Kuninkaalliset

Prinssi Philipin, 97, autokolari aiheutti julkisen ketjureaktion, joka ajoi hovin ongelmiin: tv-tähti otti esiin kuningattarenkin kavahtaman faktan

rac

Julkaistu:

kuninkaalliset
97-vuotiaan prinssi Philipin toiminta on aiheuttanut paljon mielipahaa ja puheenaihetta.
Prinssi Philipin autokolarin aiheuttama kohu ei ota laantuakseen. Kansan parissa käydään kiivasta keskustelua siitä, onko 97-vuotiaan herttuan paikka enää ratin takana, ja hovi tuntuu olevan yleisen mielipiteen suhteen aivan voimaton.

Skandaaliksi asti äitynyt auto-onnettomuus tapahtui viime viikon torstaina. Prinssi Philipin kuljettama Land Rover törmäsi pieneen siniseen Kiaan ja kaatui törmäyksen voimasta kyljelleen.
Kian kyydissä ollut perheenäiti mursi kolarissa ranteensa. Hänen lisäkseen henkilöautossa oli sitä kuljettanut 28-vuotias nainen ja tämän yhdeksän kuukauden ikäinen vauvansa. Prinssi Philip selvisi onnettomuudesta vammoitta.


Oletusarvona oli, että vaarallinen onnettomuus saisi Edinburghin herttuan puntaroimaan ajotaitojaan, mutta toisin kävi. Jääräpäiseksi moitittu mies tavattiin ratin takaa vain muutama päivä kolarin jälkeen – kaiken kukkuraksi ilman turvavöitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Prinssin toiminta sai brittiläiset suunniltaan.

– Suoraan sanottuna minun mielestäni kenenkään 97-vuotiaan ei tulisi ajaa autoa – varsinkaan, jos heillä on kokonaisen armeijan verran palvelusväkeä ja henkivartijoita, jotka voivat hoitaa homman heidän puolestaan. Mutta tätäkin seikkaa enemmän minua häiritsee se, mitä tapahtui seuraavaksi.

– Philipille toimitettiin uusi Land Rover heti seuraavana päivänä suoraan median silmien alla. Ja vain muutaman tunnin päästä hän ajeli yleisillä teillä ilman turvavöitä, kirjoittaa journalisti ja tv-juontaja Piers Morgan Daily Mailissa.

Morganin mielestä prinssi Philip välitti toiminnallaan päivänselvän viestin:

– Te ette saa minua lopettamaan ajamista, olen riittävän rikas hankkiakseni uuden auton milloin tahansa, enkä välitä lain noudattamisesta, Piers Morgan kirjoittaa herttuan aatoksista.

– Suoraan sanottuna, hän sai minut voimaan pahoin. Mitä pöyristyttävää ylimielisyyttä!


Kansan yleinen mielipide tuntuu olevan Morganin puolella. Monen mielestä prinssin pitäisi luopua ajo-oikeudestaan oman ja muiden turvallisuuden vuoksi, mutta hovi ei ole ottanut osaa kyseiseen keskusteluun millään tavalla.

– Onnettomuuden jälkeinen julkisuussotku aiheuttaa enemmän tuhoa kuin kolari itse, arvelee markkinointineuvoja Ian Monk Vanity Fairin artikkelissa.

Kommentillaan Monk viittaa myös valokeilaan astuneeseen kolarin vastapuoleen, 46-vuotiaaseen Emma Fairweatheriin, joka on moittinut prinssin toimintaa julkisuudessa kipakoin sanakääntein.

– Minulle merkitsisi todella paljon, jos hän pyytäisi anteeksi, mutta en tiedä, onko hän lainkaan pahoillaan, nainen suri Mirrorin haastattelussa.
Tosin siitä ei ole vielä mitään varmuutta, onko prinssillä mitään anteeksi pyydettävää. Julkisuudessa onnettomuuden syyksi on esitetty sitä, että herttua sokaistui häikäisevästä auringosta, mutta silminnäkijöiden mukaan taivas oli pilvessä ja onnettomuus johtui prinssin korkeasta iästä.


Mutta mitä tästä kaikesta seuraa? Mitä kuningatar Elisabet tästä tuumaa ja aikooko prinssi Philip parantaa tapansa?

Vanity Fairin haastattelema sisäpiirilähde uskoo, että herttua aikoo jatkaa kruisailuaan kaikesta huolimatta.

– Kuningatar ja prinssi Charles ovat vedonneet häneen, että hän lopettaisi julkisilla teillä ajamisen. Charlesin mielestä se on yksinkertaisesti liian vaarallista, mutta Philip ei ota käskyjä vastaan. Hän rakastaa sitä vapauden tunnetta, jonka hän saa tien päällä, eikä hän halua olla kuskattavana, lähde sanoo Vanity Fairille.

Lähteen mukaan ainoa ihminen, jota prinssi Philip kuuntelee, on hänen vaimonsa. Sisäpiiriläinen ei kuitenkaan usko kuningattaren koskaan vaativan miestään lopettamaan ajamista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt