Ruotsin hovin yksi järkyttävimmistä skandaaleista tuli ilmi 16 vuotta sitten – kuningatar Silvia kertoo nyt totuuden isänsä natsitaustasta

Julkaistu:

Kuningatar Silvia avautuu uutuusdokumentissa isänsä natsimenneisyydestä, joka on vainonnut häntä vuosikausia.
Kuningatar Silvia puhuu eräästä elämänsä kipeimmistä aiheista syntymäpäivänsä kunniaksi tehdyssä uutuusdokumentissa. Silvia kertoo SVT1-kanavan Drottning Silvia 75 år -dokumentissa hänen isänsä Walther Sommerlathin menneisyyden järkyttäneen häntä sydänjuuria myöten.

Silvian isän natsiyhteyksistä nousi Ruotsissa kohu, kun vuonna 2002 ruotsalaislehti Arbetaren selvitti Walther Sommerlathin kuuluneen Saksan natsipuolueeseen.

Ruotsalaislehtien mukaan Silvian isä teki omaisuuden tehtaalla, jonka natsit veivät sen juutalaisomistajalta. Silvia on kommentoinut isänsä menneisyyttä harvakseltaan. 2012 kuningatar kuitenkin viimein myönsi isänsä olleen natsi. Silvia oli aikaisemmin vakuuttanut haastatteluissa, ettei hänen isänsä ollut poliittisesti aktiivinen.

Kuningatar luuli, että hänen isänsä tehtaalla valmistettiin muun muassa lasten sähköjunia, hiustenkuivaajia ja kaasunaamareita siviilikäyttöön.


Silvia sanoo nyt uutuusdokumentissa tiedon isän natsiyhteyksistä olleen hänelle valtava järkytys. Hän sanoo, ettei aluksi suostunut uskomaan huhuja todeksi, mutta kun konkreettiset todisteet esiteltiin ruotsalaislehdissä, Silvia järkyttyi.

– Se oli valtava shokki. En uskonut huhuja, mutta kun näin mustaa valkoisella, minun oli uskottava se todeksi, Silvia sanoo ja viittaa ruotsalaislehtien selvityksiin Sommerlathin natsikytköksistä.

Vuonna 1990 menehtynyt Walther Sommerlath oli koko ikänsä kiistänyt kuuluneensa natsipuolueeseen ja Silvia uskoi isäänsä.

Silvia sanoo dokumentissa, että hänellä on mennyt vuosia käsitellä isänsä menneisyyttä ja hyväksyä karmea totuus. Hän toivoo ihmisten kuitenkin muistavan, että isä liittyi puolueeseen hyvin pian sen perustamisen jälkeen. Silvia ei usko, että isä tiesi millaisia suunnitelmia Hitlerillä oli tulevaisuuden varalle.


Walther Sommerlath oli muuttanut pois Saksasta 19-vuotiaana. Vuonna 1934 hän liittyi natsipuolueeseen ja 1939 hän palasi kotimaahansa.

– En yritä vähätellä sitä, että isäni kuului natsipuolueeseen. On kuitenkin pohdittava miksi hän liittyi puolueeseen. Hän, eivätkä monet muutkaan tienneet mitä tulisi tapahtumaan. Jos hän olisi tiennyt, niin en usko, että hän olisi liittynyt natsipuolueeseen, Silvia sanoo.

Totuuden selvittäminen on vienyt paljon aikaa. Kuningatar uskoo nyt selvittäneensä isänsä menneisyyden luurangot.

– Olen tehnyt kaikkeni selvittääkseni hänen menneisyytensä. Minulla on 20 kansiota täynnä asiakirjoja, joita olen kerännyt vähitellen.

Dokumentissa korostetaan, ettei todisteita ole löytynyt siitä, että Sommerlath olisi ollut aktiivisesti mukana natsipuolueen toiminnassa.

– Hänen kuolemastaan on kulunut pian 30 vuotta. Haluan sanoa ruotsalaisille, että olen sinut asian kanssa. Tiedän, ettei isä ole sellainen, mitä hänestä väitetään, Silvia sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt