Miten herttuatar Meghanista tuli yhtäkkiä ”kuin hurrikaani”, joka kylvää tuhoa? Näin Hollywoodin unelmamorsian ajautui brittihovin hampaisiin - Kuninkaalliset - Ilta-Sanomat

Miten herttuatar Meghanista tuli yhtäkkiä ”kuin hurrikaani”, joka kylvää tuhoa? Näin Hollywoodin unelmamorsian ajautui brittihovin hampaisiin

Julkaistu: 16.12.2018 15:54

Hollywood-tähti Meghan Markle otettiin brittihoviin vastaan avosydämin. Nyt hänen kuvaillaan olevan kuin hurrikaani, joka kylvää tuhoa. Kuinka tässä näin kävi?

Herttuatar Meghan sitä, herttuatar Meghan tätä... Brittilehdet ovat syksyn ajan viikosta toiseen räväyttäneet ilmoille toinen toistaan hurjempia otsikoita prinssi Harryn puolisosta herttuatar Meghanista.

Entinen Hollywood-tähti, nykyinen herttuatar, on näyttäytynyt lehtijutuissa aina vain kylmempänä ja laskelmoivampana.

Viimeksi kuninkaallisasiantuntijat hieraisivat toden teolla silmiään tällä viikolla, kun Meghan yllättäen osallistui British Royal Fashion Awards -muotigaalaan. Yksiolkaimisessa mustassa mekossa lavalle astelleen Meghanin olemuksessa kaksi asiaa herättivät huomiota: ensinnäkin Meghanin kynnet oli kuninkaallisen etiketin vastaisesti lakattu tummiksi.

Etikettivirhe ei kuitenkaan kuohuttanut kansan rivejä yhtä paljon kuin herttuattaren käytös lavalla. Lukuisat sosiaalisen median käyttäjät turhautuivat siihen, että Meghan piteli koko esiintymisen ajan vatsaansa.

  • Yllä olevalla videolla herttuatar Meghan British Royal Fashion Awards -gaalassa.

Meghanin etikettiä rikkova esiintyminen alkuviikosta keräsi kritiikkiä. Kuninkaallisilla ei saisi olla tummaa kynsilakkaa, eikä edustustilaisuuksissa saisi paljastaa olkapäitään. Myös jatkuvaa vauvavatsan korostamista on paheksuttu.

Raskausvatsan julkinen esittely ja sen korostaminen on täysin poikkeavaa käytöstä herttuatattarelta. Yleensä pyöristyneen vatsan kanssa on edustettu hillitysti ja väljiin vaatteisiin pukeutuen.

Viime aikoina Meghanin suosio on ollut jyrkässä laskussa ja hänen motiivejaan on alettu epäillä entistä enemmän. Vaikka epäilijöitä löytyi alusta alkaen, vaikutti silti alkuun kaikki niin lupaavalta: raikuliprinssi Harry oli viimein löytänyt rinnalleen elämänkumppanin ja kuningatar Elisabet näytti ihastuneen lapsenlapsensa mielitiettyyn ikihyviksi ja myönsi tälle etuoikeuksia, joita kukaan ei aiemmin ollut saanut.

Meghan-mania valtasi myös amerikkalaiset, jotka olivat äärettömän kiinnostuneita ja ylpeitä maansa morsiamesta. Kiinnostus brittihovia kohtaan kasvoi valtaviin mittasuhteisiin.

Miten siis päädyttiin tilanteeseen, jossa Meghan esiintyy lavalla kuningattaren syvästi halveksimassa tummassa kynsilakassa vauvavatsaansa korostaen? IS kokosi listalle Meghanin viime vuoden kuohuttavimmat käänteet aina kihlauksesta nykyhetkeen.

Prinssi Harry kosi kesken kokkailun

Marraskuun 27. päivä 2017 Kensingtonin palatsi ilmoitti prinssi Harryn ja näyttelijä Meghan Marklen kihlautuneen Lontoossa aiemmin marraskuussa. Samalla ilmoitettiin, kuinka kuningatar Elisabet oli ”erittäin ilahtunut” uutisesta.

Kun pari asteli käsi kädessä median eteen kertomaan ilouutisesta, prinssi Harry kertoi tienneensä jo ensitapaamisella Meghanin olevan hänelle se oikea.

– Olen niin onnellinen, Meghan hymyili medialle.

Harry ja Meghan astelivat median eteen Kensingtonin palatsissa kihlajaisuutisen julkistuksen jälkeen. Harry kertoi heti tienneensä Meghanin olevan hänelle se oikea.

Ensimmäisessä yhteisessä haastattelussaan Meghan paljasti Harryn pyytäneen häntä vaimokseen pari viikkoa sitten kesken illallisen. Meghan kertoi kuinka pari oli ollut kokkaamassa Kensingtonin palatsissa sijaitsevassa Nottingham Cottagessa kanaa illalliseksi, kun Harry oli polvistunut.

Meghan nauroi, ettei hän antanut Harryn edes esittää kysymystä loppuun vaan sanoi heti ”kyllä”.

Negatiivista julkisuutta herätti ainoastaan parin julkaisema kihlajaiskuva, jossa Meghanin yllä nähty yli 60 000 dollaria maksanut puku ei ollut kaikkien mieleen, sillä osa koki sen läpikuultavan yläosan olevan sopimaton tulevalle kuninkaalliselle.

Meghanin yllä virallisessa kihlajaiskuvassa nähty asu herätti jonkin verran kritiikkiä läpikuultavan yläosansa vuoksi.

Kuningatar Elisabet teki poikkeuksen jouluperinteisiin

Kuningatar Elisabet tiedetään tarkkana protokollan noudattajana. Siispä oli hyvin yllättävää, kun kuningatar viime jouluna kutsui myös Meghanin joulunviettoon Sandringhamin kartanoon. Kyseessä oli täysin poikkeuksellinen ratkaisu, sillä aikaisemmin puolisot ovat päässet viettämään joulua kuningatar Elisabetin kanssa vasta häiden jälkeen.

Asiantuntijat arvioivatkin tuolloin Meghanin saaneen hovissa äärimmäisen lämpimän vastaanoton, jollaista herttuatar Catherine, herttuatar Camilla tai prinsessa Diana eivät koskaan saaneet.

Sukulaisten aiheuttamat kriisit ennen häitä

Ennen kuninkaallisia häitä koettiin kriisi toisensa perään. Ensiksi Meghanin ilman kutsua jääneet sukulaiset ilmoittivat tulevansa häihin vaikka väkisin. Tämän jälkeen Meghanin isä jäi kiinni paparazzikuvien lavastamisesta, minkä jälkeen jännitettiin saattaako isä ylipäänsä tytärtään alttarille. Jopa Meghanin oma velipuoli yritti peruuttaa häät lähettämällä prinssi Harrylle avoimen kirjeen, jossa aneli tätä perumaan häät.

– Mitä lähempänä kuninkaalliset häät ovat, sitä selkeämpää on, että tämä on suurin virhe kuninkaallisten häiden historiassa. Olen hämilläni siitä, miten et näe todellista Meghania, jonka koko muu maailma näkee, veli kirjoitti vain viikkoja ennen häitä julkaistussa kirjeessä.

Eniten äänessä sukulaisista on ollut Meghanin sisarpuoli Samantha Grant, joka on haukkunut siskoaan pyrkyriksi, jonka tavoitteena on aina ollut tulla prinsessaksi.

Alun perin Meghanin isän Thomas Marklen oli määrä saattaa tyttärensä alttarille hääpäivänä, mutta kohukäänteiden jälkeen saattajaksi valikoitui lopulta prinssi Charles. Aluksi herra Markle ilmoitti vain päiviä ennen häitä, ettei osallistu häihin aiheuttamansa kuvaskandaalin myötä, sillä hän ei tahtonut nolata tytärtään tai brittihovia. Samaisessa yhteydessä hän ilmoitti saaneensa joitain päiviä ennen sydänkohtauksen.

Meghanin isä Thomas Markle jättäytyi tyttärensä häistä pois viime hetkellä.

Herra Marklesta vuoti julkisuuteen useita paparazzikuvia, joissa hänet kuvattiin odottavan innostuneena tyttärensä ja prinssi Harryn häitä. Kuvia Marklesta räätälin luona, treenaamassa ja kahvilassa selaamassa tietokoneelta uutisia tyttärestään ja prinssistä julkaistiin ympäri maailmaa. Pian paljastui, että kuvat olivatkin lavastettuja ja Marklen väitettiin tienanneen niillä jopa yli 100 000 euroa.

Isän ja tyttären uutisoitiin kuitenkin sopineen välinsä kuvakohusta huolimatta ja Thomas Markle ilmoittikin saattavansa tyttärensä alttarille. Vain kaksi päivää ennen h-hetkeä uutisoitiin, ettei herra Markle osallistukaan häihin, sillä hän joutuu sydänoperaatioon.

Vain vuorokautta ennen häitä Meghan itse vahvisti hovin virallisella Twitter-tilillä, ettei hänen isänsä osallistu häihin. Samassa viestissä ilmoitettiin, että Meghanin alttarille saattaa prinssi Charles. Kohua lausunnossa herätti Meghanin käyttämä sanavalinta. Meghania kritisoitiin siitä, että hän kommentoi tiedotteessa ”aina välittäneensä isästään”, eikä sanonut rakastavansa tätä.

Häät, jotka murskasivat perinteitä

Harryn ja Meghanin häät olivat täysin perinteitä murskaavat. Ne erosivat perinteisistä kuninkaallisista häistä monessa asiassa, esimerkiksi näissä: vaikka prinssi Charles saattoi Meghanin alttarille, hän ei luovuttanut Meghania Harrylle, vaan astui yksinkertaisesti taaksepäin. Juhlavieraissa kummastusta herätti afroamerikkalaisen piispan Michael Bruce Curryn yli 13 minuuttia kestänyt kiihkeä saarna. Musiikkivalinnat olivat myös modernimpia, sillä nykyaikaisia kappaleita oli tulkitsemassa kuoro. Häissä poikettiin perinteestä myös siinä, että tuore aviopari julistettiin ”aviomieheksi ja vaimoksi”. Tyypillisesti aviopari julistetaan Britanniassa ”mieheksi ja vaimoksi”.

Harryn ja Meghanin häitä juhlittiin 19.5. On väitetty, että kuningatar Elisabet olisi paheksunut jo kerran naimisissa olleen Meghanin päätöstä pukeutua valkoiseen hääpukuun.

Useiden käänteiden jälkeen Meghanin alttarille saattoi prinssi Charles.

Julkistus kuninkaallisesta vauvasta

Uutista kuninkaallisesta vauvasta odotettiin vimmatusti heti parin häiden jälkeen. Siispä ei ollut yllätys, kun hovi tiedotti lokakuussa Harryn ja Meghanin odottavan esikoistaan.

Onnentoivotusten keskellä pari sai myös runsaasti kritiikkiä uutisen julkistuspäivästään. Vauvauutinen kerrottiin maailmalle nimittäin vain muutama päivä prinsessa Eugenien ja Jack Brooksbankin häiden jälkeen. Meghanin ja Harryn väitettiin tahtoneen varastaa huomion Eugenien suuren päivän uutisoinnilta ja loistolta.

Raskaushuhut alkoivat velloa villeinä, kun Meghan kuvattiin väljässä takissa prinsessa Eugenien häissä. Pari päivää myöhemmin Harry ja Meghan tiedottivatkin odottavansa esikoistaan.

Enemmän raivoa kuitenkin herätti se, että pari ilmoitti vauvauutisesta päivänä, joka on monelle surupäivä. Sama päivä, 15. lokakuuta, nimittäin on kansainvälinen kuolleena syntyneiden lasten muistopäivä.

Työntekijöiden joukkopako hovista?

Marraskuussa brittihovista kuului kummia, kun kolmen hovin keskeisen työntekijän uutisoitiin irtisanoutuneen hyvin lyhyessä ajassa. Viimeisin lähtijöistä oli Meghanin henkilökohtainen assistentti Melissa Toubati.

Daily Mailin haastattelemien työntekijöiden mukaan joukkoirtisanoutumisten syynä on herttuatar Meghanin käytös. Lehdessä nimettömänä esiintyvät työntekijät kertovat Meghanin rikkovan jatkuvasti sääntöjä ja olevan hovissa kuin ”hurrikaani”.

Hovista kerrotaan lehdelle Meghanilla olevan erikoisia tapoja, jotka ovat aiheuttaneet harmaita hiuksia hovin työntekijöille. Meghanilla sanotaan olevan uskomaton työmoraali, joka on häkellyttänyt jopa kaikista kokeneimpia työntekijöitä. Hovista paljastetaan Meghanin lähettelevän työntekijöille jopa seitsemän viestiä päivässä. Viesteissä hän kertoo ideoistaan ja toiveistaan.

Lehden mukaan Meghanin henkilökohtainen assistentti Melissa Toubati purskahti herttuattaren vaatimuksista lopulta kyyneliin ojentaen tälle kirjeen irtisanoutumisestaan.

Prinssipareilla erittäin tulehtuneet välit?

Brittihovin tiedetään suhtautuvan kiusaantuneesti jatkuviin paljastuksiin hovin sisältä. Lehtien mukaan hovissa on viimeisempien tapahtumien johdosta alettu etsiä lähdettä, joka on vuotanut useita epäsuotuisia tietoja eteenpäin.

Viimeisimpänä uutisotsikoihin ovat nousseet väitteet prinssiparien tulehtuneista väleistä. Niiden syypäänä pidetään, ketä muutakaan kuin herttuatar Meghania. Herttuatar Catherinen ja Meghanin alun perin lämpimänä pidetyn ystävyyssuhteen väitetään ajaneen karille.

On myös väitetty, että prinssiparien tulehtuneet välit johtuvatkin prinsseistä itsestään. The Mirrorin mukaan Harry on syyttänyt Williamia siitä, että tämä yritti tuhota hänen parisuhteensa heti alkuunsa.

Harryn on kerrottu olevan vaimoaan kohtaan hyvin suojeleva, ja tämän väitetään hiertävän Williamia

– Hän ei siedä lainkaan kritiikkiä Meghanista – ja hän on niin herkkä, että näkee kritiikkiä ja negatiivisuutta siellä, missä sitä ei ole, lähde hovista kertoo The Sunille.

Williamin ja Harryn tiedetään olleen aiemmin erittäin läheisissä väleissä keskenään. Nyt Meghanin väitetään olevan syypää veljesten tulehtuneisiin väleihin.

Lehden mukaan William on yrittänyt ohjeistaa veljeään yhdysvaltalaisen Meghanin suhteen. Hänen väitetään istuneen alas Harryn kanssa pian suhteen alettua ja muistuttaneen tätä siitä, etteivät he tiedä Meghanin taustasta, aikeista ja siitä, millainen tämä todella on. Lähteiden mukaan tarkoituksena oli varmistaa, että Harry valitsisi oikein ja Meghan varmasti kestäisi kuninkaallisen elämän paineet. Harry ei kuitenkaan huhujen mukaan ottanut juttutuokiota hyvin.

– Harry sekosi. Hän syytti veljeään siitä, että tämä yritti lopettaa hänen parisuhteensa ennen kuin se edes ehti alkaa. Veljesten suhde ei ole toipunut siitä kunnolla, prinssien ystävä sanoi lehdelle.

Tiedossa painajaismainen joulu?

Myös lähestyvää joulua on odotettu brittihovissa poikkeuksellisen pelonsekaisin tuntein, kertoi kuninkaallisasiantuntija Christopher Wilson Daily Mailille. Herttuatar Catherine on sisäpiiritietojen mukaan ilmaissut, ettei hän halua viettää pyhiä saman katon alla herttuatar Meghanin kanssa.

Sunnuntaina uutisoitiin, että prinssi Harry jättää poikkeuksellisesti väliin tapaninpäivän fasaanijahdin veljensä kanssa. Fasaanijahti on perinteikäs tapahtuma, johon Harry ja hänen isoveljensä William ovat osallistuneet jo yli 20 vuoden ajan.

Sisäpiirin tietojen mukaan Harry jättää tänä perinteen väliin Meghanin vuoksi. Meghanin tiedetään olevan suuri eläinten ystävä, joka ei voi sietää metsästystä.

Tilanne on kuninkaallisasiantuntijoiden mukaan huolestuttava, sillä William ja Harry ovat aina nauttineet metsästyksestä yhdessä ja se on vahvistanut heidän välejään. He pelkäävät, että Harryn peruminen on seurausta myös veljesten tulehtuneista väleistä.

Prinssiparien väitetään olevan tällä hetkellä erittäin huonoissa väleissä keskenään.

Uusimpien tietojen mukaan brittihovissa vellova tilanne painaa Meghania enemmän kuin hän on antanut julkisuudessa ymmärtää. Daily Mailin mukaan sisäpiiristä kuiskitaan, että herttuatar on kurkkuaan myöten täynnä sitä, ettei hän voi puolustaa itseään julkisesti ja kertoa mielipidettään huhuttuun vihanpitoon hänen ja Catherinen välillä.

Uusia käänteitä on tullut lähes viikoittain. Tällä hetkellä brittimediat kyttäävätkin, missä tunnelmissa kuninkaalliset suuntaavat joulunviettoon. Nähtäväksi jää, tuleeko tästä brittihovin kaikkien aikojen kirein joulu vai ovatko tarinat prinssiparien ympärillä paisuneet liian suuriin mittasuhteisiin?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?