Tällainen on kruununprinssi Charlesin värikäs, mutta haasteellinen elämä – maine koki karmean kolauksen vuonna 1995, kun Diana puhui suunsa puhtaaksi

Walesin prinssi Charles täyttää keskiviikkona 70 vuotta. IS listasi seitsemän tärkeintä käännettä tulevan kuninkaan elämässä.


14.11.2018 6:31

Ankara lapsuus

Kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin esikoista, prinssi Charlesia, on valmisteltu kuninkaaksi lapsesta saakka. Välit vanhempiin olivat lapsena etäiset, sillä brittiylhäisölle tyypilliseen tapaan Charles lähetettiin sisäoppilaitokseen. Siellä nuorta prinssiä kiusattiin armottomasti. Vanhempiaan hän tapasi vain lomalla.

Kuvassa pieni prinssi Charles äitinsä sylissä 9. huhtikuuta 1949.

Charlesin lapsuuden on kuvailtu olleen onneton ja yksinäinen. Nuori prinssi teki kaikkensa vastatakseen vanhempiensa koviin odotuksiin. Etenkin prinssi Philip asetti herkälle pojalleen valtavia paineita. Charlesista epävirallisen elämäkerran tehnyt Sally Bedell Smith on kuvaillut Charlesin pelänneen voimakastahtoista isäänsä, joka vähätteli ja piinasi arkaa Charlesia toistuvasti.

Bedell Smithin mukaan Philip oli ankara kasvattaja, joka arvosti urheilullisuutta ja voimakasta luonnetta – piirteitä, joita Charlesilla ei ollut.

Tuhoon tuomittu liitto

Prinssi Charlesin ja prinsessa Dianan liitto oli onneton alusta asti. Diana muisteli myöhemmin liiton olleen käytännössä ohi jo prinssi Harryn syntymän jälkeen 1984.

Charles eli nuoruusvuosinaan huoletonta poikamieselämää, mutta tulevaan hallitsijaan alkoi kuitenkin kohdistua paineita perheen perustamisesta. Prinssin oli löydettävä itselleen sopiva morsian. Oiva puoliso löytyi lopulta arvostettuun Spencerien sukuun kuuluneesta lady Dianasta, jonka kanssa Charles rupesi seurustelemaan vuonna 1980.

Heinäkuussa 1981 miljoonat silmäparit seurasivat kaikkien aikojen satuhäitä, kun Walesin prinssi vei vihille Dianan.

Diana myönsi myöhemmin halunneensa perua häät. Myös prinssi Charles on kertonut ymmärtäneensä, ettei liitto Dianan kanssa onnistuisi. Hän oli kuitenkin voimaton perumaan häät, sillä kihlauksen purkamisen seuraukset olisivat olleet tuhoisat.

 Halusin epätoivoisesti perua häät, kun kihlauksen aikana paljastui, miten hirveät tulevaisuuden näkymät olivat, Charles tuskaili Robert Jobsonin tekemässä Charles at Seventy -elämäkerrassa.

Elämän suurin rakkaus

Camilla on prinssi Charlesin elämän suurin rakkaus. Tunteet eivät sammuneet, vaikka Charles avioitui Dianan kanssa ja Camilla Andrew Parker Bowlesin kanssa.

Yksi nainen on ollut prinssin elämässä ylitse muiden. Charlesilla ja Camilla Parker Bowlesilla oli kiihkeä, mutta lyhyt romanssi 70-luvun alussa. Nuori prinssi ei tuolloin ollut valmis asettumaan aloilleen, mutta myöhemmin rakkaussuhde jatkui, vaikka molemmat olivat tahoillaan naimisissa.

Prinsessa Diana kuvaili haastatteluissa Camillan luoneen synkän varjon hänen ja Charlesin liiton ylle. Charles ei pystynyt unohtamaan nuoruuden rakastettuaan ja kaipasi naista palavasti. Vuonna 1993 Britanniaa kuohutti julkisuuteen vuotanut prinssin ja Camillan intiimi puhelinkeskustelu. Nauhalla Charles kertoi haluavansa ”täyttää Camillan tankin” ja unelmoi olevansa tämän tamponi.

Liitto Dianan kanssa päättyi eroon 1995, jolloin hovi ilmoitti parin eroavan. Häitä Camillan kanssa Charles sai kuitenkin odottaa vielä pitkään. Hän pääsi viimeinkin naimisiin elämänsä rakkauden kanssa vuonna 2005.

Charles ja Camilla olivat yhtä hymyä, kun he viimein saivat toisensa. Kuva parin hääpäivänä 9. huhtikuuta 2005.

Ikuinen odottaja

Charlesista tulee Britannian historian vanhin hallitsija, kun hän joskus perii kruunun kuningatar Elisabetilta. Briteissä on maalailtu jo erilaisia uhkakuvia, mitä kuningaskunnalle tulee mahdollisesti tapahtumaan Charlesin valtakaudella.

Särmikkäällä Charlesilla tiedetään olevan voimakkaat mielipiteet, jotka hän myös ilmaisee ärhäkästi. Kuninkaallisasiantuntijat ovat pelänneet, että Charles romuttaa brittihovin maineen, jonka eteen kuningatar Elisabet on tehnyt ankarasti töitä.

– Charles yrittää varmasti tehdä parhaansa ollakseen hyvä kuningas. Kysymys onkin, että miten hän tulee käyttäytymään, Charlesista kohutun Rebel Prince -kirjan tehnyt Tom Bower on sanonut.

Kriittisimmät britit ovatkin toivoneet, että Charles sivuutettaisiin kokonaan ja valta siirtyisi suoraan prinssi Williamille. Näin tuskin tapahtuu, sillä 92-vuotias Elisabet on siirtänyt yhä enemmän omia vastuutehtäviään Charlesille.

Lämmin ja rakastava isoisä

Prinssi William on toivonut, että Charles hiljentäisi tahtia 70 vuotta täytettyään ja viettäisi enemmän aikaa lastenlastensa kanssa.

Välit Williamiin ja Harryyn olivat pitkään etäiset, mutta prinsessa Dianan kuoleman jälkeen isä ja pojat lähentyivät. Charles otti vastuun tuolloin 12-vuotiaan Harryn ja 14-vuotiaan Williamin kasvatuksesta ja prinssit ovatkin kuvailleet isän tuen olleen korvaamatonta surutyön keskellä.

Lapsenlapset prinssi George, 5, prinsessa Charlotte, 3, ja huhtikuussa syntynyt prinssi Louis ovat isoisän silmäteriä.

Charlesin syntymäpäivän kunniaksi prinssistä julkaistiin juuri uusi BBC:n dokumentti, jossa nähtiin kuinka Charles leikki prinssi Georgen kanssa kuin kuka tahansa isoisä. William kehui, että Charles on loistava isoisä ja että lapset viihtyvät hänen kanssaan hyvin, mutta hän toivoisi isänsä olevan lasten kanssa useammin.

– Sanotaan vaikka niin, että se on asia, jonka hyväksymisen eteen teen paljon töitä, William harmitteli.

Charlesilla on erittäin hyvät välit myös Williamin vaimoon herttuatar Catherineen, sekä prinssi Harryn puolisoon herttuatar Meghaniin. Hääväen silmät kostuivat, kun Charles lausui Williamin häissä Catherinen olevan hänelle kuin se tytär, jota hän ei koskaan saanut.

Ristiriitainen julkisuuskuva

Hovista on kuvailtu brittilehdille Charlesilla olevan omalaatuinen luonne ja hänellä olevan monia erikoisia tapoja. Villeimpien huhujen mukaan Charles on niin hemmoteltu, että hän ottaa matkoille mukaan oman vessanpöntön kantensa.

Prinssin julkisuuskuva koki karmean kolauksen, kun liitto Dianan kanssa päättyi skandaaliin. Diana puhui suunsa puhtaaksi hänen ja Charlesin tuhoon tuomitusta liitosta BBC:n kohuhaastattelussa 1995 ja syytti miestään pettämisestä.

Charlesin julkisuuskuvan on kuitenkin arvioitu muuttuneen viime vuosina roimasti parempaan suuntaan, kiitos hänen lastensa ja lastenlastensa. Prinssi William ja prinssi Harry ovat puhuneet julkisuudessa kauniisti isästään ja kertoneet hänen olevan heidän suurin esikuvansa.

Kuningatar Elisabetin on arvioitu tehneen melkoisia myönnytyksiä, että antoi Charlesille luvan avioitua Camillan kanssa. –Vuosien ajan kuningatar ja kuningataräiti Elisabet eivät halunneet olla missään tekemisissä, saati edes samassa huoneessa, Charlesin rakastajattaren kanssa, Tom Bower väittää Rebel Prince -kirjassa.

Charlesia on kiitelty myös korkeasta työmoraalista. Hovista paljastettiin hiljattain Vanity Fair -lehdelle, että Charles valmistautuu jokaiseen julkiseen tapaamiseen huolella ja tutustuu jo etukäteen ihmisiin, joita hän tilaisuuksissa tulee tapaamaan.

– Jos hän tapaa sotaveteraanin, niin hän saattaa yllättäen kysyä mieheltä millaista oli lentää hävittäjälentäjällä. Hänet tapaavat ihmiset ovat usein ällistyneitä siitä, miten prinssi voi tietää tällaisia asioita, lehdelle kerrottiin.

Luomuprinssi

Prinssi Charles oli aikansa tavoitelluimpia poikamiehiä. Huolettomat sinkkuvuodet jäivät kuitenkin taaksepäin, kun prinssi avioitui lady Diana Spencerin kanssa 1981.

Ilmastonmuutoksen estäminen ja luomuviljely ovat Charlesille sydämen asioita. Charles innostui luomusta jo 80-luvulla ja perusti tuolloin oman luomutilansa. Vain ja ainoastaan luomuruokaa syövä prinssi on haastatteluissa kertonut uskovansa vakaasti, että ihmiskunnan tulevaisuus riippuu luomuviljelyksestä.

Harry ja William paljastivat isällään olevan tapana myös kerätä roskia kävelyillään. Prinssit kertoivat isälleen omistetussa dokumentissa Charlesin vieneen hänet ja Williamin jo lapsina keräämään roskia. Charles oli antanut lapsilleen roskanpoimijat ja jätesäkit ja opastanut heitä noukkimaan maasta kaiken, mikä ei siihen kuulunut.

– Minua kiusattiin koulussa siitä, että keräsin roskia, Harry sanoi dokumentissa ja paljasti keräävänsä roskia kävelyillään edelleen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?