Belgian salaperäinen hovi on täynnä hyssyttelyä ja skandaaleita – nyt kuningashuonetta uhkaa ennen näkemätön selkkaus

Belgian kuningashuone pyrkii hillittyyn imagoon. Ex-kuningas on kuitenkin viikko sitten määrätty isyystesteihin, ja kuninkaan pikkuveli, prinssi Laurent onnistuu taivaltamaan kohusta toiseen.

Belgian kuningatar Mathilde ja kuningas Philippe yhdessä lastensa kanssa.

2.12.2018 9:10

Belgian pikku monarkia tunnetaan rauhallisena kuningashuoneena, mutta nyt siellä kuohuu. Viisi vuotta sitten kruunusta luopunut Albert II, 84, on määrätty isyystestiin, joka selvittää, onko ex-kuningas taiteilija Delphine Boëlin, 50, isä.

Väitteet kuninkaan aviottomasta lapsesta ovat velloneet Belgiassa vuodesta 1999. Boël on väittänyt kuninkaalla olleen suhde hänen äitinsä, paronitar Sybille de Selys Longchampin kanssa. Tapausta on puitu oikeudessa asti, sillä Boël on vaatinut kuningasta tunnustamaan isyytensä. Nyt tuomioistuin on määrännyt dna-testin, jonka toivotaan selvittävän totuuden.

Kuningas Albert II joutuu dna-testiin, jolla selvitetään, onko hän salatun lapsen isä.

Albertilla on kolme kuukautta aikaa antaa sylkinäytteensä tai valittaa päätöksestä. Belgian lakien mukaan kuninkaan voidaan oikeuden päätöksellä olettaa olevan Boëlin isä, jos hän kieltäytyy testistä.

Jos dna-testi paljastaa kuninkaan olevan Boëlin isä, on tytär perintölakien mukaan oikeutettu osaan kuninkaan perinnöstä. New York Timesin mukaan Boëlista tulisi kuninkaallisen perheen virallinen jäsen ja hän olisi kruununperimysjärjestyksessä 16.

Delphine Böel väittää olevansa kuningas Albert II:n salattu lapsi.

Albert II:n ja Paola-kuningattaren, 81, seniorivuodet eivät muutenkaan ole osoittautuneet onnentäyteisiksi, sillä alkusyksystä eläkeläiskuningatar sai aivoinfarktin. Lisäksi hän kärsii osteoporoosista.

Albertista tuli kuningas 1993, kun hänen lapseton veljensä, kuningas Baudouin kuoli sydäninfarktiin lomamatkalla.

Nykyisen kuninkaan Philippen, 58, elämä kuningatar Mathilden, 45, kanssa näyttää sujuvan seesteisesti, joskaan pari ei lavertele yksityisasioistaan medialle. Oxfordin ja Stanfordin yliopistoissa valtiotieteeseen perehtynyt Philippe on erityisen kiinnostunut kehitysmaiden aseman kohentamisesta.

Lapset, kruununprinsessa Elisabeth, 17, prinssi Gabriel, 15, prinssi Emmanuel, 13, ja kuopusprinsessa Eléonore, 10, on pidetty syrjässä salamavaloista. Hallitsijapari välttää pröystäilyä, ja marraskuun alussa Lissabonin vierailulla paparazzit bongasivat heidät arkisissa turistiaskareissa: raitiovaunuajelulla ja akvaariovierailulla.

Prinsessa Claire (vasemmalla ylhäällä), prinssi Laurent, kuningatar Fabiola, nykyinen kuningaspari kuningatar Mathilde (keskellä valkoisessa asussa) ja kuningas Philipe, kuningas Albert II, kungatar Paola, prinsessa Astrid ja prinssi Lorenz. Eturivissä lapset prinsessa Eleonore, prinssi Gabriel, prinsessa Elisabeth ja prinssi Emmanuel.

Kuninkaan pikkusisko, prinsessa Astrid, 56, pysyttelee samoilla linjoilla isoveljensä kanssa eikä tavoittele huomiota. Kuningas joutuu kuitenkin potemaan migreeniä pikkuveljensä, prinssi Laurentin, 55, tempausten vuoksi. Tämä viis veisaa perinteistä ja protokollasta eikä epäröi höykyttää hovia mediassa säälimättömillä mielipiteillään.

Belgialaisia potuttaa prinssi Laurentin käytös. Esimerkiksi kesällä prinssi räpläsi kansallispäivän sotilasparaatissa vip-katsomon kultatuolissaan kännykkäänsä, ja hänen brittitaustainen Claire-vaimonsa, 44, torkahteli tylsistyneenä. Kuningasparin astellessa ohitse pikkuveli piristyi hetkeksi mutta piti mustat lasit silmillään.

Moni tulkitsi eleen epäkunnioituksena kuningasta kohtaan, eivätkä veljesten välit kieltämättä ole näyttäytyneet aurinkoisina. Erityisesti pikkuveikka ärhenteli maaliskuussa, kun parlamentti leikkasi Laurentin yli 300 000 euron vuotuista määrärahaa liki kuudenneksella. Aloitteen pyöräytti liikkeelle pääministeri Charles Michel, mutta kuningas ei laittanut hanttiin.

Perusteluissa mainittiin prinssi Laurentin omin päin organisoimat aiemmat tapaamiset Muammar Gaddafin hallintokauden Libyan ja Belgian entisenä siirtomaana tunnetun Kongon edustajien kanssa. Viime vuonna hän osallistui Belgian puolustusvoimien univormussa Kiinan armeijan juhlallisuuksiin maan suurlähetystössä. Mikään näistä maista ei ole tunnettu ihmisoikeuksien vaalijana.

– Olen uhrannut nuoresta pitäen elämäni veljelleni, perheelleni ja valtiolle. Saamani määräraha on ollut hinta elämästäni, joka on jo pääosin takanani, prinssi jyrisi katkerana BBC:lle.

Hän soimasi Belgiaa ihmisoikeusrikkomuksesta. Toisin kuin tavallinen kansalainen – jonka tilille tosin ei lankea noin 300 000:aa euroa kahisevaa vuodessa – Laurent ei voi hovin jäsenenä ottaa vastaan työtä ja kerryttää eläkettä.

Kuninkaan pikkuveli prinssi Laurent.

Kolmen lapsen eli prinsessa Louisen, 14, ja kaksosprinssien Nicolaksen ja Aymericin, 12, isä alleviivasi, miten merkittävä rooli valtion panostuksella on ollut hänen perheensä talouteen.

– Päätös määrärahan pienentämisestä vaikeuttaa elämääni suuresti, nopeisiin autoihin, kalliisiin samppanjoihin ja hulppeisiin lomamatkoihin mieltynyt mies valitti.

11 vuotta sitten prinssin rahasotkut saattoivat hänet oikeuteen asti. Laurent kutsuttiin todistajaksi väärinkäytöstapauksessa, jossa julkisia, puolustusvoimien laivaston varoja oli poltettu hänen asuntonsa kohenteluun. Vaikka prinssiä ei syytetty mistään oikeudessa, belgialaislehdistö ehdotti prinssille porttikieltoa kuninkaalliseen palatsiin skandaalin vuoksi.

Laurentilla on myös haavoittuva puolensa. Neljä vuotta sitten hän poti pahaa masennusta. Vuosi ei muutenkaan sujunut vailla vastoinkäymisiä. Prinssi sairastui niin pahaan keuhkokuumeeseen, että hänet jouduttiin vaivuttamaan koomaan pariksi päiväksi elintoimintojen turvaamiseksi.

– Laurent on lapsistani herkin. Panostan nyt kaiken huomioni ja rakkauteni häneen, kuopuksestaan huolissaan oleva eläkeläiskuningatar Paola totesi Le Soir -lehdelle.

Kun Delphine Boël väitti olevansa kuninkaan avioton lapsi ja vaati dna-testejä Albertin koko katraalta, Laurent asettui tiukimmin vanhempiensa puolelle ja kieltäytyi saman tien testistä.

Vaikka prinssi Laurentin sydän ei tunnu sykkivän ihmisoikeuksien puolesta, hän on julistanut rakastavansa eläimiä. Niiden puolesta kamppailevia järjestöjen tukijana kapinallinen kruunupää on ilmoittanut muun muassa The Times -lehdelle vuonna 2013, että hän nauttisi keskustelusta eläinten kanssa huomattavasti enemmän kuin tapaamisista ihmisjoukossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?