Kuningatar Silvia täyttää 75 vuotta – hovin voimanainen on pysynyt kuninkaan rinnalla skandaalista toiseen

Kuningatar Silvia täyttää 75 vuotta – hovin voimanainen on pysynyt kuninkaan rinnalla skandaalista toiseen

Julkaistu:

Kuninkaalliset
Ruotsin rakastettu Silvia täyttää sunnuntaina 75 vuotta. Matka kisaemännästä kuningattareksi on ollut vaiherikas, mutta Silvia on aina pysynyt perheensä vankkumattomana tukipilarina.

Silvia Renate Sommerlath syntyi 23. joulukuuta Saksan Heidelbergissa perheen neljänneksi lapseksi. Hänen äitinsä Alice de Toledo oli kotoisin Brasiliasta, ja isä Walther Sommerlath Saksasta. Silvia vietti kaksi ensimmäistä vuottaan Saksassa, mutta perhe jätti maan sodan tuhojen vuoksi ja lähti Brasiliaan. Aluksi perheen koti oli Sao Paolossa, myöhemmin siirtomaahuvilalla maaseudun rauhassa. Hänen lapsuutensa oli onnellinen; kesät vietettiin äidin suvun maatilalla ratsastaen ja orkideoja keräten.

Silvian ollessa 13-vuotias perhe palasi Saksaan hänen isänsä työn vuoksi. Vuonna 1963 Silvia pääsi ylioppilaaksi ja muutti Müncheniin opiskelemaan tulkiksi.


Kuutta kieltä taitava Silvia tapasi Ruotsin kruununprinssi Kaarle Kustaan Münchenin olympialaisten avajaisissa kesällä 1972. Silvia työskenteli olympiaorganisaatiossa kisaemäntänä.

– Olin menossa paikalleni, mutta pysähdyin tuntiessani jonkun tarkkailevan minua. Ja kun käännyin, isänne istui siinä ja katseli minua kiikareilla. Välillämme oli vain pari metriä, Silvia on kertonut tyttärelleen kruununprinsessa Victorialle.

Silvia ja Kaarle Kustaa kävivät yhdessä päivällisellä ja diskossa. Tästä alkoi suhde, joka virallistettiin neljä vuotta myöhemmin kihlauksella.

– Kun istuimme kihlajaissohvalla ensimmäisessä lehdistöhaastattelussa, kuningas sanoi: ”Kuului vain klik”. Osuvasti sanottu, sillä niin se tosiaan oli! En halua kuulostaa ylimieliseltä, mutta tuntui kuin kohtalo olisi päättänyt, että meistä tulisi pari, Silvia on sanonut.


Silvia ja häntä kolme vuotta nuorempi Kaarle XVI Kustaa saivat toisensa 19. kesäkuuta 1976 Ruotsissa järjestetyissä satuhäissä – ja samalla Silviasta tuli Bernadotte-suvun seitsemäs kuningatar. Kaarle Kustaasta oli tullut kuningas muutamaa vuotta aiemmin, kun Ruotsin silloinen hallitsija Kustaa VI Aadolf oli kuollut syyskuussa 1973. Kaarle Kustaa oli 27-vuotiaana Euroopan nuorin kuningas.

Silvian yksinkertaisen tyylikäs hääpuku oli hankittu Diorin muotitalosta. Hänen tummia hiuksiaan koristi perintöhuntu sekä Bernadotte-suvussa kulkeva kameediadeemi. Vihkiminen toimitettiin Tukholman Suurkirkossa 1 200 vieraan läsnä ollessa.

– Se päivä oli pelkkää suurta ja lämmintä iloa – päivä, jonka muistan koko elämäni ajan, Silvia on muistellut.


Parin esikoinen, prinsessa Victoria, syntyi vuoden kuluttua häistä heinäkuussa 1977. Victoria menetti kuitenkin pian paikkansa ensimmäisenä kruununperimysjärjestyksessä, sillä hänen pikkuveljensä, prinssi Carl Philip, syntyi toukokuussa 1979.

Pikkuveljen kruununprinsseys ei tosin kestänyt kauaa, sillä jo seuraavana vuonna lakia muutettiin niin, että valta periytyi vanhimmalle lapselle. Laki astui voimaan takautuvasti, vaikka kuningas ei ensin ollutkaan innoissaan muutoksesta. Kuningasparin perheonni täydentyi vielä kolmannella lapsella, kun prinsessa Madeleine putkahti maailmaan kesäkuussa 1982.


Kaarle Kustaan ja Silvian myötä hovi alkoi lähentyä kansaa. Kuningaspari pyrki tekemään lastensa elämästä normaalimpaa laittamalla heidät tavallisiin kouluihin.

Kuningasparin yhteinen taival ei ole aina ollut helppo. Vuosien varrelle on mahtunut useita kohuja ja skandaaleja.

1990-luvulla kruunuprinsessa Victorialla todettiin syömishäiriö, jonka myötä perheen imago koki kolauksen. Vanhemmat lähettivät Victorian Yhdysvaltoihin opiskelemaan ja pakoon julkisuutta.


Kuningasparin pahin skandaalikierre alkoi vuonna 2010, kun Kaarle Kustaan juhlimiseen ja suhteisiin liittyviä paljastuksia tuli ilmi. Vuonna 2011 julkisuuteen vuosi tieto, että kuninkaan ystävät järjestivät vuonna 1995 juhlat, joihin kutsuttiin paikalle useita strippareita. Strippareiden tehtävänä oli viihdyttää porealtaassa odottelevaa kuningasta.

Aftonbladetin tietojen mukaan villit juhlat jatkuivat myös 2000-luvulla ja pahamaineisen gangsterin kerrottiin kiristävän kuningasperhettä. Lisäksi Army of Lovers -yhtyeen laulaja Camilla Henemark yhdistettiin kuninkaaseen. Henemark väitti aloittaneensa salasuhteen kuninkaan kanssa 1990-luvun alussa.

Kaarle Kustaan ahdinko syveni, kun hänen juhlintansa repostelu yltyi skandaaliksi paljastuskirjan myötä. Kuninkaan arvostus laski, mutta Silvia pysyi kansan silmissä suosittuna.


Paljastukset jatkuivat, kun ruotsalaisvalokuvaaja väitti kuninkaan juhlineen vuonna 2003 villisti bikinityttöjen kanssa, samalla kun kuningatar Silvia odotti miestään autossa bilepaikan ulkopuolella. Kuin kirsikkana kakun päälle salarakas-Henemark julkaisi vuonna 2012 paljastuskirjan väitetystä suhteesta.

Skandaalin pyörteissä Kaarle Kustaa otti selvästi etäisyyttä ystäväpiiriinsä, joka oli hurvittelustaan tunnettu ja juhli paikoissa, joiden omistajien taustat eivät välttämättä olleet aivan puhtaat.

Kaarle Kustaa kielsi väitteet jyrkästi, ja kuningatar Silvia näyttäytyi ajoittain julkisuudessa totisempana kuin ennen, mutta hän seisoi miehensä rinnalla kohusta toiseen. Pariskunta sai kriisit selätettyä, ja viime vuosien kuninkaalliset häät ja kastejuhlat ovat tehneet pelkästään hyvää hovin julkisuuskuvalle.


Kuningatar Silvia avautui hiljattain syntymäpäivänsä kunniaksi tehdyssä uutuusdokumentissa isänsä natsimenneisyydestä, joka on vainonnut häntä vuosikausia. Silvia kertoi SVT1-kanavan Drottning Silvia 75 år -dokumentissa hänen isänsä Walther Sommerlathin menneisyyden järkyttäneen häntä sydänjuuria myöten.

Silvian isän natsiyhteyksistä nousi Ruotsissa kohu, kun vuonna 2002 ruotsalaislehti Arbetaren selvitti Walther Sommerlathin kuuluneen Saksan natsipuolueeseen.

Ruotsalaislehtien mukaan Silvian isä teki omaisuuden tehtaalla, jonka natsit veivät sen juutalaisomistajalta. Silvia on kommentoinut isänsä menneisyyttä harvakseltaan. 2012 kuningatar kuitenkin viimein myönsi isänsä olleen natsi. Silvia oli aikaisemmin vakuuttanut haastatteluissa, ettei hänen isänsä ollut poliittisesti aktiivinen.

 

Se oli valtava shokki. En uskonut huhuja, mutta kun näin mustaa valkoisella, minun oli uskottava se todeksi.

Kuningatar luuli, että hänen isänsä tehtaalla valmistettiin muun muassa lasten sähköjunia, hiustenkuivaajia ja kaasunaamareita siviilikäyttöön.

Silvia sanoo nyt uutuusdokumentissa tiedon isän natsiyhteyksistä olleen hänelle valtava järkytys. Hän sanoo, ettei aluksi suostunut uskomaan huhuja todeksi, mutta kun konkreettiset todisteet esiteltiin ruotsalaislehdissä, Silvia järkyttyi.

– Se oli valtava shokki. En uskonut huhuja, mutta kun näin mustaa valkoisella, minun oli uskottava se todeksi, Silvia sanoi ja viittasi ruotsalaislehtien selvityksiin Sommerlathin natsikytköksistä.

Vuonna 1990 menehtynyt Walther Sommerlath oli koko ikänsä kiistänyt kuuluneensa natsipuolueeseen ja Silvia uskoi isäänsä.


Ruotsin kuningasparille on vuosien saatossa syntynyt kaikkiaan seitsemän lastenlasta. Pienokaisista ensimmäinen, prinsessa Estelle Silvia Ewa Mary, syntyi helmikuussa 2012. Nimeen oli niputettu molemmat isoäidit sekä kummitäti, Tanskan kruununprinsessa Mary. Estellen kasvatus kuningattareksi on käynnistetty jo varhain ja hänet nähdäänkin melko usein jo edustamassa vanhempiensa Victorian ja prinssi Danielin rinnalla. Estellen pikkuveli, prinssi Oscar, syntyi keväällä 2016.

Prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia ovat niin ikään kahden lapsen vanhempia. Prinssiparista tuli huhtikuussa 2016 prinssi Alexanderin onnelliset vanhemmat. Toinen poika, prinssi Gabriel, syntyi heti seuraavana vuonna.


Eniten lapsia on prinsessa Madeleinella. Hän avioitui vuonna 2013 liikemies Chris O’Neillin kanssa ja häiden jälkeen parille on siunaantunut kolme lasta: prinsessa Leonore (s. 2014), prinssi Nicolas (s. 2015) ja prinsessa Adrienne (s. 2018).


Kuningatar on useissa eri haastatteluissa kertonut, kuinka onnelliseksi perhe ja etenkin pienet lastenlapset hänet tekevät.

– Olet minulle todella tärkeä esikuva ja roolimalli. Olen niin ylpeä, että juuri sinä olet äitini. Rakastan sinua, Victoria-tytär herkistyi tällä viikolla äidilleen pitämässään puheessa.

Perheen lisäksi Silvian sydäntä lähellä ovat humanitääriset asiat. Hän on omistautunut lasten asioille. Hän haluaa auttaa hyväksikäytön uhreiksi joutuneita lapsia.

Juttua muokattu 23.12.2018 klo 15.00: Korjattu prinssi Nicholaksen syntymävuosi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt