Norjan prinsessa Märtha Louisea, 47, on usein pidetty kuninkaallisen perheen outolintuna, joka on kulkenut omaa tietään.
Maaliskuussa Suomeen saapuva prinsessa kiertää ympäri maailmaa luennoimassa enkeleistä ja erityisherkkyydestä.
Kuningas Harald V:n ja kuningatar Sonjan esikoislapsesta ei koskaan tule kuningatarta, sillä Norjan kruununperimyslaki suosi vuoteen 1990 asti poikalapsia. Niinpä prinsessan pikkuveli Haakon seuraa aikanaan valtaistuimelle isäänsä, ja Märtha Louise on saanut elää vapaampaa elämää.
Prinsessa käy läpi ystävänsä Elisabeth Nordengin kanssa kirjoitetussa Herkäksi syntynyt -teoksessa (Otava) elämänsä käännekohtia. Samalla hän oikoo ensimmäistä kertaa monia hänestä liikkuneita huhuja ja kertoo omin sanoin erityisherkkyydestään, jonka vuoksi hän on joutunut pilkan kohteeksi Norjassa.
Märtha Louise kuvailee lapsuutensa olleen onnellinen, eikä häneen kohdistunut samanlaisia paineita kuin kruununprinssi Haakoniin. Hovin suojaisassa helmassa kasvanut prinsessa on kuitenkin aina kipuillut tittelinsä tuomien vaatimusten kanssa.
– Kasvaessani tunsin kuitenkin itseni yksinäiseksi. Minä olin erilainen. Synnyin prinsessaksi. Ja synnyin erityisherkäksi, Märtha Louise sanoo teoksessa.
Märtha Louise nähdään toisinaan edelleen eri tilaisuuksissa kuninkaallisen perheen kanssa. Kuvassa prinsessa isänsä Haraldin kanssa.
Tilaisuuksista, joissa koko kuninkaallinen perhe edusti yhdessä, muodostui nuorelle prinsessalle tuskien taival. Hän koki ihmisten arvostelevan ja vähättelevän häntä. Harmittelevan, ettei hän syntynyt pojaksi.
– Muistan, että kymmenvuotiaana pelkäsin kuollakseni keskikäytäviä ja ihmisiä, jotka tulivat liian lähelle, hän kuvailee.
Norjalaiset ovat suhtautuneet ymmärtäväisesti enkelikoulua pyörittävään prinsessaansa. Kuninkaallinen perhe on kuitenkin korostanut, etteivät he jaa prinsessan kanssa samoja uskomuksia.
Hän sanoo kokeneensa olevansa kuninkaallisen perheen vähäpätöisin jäsen. Prinsessa, jolla ei ollut mitään virkaa tai elämäntehtävää.
– Minulla ei ole aavistustakaan mistä tuollaiset ajatukset olivat peräisin. Ne olivat dramaattisia ja liittyivät usein syyllisyyteen. Lapsuudessa olin aina peloissani, että jokin oli minun syyni. Että minä olin väärä.
Norjassa mielenkiinto prinsessan elämää kohtaan on ollut valtavaa. Kansalaiset ovat halunneet tietää missä hän on opiskellut tai ketä hän on tapaillut. Usein Märtha Louise koki, ettei hän tehnyt ihmisten mielestä mitään oikein.
Kuningasperhe kuvattuna 1983. Kuninkaallista elämää vieroksunut Märtha Louise löysi kutsumuksensa vuosien kipuilun jälkeen. –Olin tiellä. Minunhan ei pitänyt kuin avioitua ja päätyä rikkaan miehen huollettavaksi. Minun piti saada rooli, hän sanoo.
– Sain kuulla, että minulla oli vääränlaisia rakastettuja. Poltin tupakkaa. Päivänselvää oli, että se oli vakava virhe. Prinsessat eivät polta. Vielä vähemmän sporttiset prinsessat. Se ei ollut hyväksi, ymmärrän sen, mutta sellainen luonnevika minulla oli.
– Kuilu oli niin suuri minun persoonani ja minusta tehdyn kiiltokuvan välillä. Kuinka onnistuisin roolissani ja täyttäisin kaikki odotukset? Olin haavoittuvainen. En koskaan tuntenut oloani turvatuksi.
Luopui arvonimestään
Käännekohta Märtha Louisen elämässä tuli 1995, kun hän oli opiskelemassa Alankomaissa. Prinsessa on kertonut haastatteluissa kohdanneensa suojelusenkelinsä meditaatiokurssilla. Kokemus oli niin väkevä, että se muutti hänen elämänsä.
Prinsessa kertoo kirjassa löytäneensä kutsumuksensa vaihtoehtohoidoista ja henkisyydestä.
Hän tutustui Rosen-terapiaan, jossa tarkoitus on vapauttaa tunnelukkoja kehosta kosketuksen tai hieronnan avulla. Siellä hän tunsi ensimmäistä kertaa, ettei ole mikään kummajainen, vaan maailmassa oli muitakin ihmisiä, jotka kokivat asiat samalla tavalla kuin hän. Hän sai viimein olla oma itsensä.
Avioiduttuaan kirjailija Ari Behnin kanssa vuonna 2002 Märtha Louise luopui arvonimestään Hänen kuninkaallinen korkeutensa. Se oli ennenkuulumatonta, mutta mahdollisti prinsessalle vapaamman elämän.
– En enää ottanut vastaan luontoisetua, vaan ansaitsin omat rahani ja maksoin veroa niin kuin muutkin, Märtha Louise kuvailee.
2016 eronneet Märtha Louise ja Ari Behn elivät hovin mittapuulla boheemia arkea. Behn totesi parin flirttailevan myös toisten kanssa ja olevan hyvin vapaamielinen.
Norjassa kuohahti 2007, kun media sai selville entistä itsenäisemmän Märtha Louisen perustavan enkelikoulun selvännäkijä Elisabeth Nordengin kanssa. Jokaisella norjalaisella tuntui olevan jonkinlainen mielipide ”huuhaauskomuksiin” hurahtaneesta prinsessasta.
Kuningashuone sen sijaan ilmoitti napakasti, ettei se ole missään tekemisissä enkelikoulun kanssa.
– Ihmiset luulivat minua hulluksi. Että olin arvaamaton. Tai sitten he pilkkasivat ja vähättelivät minua. Mutta en ole koskaan sanonut olevani selvännäkijä. En pysty näkemään tulevaisuuteen.
Terveysalan asiantuntijat tuomitsivat julkisuudessa enkelihoidot humpuukiksi ja rahastamisyrityksiksi. Prinsessa yritti selittää, mitä enkelikoulu todellisuudessa tarkoittaa.
– Näen asioita, tunnen asioita, aistin asioita. Ja siten se on minulle tärkeää. Jo pienestä pitäen olen voinut käsittää mitä muut tuntevat, hän kuvaili tv-haastattelussa 2007.
Norjalaiset suhtautuivat prinsessan uskomuksiin melko ymmärtäväisesti, kunnes Märtha Louise kertoi pystyvänsä kommunikoimaan kuolleiden kanssa. Norjan kirkko älähti ja prinsessa on sittemmin pitänyt suun supussa kuolemanjälkeisestä elämästä.
Prinsessan erityisherkkyys ja kiinnostus enkeleitä kohtaan ovat jakaneet mielipiteitä myös hänen omassa perheessään. Märtha Louise paljastaa kirjassa sopineensa vanhempiensa kanssa, että saisi harjoittaa rauhassa omia kiinnostuksen kohteitaan siihen asti, kunnes täyttäisi 30-vuotta. Sen jälkeen hänen odotettiin muuttavan takaisin Norjaan ja keskittyvän virallisiin tehtäviin.
Prinsessa on sanonut haastatteluissa elävänsä tavallista arkea lastensa kanssa. Hän puhuu Maud Angelicalle (kesk.), Leah Isadoralle (oik.) ja Emma Tallulahille (vas.) toisinaan myös enkeleistä.
Viralliset tehtävät ovat kuitenkin saaneet väistyä yleisöluentojen ja oman enkelikoulun tieltä.
– On rasite perheelleni, että työskentelen jonkin sellaisen parissa, jota ei yleisesti ole hyväksytty. He eivät ole koskaan pyytäneet minua lopettamaan, mutta tiedän, että tämä on välillä heille vaikeaa. Tiedän myös sen, että he pitävät minusta juuri sellaisena kuin olen.
Märtha Louise pitää Erityisherkkyys voimavarana -luennon 20.3. Helsingissä ja 21.3. Turussa. Herkäksi syntynyt -teos saatavilla nyt kirjakaupoista.
Norjan kuningasperheen kiistatta omalaatuisin jäsen on enkeleiden kanssa kommunikoiva prinsessa Märtha Louise. – Yritin pitkään olla enemmän normaali kuin kaikki muut, koska olin prinsessa, Märtha Louise sanoo kirjassa.