Kuninkaalliset

Herttuatar Catherinen veli paljastaa elämäänsä pitkään varjostaneen salaisuuden – ei kertonut asiasta edes perheelleen: ”Vuosi meni aivan sumussa”

Julkaistu:

Herttuatar Catherinen veli James Middleton avoin kertomus yksityiselämänsä vaikeuksista julkaistiin brittilehti Daily Mailissa.
Herttuatar Catherinen sisarukset Pippa ja James Middleton viihtyvät harvakseltaan julkisuudessa. Sisarukset nähdään parrasvaloissa pääasiassa kuninkaallisen perheen tärkeissä merkkitapahtumissa, joihin Middletonien perhe usein kutsutaan.

Catherinen pikkuveli James, 31, on ollut viime aikoina otsikoissa epäonnistuneiden bisneksiensä takia. Viime syksynä brittilehdet uutisoivat, että Jamesin vaahtokarkkibisnes ei ole lyönyt leiville ja firma teki yli kolmen miljoonan euron tappiot. Catherinen pikkuveljen yritys valmistaa vaahtokarkkeja, joihin asiakkaat voivat valita haluamansa kuvan.

James Middleton kertoo nyt yksityiselämänsä vaikeuksista Daily Mail -lehden julkaisemassa artikkelissa. Siinä James kertoo omin sanoin, kuinka vaikeat ajat hänellä on takanaan.

Middleton paljastaa poikkeuksellisen avoimessa kirjoituksessa mielenterveytensä horjuneen ja hänen yrittäneen pitää asian visusti salassa omasta perheeltään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän kuvailee kärsineenä unettomuudesta ja kirjoittaa ajatustensa olleen täysin solmussa.


James kirjoittaa päivien olleen yhtä sumua. Hän meni töihin, tuijotti lasittunein silmin tietokoneen näyttöä ja laski tunteja, milloin voisi palata kotiin. Yksinkertaisetkin tehtävät tuntuivat ylivoimaisilta.

Hän kuvailee vajonneensa yhä syvemmälle synkkiin ajatuksiinsa.

– Oli kuin kaikki valo ja tunteet olisivat hävinneet maailmastani ja kaikki oli harmaata.

Muutti salaa syrjäiseen mökkiin

James Middleton kirjoittaa hänen olevan etuoikeutetussa asemassa moniin muihin ihmisiin nähden, sillä hän tulee keskiluokkaisesta perheestä, eikä ole koskaan kokenut köyhyyttä.

– Se ei tee minusta immuunia masennukselle. On vaikeaa kuvailla sairautta. Se ei ole pelkkää surua. Se on sairaus, mielen syöpä.

Hän kuvailee mielenterveytensä romahtaneen vuoden aikana ja päätti jättää kaiken taakseen.

– Parhaat ajat vuodesta 2017 menivät aivan sumussa. Pystyin hädin tuskin toimimaan, lopetan ystävilleni puhumisen, tunsin etten saavuta yhtään mitään.

– Joulukuussa 2017 otin koirat autooni, enkä kertonut kenellekään minne olin lähdössä. Ajoin järvimaisemiin, joita olin rakastanut lapsesta asti. Uin jäisessä vedessä, kävelin yksin lumihuippuisilla vuorilla ja asuin syrjäisessä mökissä.


James Middleton kirjoittaa yrittäneensä saada ajatuksiaan järjestykseen kaukana Lontoon sykkeestä. Hän sanoo ymmärtäneensä viimein, ettei hän selviäisi masennuksesta yksin.

– Olin viimein kohdannut sen tosiasian, etten enää jaksanut. En ollut kunnossa ja tarvitsin epätoivoisesti apua. Se oivallus johti eräänlaiseen rauhan tunteeseen. Jos hyväksyisin asian, niin minulla olisi toivoa. Se oli pieni toivon kipinä pimeydessä.

Hän kirjoittaa, että monet voivat ihmetellä hänen päätöstään puhua asiasta nyt julkisesti.

– Ensimmäiseksi, en voi sanoa olevani parantunut masennuksesta. Mutta nyt ymmärrän sairautta ja ammattiavun turvin olen saanut välineitä, joiden avulla selviän. Nyt tunnen elämässäni uuden tarkoituksen ja tunnen uutta intoa elämään, hän kirjoittaa Daily Mailissa.

– Toiseksi, ja kenties tämä on kenties tärkein syy, tunnen tarvetta puhua asiasta avoimesti. Se on juuri sitä, mitä prinssi William, siskoni herttuatar Catherine ja prinssi Harry kannustavat ihmisiä tekemään, kun he tukevat Heads Together -hyväntekeväisyyttä, James kirjoittaa ja viittaa järjestön tekemään mielenterveystyöhön.


Hän kuvailee Catherinen, Williamin ja Harryn uskovan, että vain avoimella keskustelulla stigma mielenterveysongelmien ympäriltä voi poistua.

– Haluan puhua aiheesta ja he motivoivat minua tekemään niin.

”Koen, että on velvollisuuteni puhua”

James kirjoittaa masennuksen olevan vain yksi osa hänen vaikeuksiaan. Hän paljastaa, että hänellä on ollut lukihäiriö lapsesta saakka ja vaikeina päivinä yksinkertaisten numeroiden tai sanojen lukeminen tuntuu hänestä ylivoimaiselta tehtävältä.

– Vuosi sitten minulla todettiin tarkkaavuushäiriö. Aloin ymmärtää kaikkia erikoisuuksiani ja heikkouksiani, James sanoo ja kuvailee diagnoosin selittäneen monia hänen vaikeuksiaan.

– Se selittää miksi olen levoton, energinen ja impulsiivinen ihminen. Miksi rupean tekemään jotain asiaa, mutta en saa sitä valmiiksi. Miksi joskus vaikutan kärsimättömältä ja en kuuntele ihmisiä, kun ajatukseni ovat aivan muualla.

Hän kuvailee käyvänsä terapiassa joka viikko ja se on auttanut häntä ymmärtämään mielenterveysongelmiaan ja tarkkaavaisuushäiriötä aivan uudella tavalla.


Perhe huomasi, ettei hänellä ollut kaikki hyvin, mutta James sanoo halunneensa salata sen, kuinka vakavista asioista todellisuudessa oli kyse. Lopulta hän antoi lääkärilleen luvan olla yhteydessä perheeseensä.

– Voitte ihmetellä, miksi en uskoutunut sairastumisesta heille. Kaikista läheisimmille ihmisille on vaikeinta kertoa. Oli mahdotonta kertoa kidutetusta mielestäni. Olisin muutenkin torjunut kaikki heidän sanansa. Siksi lopetin vastaamasta heidän puheluihinsa ja viesteihinsä.

Hän korostaa kirjoituksessaan, ettei koe julkisuuden olevan osasyy masennukseen.

– Olisinko sairastunut masennukseen, jos en olisi tuntenut julkisuuden paineita, jotka tulevat kuninkaallisen perheen mukana? Uskon, että olisin. Mutta ilman sitä julkisuutta, en olisi löytänyt ääntäni ja väylää kertoa tarinaani. Koen, että minulla on velvollisuus puhua asiasta, sillä haluan auttaa muita masentuneita.

Työskentelee turistioppaana

Brittilehtien tietojen mukaan James työskentelee nyt turistioppaana Glen Affric Lodgessa Loch Nessin lähellä.

James Middleton on kertonut haastatteluissa Skotlannin ja erityisesti Glen Affricin olevan hänelle erityisen rakas paikka.

– Maaseudulla olen onnellisin ja otan koiranikin mukaan Glen Affriciin.

Glen Affricin tiedetään olevan kuninkaallisten suosiossa jo 1800-luvun lopusta lähtien. Glen Affric Lodgessa yöpyminen maksaa noin 10 00 euroa per yö. Hotelliksi muutetussa viktoriaanisessa kartanossa on muun muassa vieraille oma hovimestari ja kokki.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt