Kuningatar Elisabet sai 67 vuotta sitten musertavan suruviestin – muistuttaa kuninkaallisten elämän erikoisesta nykysäännöstä - Kuninkaalliset - Ilta-Sanomat

Kuningatar Elisabet sai 67 vuotta sitten musertavan suruviestin – muistuttaa kuninkaallisten elämän erikoisesta nykysäännöstä

Elisabet II nousi Ison-Britannian kuningattareksi 67 vuotta sitten 6. helmikuuta 1952. Vuosipäivän kunniaksi kuva on otettu 5.2.2019.

Julkaistu: 6.2.2019 21:44

Britannian kuninkaallisten on valmistauduttava kuninkaalliseen kuolemaan jokaisella matkallaan.

Nuoresta prinsessa Elizabethista (Elizabeth Alexandra Mary) tuli kuningatar, kun hänen isänsa, kuningas Yrjö VI kuoli yllättäen. Elisabet II nousi Ison-Britannian kuningattareksi 67 vuotta sitten 6. helmikuuta 1952.

Kuningas Yrjö VI valtiovierailulla Ranskassa vuonna 1938, vierellään kuningataräiti Elisabet ja prinsessa Elizabeth.

Kun hänen isänsä kuoli, prinsessa Elizabeth oli Keniassa eikä hänellä ollut suruasua mukana. Paluuta kotimaahan ilman surupukua päällä olisi pidetty sopimattomana. Vaikka kone oli jo laskeutunut, hänen täytyi odottaa koneessa niin kauan, että hänelle toimitettiin asiaan kuluva asu, ennen kuin hän saattoi laskeutua kotimaansa kamaralle.

Laatusarja muistutti asiasta

Kyseinen asia nousi uudelleen esiin Netflixin tv-sarjassa The Crown. Sarja kertoo kuningatar Elisabet II:sta.

Kaikkien kuningasperheen jäsenten vaatekerroista täytyy aina löytyä myös musta suruasu. Tämä johtuu siitä, että jos joku kuninkaallisen perheen jäsen sattuisi kuolemaan, kuningasperheen jäsenillä pitää olla suruasu kuvaajien varalta heti yllään.

Näyttelijä Claire Foy kuningatar Elisabetina Netflixin The Crown -sarjassa.

Kuninkaallisen kuoleman sattuessa asiaan kuuluvaa surua ja kunnioitusta pitää ilmaista heti kokomusta asu yllä.

Myös suru-uutisen kertovilla uutistoimittajilla pitää olla musta suruasu yllään, kun he kertovat asiasta mediassa. Tästä muistutti The Daily Express.

Yhdistyneen kuningaskunnan nykyinen hallitsijasuku Windsor on saksalaista alkuperää. Suvun nimi oli alun perin Saksi-Coburg-Gotha. Nimi muutettiin ensimmäisen maailmansodan aikana.

Lähteet: Yhdistyneen kuningaskunnan ja sen merentakaisten alueiden perustuslaillisen monarkian verkkosivut, The Crown, Sachsen-Coburg und Gotha -sivut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?