Kuninkaalliset

Norjan hovi tiedottaa: Kruununprinsessa Mette-Maritilla on krooninen keuhkosairaus

Julkaistu:

sairaus
Lääkärin mukaan kruununprinsessa Mette-Marit, 45, keuhkosairaus on kytenyt jo vuosia.
Norjan hovi tiedottaa keskiviikko-iltana, että kruununprinsessa Mette-Maritilla on diagnosoitu krooninen keuhkosairaus, joka saattaa vaikuttaa hänen kykyynsä hoitaa edustustehtäviään.

Mette-Maritia hoitanut lääkäri, professori Kristian Bjøro sanoo, että sairauden luonne on vielä hämärän peitossa. Ei tiedetä vielä, onko keuhkosairaus osa laajempaa autoimmuniteettisairautta tai onko kyseessä muunlaisen sairauden eteneminen.

Lääkäri sanoo, että muutokset keuhkoissa ovat olleet hitaita ja sairaus on löydetty varhaisessa vaiheessa. Tutkimuksia ja hoitoja suoritetaan Norjan kansallissairaalassa Oslossa, yhteistyössä ulkomaalaisten lääkärien kanssa.Kruununprinsessa itse tiedottaa, että diagnoosi antaa syyn sille, miksi hänellä on ollut vuosien varrella terveysongelmia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Kruununprinssi ja minä valitsimme tiedottaa sairaudestani nyt. Osaksi siksi, että tulevaisuudessa tulee olemaan vaiheita, jolloin ei voi suunnitella edustustehtävien hoitamista, Mette-Marit sanoo.

– Tämä tulee olemaan välttämätöntä hoidon yhteydessä ja kun sairaudessa on meneillään aktiivivaihe.


Professori Bjøro painottaa, ettei kyseinen fibroosi ole ympäristön tai elämäntapojen aiheuttama.

Kruununprinsessa itse haluaa jatkaa elämää ja edustustehtäviä niin normaalisti kuin mahdollista.

– Vaikka diagnoosi rajoittaisi elämääni, olen onnellinen että sairaus löydettiin ajoissa.

Salaperäinen kirurginen operaatio keväällä

Mette-Maritilla on ollut kuluneina vuosina muitakin terveysongelmia. Vuosi sitten hänen uutisoitiin kärsivän kristallitaudista eli hyvänlaatuisesta asentohuimauksesta. Se johtuu toimintahäiriöstä sisäkorvan kaarikäytävässä. Vaiva voi kestää useiden viikkojen ajan ja voi parannuttuaan myös uusiutua.

Norjan hovi tiedotti keväällä kirurgisesta operaatiosta.

Lue lisää: Kruununprinsessa Mette-Maritille tehtiin kirurginen toimenpide – perui syksyllä edustustehtäviä kristallitaudin takia

Kirurginen operaatio oli salaperäinen, eikä hovi vahvistanut sen johtuvan jo uutisoidusta kristallitaudista.