Kuningatar Silvia ylistää kruununprinsessa Victorian valmiuksia kuningattareksi – merkittävä ero käytöksessä verrattuna prinsessa Madeleineen - Kuninkaalliset - Ilta-Sanomat

Kuningatar Silvia ylistää kruununprinsessa Victorian valmiuksia kuningattareksi – merkittävä ero käytöksessä verrattuna prinsessa Madeleineen

– Hän on ihmisläheinen, hän on kiinnostunut asioista, hän välittää ja yrittää auttaa muita. Ne ovat hänen tärkeimpiä ominaisuuksiaan, kuningatar Silvia kehuu tytärtään.

Julkaistu: 6.1.2019 15:58

Tuoreessa dokumentissa seurataan, miten Ruotsin kuninkaallisten vuosi on kulunut.

Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n perinteisessä dokumentissa seurataan vuoden ajan kuningas Kaarle XVI Kustaan ja hänen perheensä arkea ja juhlaa.

Suomalaisia ”vadelmavenepakolaisia” ilahduttaa tieto, että ohjelma nähdään lähes tuoreeltaan myös Härmässä. Yle Fem tarjoilee dokumentin maanantaina 7.1. kello 20.

Vuosi 2018 oli Ruotsin kuninkaallisille tavallista hektisempi: perheeseen syntyi uusi prinsessa (Adrienne), kuninkaasta tuli Ruotsia pisimpään yhtäjaksoisesti hallinnut monarkki, Bernadotten suku juhli nousuaan valtaistuimelle 200 vuotta sitten ja kuningatar Silvia vietti 75-vuotispäiviään.

Ohjelmassa haastatellaan kuningatarta Sollidenin keittiöpuutarhassa. Merkkipäiväänsä 23. joulukuuta viettänyt Silvia kertoo, ettei ole enää pitkään aikaan laskenut ikävuosiaan.

– Ihmettelen vain, mihin aika on kadonnut. En tunne olevani 75-vuotias, hän kertoo ohjelmassa.

Solliden on kuningattarelle tärkeä paikka, jossa koko perhe viihtyy.

– Solliden merkitsee paljon perheelle ja lapsille. Täällä meillä on aikaa olla yhdessä ilman, että kukaan keskeyttää.

Kuningatar on kasvattanut kolme lasta, joista vanhimmasta, kruununprinsessa Victoriasta, tulee yhtenä päivänä maansa hallitsija. Silvia uskoo, että hän on onnistunut kasvattamaan jälkeläisensä valmiiksi kohtaaman tulevaisuuden haasteet.

– Puhumme paljon elämästä. Kuninkaan esimerkki on taatusti muovannut häntä. Victoriasta tulee oivallinen kuningatar. Hän on ihmisläheinen, hän on kiinnostunut asioista, hän välittää ja yrittää auttaa muita. Ne ovat hänen tärkeimpiä ominaisuuksiaan, äiti kehuu tytärtään.

Kuningatar näkee samoja piirteitä muissakin lapsissaan, Madeleinessa ja Carl Philipissä. Pieniä poikkeuksia toki löytyy.

– Madeleine on hieman ujo, varautuneempi, Silvia luonnehtii.

Vaan mitä kuningatar itse toivoo tulevaisuudelta?

– Että kaikki voivat hyvin ja ovat terveitä. Varsinkin lapset. Huolestun kun kuuntelen äänenpainoja maailmalta. Mietin usein, miten tässä käy? Millainen on lastemme tulevaisuus? Yhteiskunnan kehityksessä minua pelottaa erityisesti poliittinen epävarmuus. Huoli on todellinen. Nykyään ei ole helppoa olla lapsi. Tekninen kehitys ei tuo pelkkää hyvää. Esimerkiksi nettiviha on todellinen ongelma. Ilkeydellä ei ole mitään rajaa. Moni asia huolestuttaa minua äitinä, mutta myös kuningattarena, Silvia pohtii.

Ruotsia pisimpään yhtäjaksoisesti hallinnut monarkki

Kaarle XVI Kustaa on ollut Ruotsin kuningas vuodesta 1973 lähtien. Mikä on muuttunut matkan varrella ja ennen kaikkea, onko kuningas itse muuttunut? ohjelman tekijät kysyvät.

– Kiharaa tukkaa ei ole enää niin paljon, kuningas vitsailee, mutta vakavoituu nopeasti.

– Olen mikä olen, eleineni ja äänenpainoineni. Olen ollut samanlainen kaikki nämä vuodet. En yritä sovittaa itseäni mihinkään. Nykyisin suhtaudun levollisemmin velvollisuuksiini. Moni harjoittelee julkisia esiintymisiä, mutta minä en. Sitä vain pitää osata toimia, kuningas sanailee.

Kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia vierailivat Helsingissä Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi kesäkuussa 2017. Kuvassa pariskunta Presidentinlinnan parvekkeella.

Kuninkaan elämä on kaukana tavallisen tallaajan arjesta, mutta Kaarle XVI Kustaa suhtautuu omaan osaansa lähes fatalistisesti.

– Tämä on minulle tavallista elämää.

Viihtyy Öölannissa

Kruununprinsessa Victorian perhe viihtyy myös kuninkaallisten kesäpaikassa Öölannin saarella.

Dokumentissa nähdään perhe roskankeräysretkellä. Estelle ja Oscar löytävät rannasta lasia ja muovia ja äiti pääsee opastamaan lapsiaan roskaamisen vaaroista.

– Näin lapset oppivat, että luonnosta pitää huolehtia, kun rannalta löytyy sinne kuulumattomia asioita, Victoria tietää.

Kruununprinsessa Victoria nauttii suurta suosiota kotimaassaan. Hänen ja prinssi Danielin lapset prinsessa Estelle ja prinssi Oscar tuovat paljon iloa ruotsalaisille.

Hyväntekijä

Prinsessa Madeleine nähdään viettämässä Childhood-päivää Gröna Lundin tivolissa. Hän korostaa jo 15 vuotta jatkuneen perinteen tärkeyttä:

– Tämä tuottaa paljon rahaa ja sitä todella tarvitaan, Madeleine kertoo.

Madeleine kertoo saavansa Leonore-tyttäreltään joka päivä piirustuksen.

Säätiön työssä prinsessa kohtaa omin silmin lasten ahdingon.

– Se on rankkaa, mutta minulla on voimakas palo tätä työtä kohtaan. Lapsia ei saa kohdella kaltoin. Aikuisten on oltava vastuullisia ja avattava silmänsä. Sille on laistettava piste, että lapset kärsivät.

”En ole katunut”

Prinssi Carl Philipin kanssa solmitun avioliiton myötä Sofia Hellqvististä tuli prinsessa Sofia ja Värmlannin herttuatar.

Hänen elämänsä muuttui valtavasti uuden roolin myötä, mutta muutokset ovat olleet valtaosin myönteisiä.

– Olenko katunut? En ole. Olisin tietysti voinut jättäytyä kuninkaallisten maailman ulkopuolelle, mutta silloin en olisi tavannut suurinta rakkauttani ja saanut lapsiani, Sofia kertoo.

– Vaikeinta on ollut tottua siihen, että minut tunnistetaan. Nyt olen löytänyt tasapainon asian kanssa. Tunnen oloni kotoisaksi roolissani ja odotusten suhteen. Voin olla oma itseni.

Prinsessa Sofia ja prinssi Carl Philip avioituivat vuonna 2015. Parilla on kaksi lasta, prinssi Alexander, 2, ja prinssi Gabriel, 1.

Vaikka välillä on raskasta olla katseiden kohteena, Sofia painottaa oppineensa elämään asian kanssa.

– Olemme sopeutuvaisia, hän vakuuttaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?