat vaivihkaa: ”Se oli valtava shokki”

Kuningashuoneiden jäsenet nähdään usein hyvän lähettiläinä kouluissa, sairaaloissa ja kulttuurihankkeissa. Entä kun menneisyydestä paljastuu suora linkki pahuuteen?

Julkaistu: 9.2.2019 14:01

Kuningatar Silvia myönsi joulukuussa syntymäpäivähaastattelussa isänsä natsiyhteydet – puolustettuaan häntä pitkään. Monella kuningashuoneella on vastaavia yhteyksiä.

Ruotsin kuningattaren Silvian isän Walther Sommerlathin natsimenneisyys nousi taas otsikoihin, kun jouluaatonaattona 75 vuotta täyttäneen, saksalais-brasilialaisstaustaisen kruunupään elämästä tehty dokumentti esitettiin Ruotsin televisiossa. Myös Suomessa tammikuussa nähdyssä haastattelussa kuningatar avasi järkytystään.

Se, että porvarillisen Sommerlathin perheen vauraus oli peräisin natsihallinnon juutalaisomistajalta takavarikoimasta berliiniläistehtaasta, ahdisti Silviaa. Käyttötavaroita valmistaneessa tuotantolaitoksessa hyödynnettiin ahdinkoon joutuneiden juutalaisten orjatyövoimaa.

Aina vuonna 1990 tapahtuneeseen kuolemaansa asti Walther Sommerlath kiisti natsiyhteytensä, mutta todisteet kielivät toista.

– Se oli valtava shokki. En uskonut huhuja, mutta kun näin mustaa valkoisella, minun oli uskottava se todeksi, isäänsä vuosien ajan perusteettomasti puolustanut kuningatar totesi syntymäpäivähaastattelussaan.

Ruotsin kuningatar Silvia isänsä Walther Sommerlathin ja äitinsä Alicen kanssa tammikuussa 1990. Samana vuonna kuollut Walter Sommerlath kielsi natsimenneisyytensä elämänsä loppuun saakka.

Järkyttynyt kuningatarparka ei ole Ruotsin hovin ensimmäinen jäsen, joka on joutunut kohtaamaan isänsä natsiyhteydet. Hän jakaa kohtalonsa puolisonsa, kuningas Kaarle XVI Kustaan kanssa. Tämän isä, perintöprinssi Kustaa Aadolf – joka menehtyi lento-onnettomuudessa tammikuussa 1947 poikansa ollessa vain yhdeksän kuukauden ikäinen – tunnettiin sympatioistaan natsi-Saksaa kohtaan.

1930-luvulla prinssi vieraili Ruotsin virallisena edustajana Saksassa. Tällöin hän tapasi ystävällisissä merkeissä maan ylimmän johdon Adolf Hitleriä ja Hermann Göringiä myöten. Kruununperillisen toiveena oli taistella Suomen ja Saksan rinnalla Neuvostoliittoa vastaan toisessa maailmansodassa, mutta hänen isänsä, kuningas Kustaa VI Aadolf hyllytti idean.

Ruotsin kuningashuone ei ollut ainoa, jolla on riittänyt yhteyksiä natsijohtajiin. Tammikuussa 1936 isänsä Yrjö V:n kuoleman jälkeen Ison-Britannian valtaistuimelle kohosi kuningas Edward VIII. Perheen kotoisammin ristimänimellä kutsuma kruununperillinen David luopui valtaistuimesta vain noin 11 kuukauden kuluttua.

Edward VIII ja Wallis Simpson olivat 1930-luvun kohupari.

Kruunusta luopumisen syyksi entisenä sotasankarina tunnettu playboy ilmoitti rakkautensa kahdesti eronneeseen amerikkalaiseen viettelijättäreen Wallis Simpsoniin. Tällä oli suhde samaan aikaan myös natsipoliitikkoon, silloin Britanniassa Saksan ulkoministerinä toimineeseen Joachim von Ribbentropiin. Oliko siis syy kruunusta luopumiseen rakkaus – vai myös epäisänmaallisuus? Sittemmin Windsorin herttuana tunnettu ex-hallitsija nimittäin lomaili vain vajaata vuotta myöhemmin Adolf Hitlerin vieraana pittoreskissa Baijerissa.

The Guardian -lehden mukaan jo Davidin isä, kuningas Yrjö V asetti poikansa tämän epäilyttävän yksityiselämän vuoksi kansallisen turvallisuuspalvelun tarkkailun alle. Kuningas ei enää luottanut perilliseensä vaan pelkäsi tämän pelaavan vihollisen pussiin.

The Guardianin mukaan sota-ajalta onkin todisteita siitä, että Windsorin herttua oli valmis neuvottelemaan yhteistyöstä natsien kanssa saadakseen asemansa omilla ehdoillaan takaisin, mikäli Saksa valtaisi saarivaltion.

Vanhan kuninkaan Yrjö V:n mielessä toki painoi myös se, että hallitsijaperhe oli ollut tunnettu Windsoreina vasta 1917 asti. Sitä ennen heitä kutsuttiin alkuperäisen saksalaisnimensä mukaan Saxe-Coburgin ja Gothan sukuna, mikä herätti kansan epäluulon.

Tuleva kuningatar, prinsessa Elisabet ja puolisonsa Philip Mountbatten Buckinghamissa vuonna 1947.

Davidin pikkuveli Albert eli Bertie, joka tunnettiin hallitsijanimellä Yrjö VI, käänsi Saksan Lontooseen kohdistamien tuhoisten pommitusten ja muiden maailmansodan koettelemusten vuoksi selkänsä isoveljelleen. Windsorin herttua ei enää ollut tervetullut saarivaltioon.

Pesäero Saksaan haluttiin piirtää selkeästi − etenkin, kun kuningatar Elisabet II avioitui kruununprinsessana vuonna 1947 Kreikan kuningashuoneeseen kuuluvan Philip Mountbattenin kanssa. Urhoollisesti brittilaivastossa taistellut sulhanen oli kuitenkin varttunut osittain Saksassa, ja hänen kaikki neljä sisartaan avioituivat natsiyhteyksiä omaavien saksalaisylimysten kanssa.

Vuonna 2005 nousi valtava kohu, kun prinssi Harry kuvattiin juhlimassa natsiunivormussa. Prinssi pyysi nopeasti anteeksi.

Kun sitten hurjimpia villikkovuosiaan elävä prinssi Harry, 34, päätti sonnustautua ystäväpiirinsä naamiaisjuhliin ajattelemattomasti 19 vuotta sitten natsiunivormuun, skandaali oli valmis. Isoisoeno Davidin synnit ja Philip-vaarin sisarten menneisyys nousivat taas esiin.

Kaikki hovisalaisuudet eivät liity kaukaisiin natsiaikoihin. Hollannin kuningatar Máxima, 47, on myös joutunut tilittämään isänsä syntejä. Vajaat kaksi vuotta sitten menehtynyt Jorge Zorreguita toimi maatalousministerinä kotimaassaan Argentiinassa 1970- ja 1980-lukujen vaihteessa.

Hollannin nykyisen kuningattaren Maximan (oik.) isä Jorge Zorreguita (vas.) oli mukana prinsessa Catharina-Amalian ristiäisissä 2004, mutta tyttärensä kuninkaallisiin häihin argentiinalaisisää ei kutsuttu poliittisen taustansa takia.

Kenraali Jorge Rafael Videlan pahamaineisen hallinnon palveluksessa työskennellyt Zorreguita ei välttynyt sen varjopuoliin sotkeutumisesta, ja monia maatalousministeriönkin arvostelijoita katosi sotilasvaltiossa ikiajoiksi. Hollannissa nousi myrsky asian kohotessa julkisuuteen.

Niinpä pankkialalla työskentelevän Máximan sanoessa unelmaprinssilleen, nykyiselle kuningas Willem-Alexanderille ”tahdon” morsiamen isää ei voitu kutsua hääväkeen. Myös äiti Maria del Carmen Cerruti Carricarti jättäytyi juhlista pois.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?